Fordnøyd statsråd etter nordnorsk debatt i Bodø om struktur. Foto: Erik Norrud/Høyre

Enige om mål, ikke middel

Kunnskapsministeren mener han fikk bekreftet modenhet for endringer i det nordnorske landskap for høyere utdanning.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen liker åpenbart Høgskolen i Narvik (HiN) sitt ønske om å samarbeide med «alle», skriver avisen Fremover etter fredagens dialogmøte med universiteter og høgskoler. 

Les også: Alle høgskolene i nord kan bli nedlagt raskt

I alle fall trekker han fram høgskolens ønske om å kunne samarbeide med flere også i framtiden, når han kommenterer fredagens dialogmøte om høgskoler og universitet, skriver avisen.

— Det var en morsom og bra diskusjon om høyere utdanning i en region i stor vekst, der det ble uttrykt behov for kunnskap basert på forskning, oppsummerer Torbjørn Røe Isaksen overfor Fremover.

Ifølge NRK Nordland oppsummerer statsråden møtet slik: 

— Alle institusjonene jeg har snakket med i dag er enig om målene, men uenig om virkemidlene.

Tilstede på møtet i Bodø var 30 aktører fra de to universitetetene og tre gjenværened høgskoler i Nord-Norge.

— Jeg kan avsløre at noen synes prosessen går for sakte. Vi kan ikke fortsette å diskutere i det uendelige. På et punkt må vi sette punktum, sa Isaksen ifølge NRK Nordland.

Det blir strukturendringer

Strukturendringer blir det, men om det blir ett eller to universitet i Nord-Norge er like uklart etter kunnskapsministerens møte med høgskolene og universitetene i landsdelen.

— Det er for mange små og sårbare fagmiljø i sektoren, sa Isaksen, ifølge Avisa Nordland.

Statsråden mener ikke nødvendigvis at størst er best. 

—  Det er ikke noen automatikk i det, men det som er helt sikkert er at to svake miljø er dårligere enn ett sterkt miljø, sier han til Avisa Nordland.

Les også: Etterlyser mer mot i akademia

Rabalder i forkant

I forkant hadde departementet satt sinnene i kok i nord via et brev der de nærmeste konkluderte med at den eneste interessante debatten var om det skulle være et eller to universiteter i nord, og at samtlige høgskoler burde bli en del av universitetene.

I brevet legges det vekt på at Nord-Norge er mer modent for strukturendringer enn andre regioner og at det derfor også kunne bli aktuelt å gjøre grep der allerede før stortingsmeldingen er ferdig til våren - og uten at saken blir debattert i Stortinget.

Les også: Departementets brev

Kunnskapsministeren har gjort sitt for å avdramatisere situasjonen og sitt eget hurtiggtogsarbeid.

Les også: Røe Isaksens kronikk om strukturarbeidet

Har ikke konkludert, men…

Røe Isaksen understreker at ingen har konkludert i denne saken, og gjentar at endring av høgskole- og universitetsstrukturen i utgangspunktet ikke er en sak for Stortinget.

Men statsråden sier at også det som kom fram i Bodø-møtet, skal inn i stortingsmeldingen som skal legges fram til våren.

Dermed synes det endelig avklart at det ikke blir noen ekspressbehandling for Nord-Norge, selv om Røe Isaksen ikke vil være helt tydelig på det:

— Vi har sagt at det ikke er automatikk i at vi venter med alle vedtak til i vår, er hans ord, ifølge Fremover.

«Modent» landskap i nord

Han mener også at han har fått bekreftet at Nord-Norge er «modent» for forandringer, i den forstand at institusjonene har tenkt gjennom mange av problemstillingene og har også forslag på hva som kan gjøres.

— Høgskolen i Narvik er jo en god illustrasjon på nettopp det, når ledelsen er så tydelig på at de ser store muligheter i samarbeid med andre. Hensikten er jo å utløse mer midler til forskning og utdanning, sier Røe Isaksen.

Mange ingeniører

Rektor Arne Erik Holdø på Høgskolen i Narvik (HiN) sier seg på sin side glad for at statsråden har lagt merke til HiNs synspunkt om samarbeid.

Les også: Kanskje kan Narvik og NTNU bli sant?

— Vi er i en særstilling blant annet ved at vi utdanner to tredeler av alle ingeniørene i Nord-Norge, med studiesteder fra Svalbard til Mo.

— Vi har også den høyeste utdannelsen når det gjelder sykepleiere, påpeker rektoren som sier han er av den bestemte oppfatning at de ble hørt i møtet.

To eller ett universitet?

Holdø sier til avisen Fremover at han opplever fredagens møte som godt og nyttig, der alle miljøene fikk presentere sine synspunkter.

— Der var mange forskjellige syn som ble fremmet, blant annet synet om ett eller to universitet i fremtiden. HiN-styret har gått for ett universitet, på samme måte som de gjør i Tromsø.

Fra Bodø er argumentene for to universitet like sterke.

— Nå skal vi, på samme måte som alle andre institusjoner i høyere utdanning, levere inn våre synspunkter på hvordan den kan styrkes. Vi er vel alle enige i at noe bør gjøres, understreker Holdø, ifølge Fremover.

Selve møtet var lukket for offentligheten, men statsråden var tilgjengelig for pressen etter møtet. 

Les også:

Neste dialogmøte arrangeres i Porsgrunn 12. september. Da møtes institusjonene i sør og vest for Oslo. HiOA skal i dialogmøte 23. september.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS