Noam Chomsky snakker om norsk utestenging av studenter fra Iran i video på youtube. FOTO: Youtube

Chomsky-protest mot norsk Iran-boikott

Den akademiske superstjernen Noam Chomsky er ikke nådig mot den akademiske filtreringen av iranstudenter i Norge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Norske myndigheters beslutning om å diskriminere iranske studenter og hindre deres utdanningsbestrebelser er fullstendig urettferdig og uakseptabel. Jeg forventer at beslutningen vil bli omgjort, sier lingvistikkprofessoren ved MIT, Noam Chomsky.

Han anbefaler iranske studenter i Norge å fortelle opinionen om hva som skjer i denne videoen som sirkulerer på Youtube (under).

Iransk protestaksjon

Iranere har allerede igangsatt en kampanje under forkortelsen SEDAI (Stop Education Discrimination Against Iranians). Professor Chomsky er blant akademikerne som har signert et protestbrev til norske myndigheter.

Jeg forventer at beslutningen vil bli
omgjort. 

Noam Chomsky

Iranere og sympatisører arrangerte i juni protester på norske campuser, inklusiv på Muséplass i Bergen.

— Jeg har vært bekymret for at også jeg kunne bli utvist fra Norge. Biologi er ett av de fagene som har vært under lupen, sa den iranske doktorgradskandidaten Shaba til På Høyden før sommeren.

Bekymret for sensitiv teknologi

Iranernes protester mot å ikke få studere på norske universiteter og høyskoler, har ikke vekket den store debatten i norske medier eller samfunnsliv, ei heller blant ansatte på norske campuser. 

Men UiBs jusprofessor Jan Fridthjof Bernt har reagert på norske myndigheters praksis i håndteringen av det akademiske filteret.

— Hele universitetets idé er at vår kunnskap og vår undervisning skal være åpent tilgjengelig for andre, sa Bernt. 

En rekke iranske studenter har blitt nektet opphold på bakgrunn av Norges forpliktelser overfor FNs sanksjoner mot Iran. Lov om eksportkontroll og utlendingsforskriften forbyr overføring av sensitiv teknologi og kunnskap som kan brukes til utvikling av masseødeleggelsesvåpen og -leveringssystemer.

Flere iranske doktorgrads- og masterstudenter ved NTNU og UiS fikk denne våren avslag om opphold. PSTsender anbefalinger til UDI på iranske søkere. PSTs egne tall viser imidlertid at færre enn én av fem iranske studenter - omkring 60 av 350 navn, fikk avslag i fjoråret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS