studiestart

Borten Moe valgte å møte studentene i Agder

Ola Borten Moe valgte seg Agder da han for første gang som statsråd deltok under studiestart.

Ola Borten Moe fikk med seg semesteråpinngen både i Kristiansand og her i Grimstad mandag. Her er han sammen med viserektor Morten Brekke og rektor Sunniva Whittaker, begge i nye rektorkapper i ull og fløyel..
Publisert Oppdatert

Grimstad (Khrono). Det var god gammeldags studiestartstemning ved Universitetet i Agder mandag formiddag.

På campus i Grimstad slo studentene slo seg ned i solsteiken på plenen foran scenen, mens rektorat og dekaner svettet i sine mørkeblå kapper i ull og fløyel.

Studiestart ved Universitetet i Agder er den eneste forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe deltar på, i dette første året sitt i ministerposten.

Trakk de lange linjene

Han var først på campus i Kristiansand og etter en liten kjøretur også i Grimstad.

I talen til studentene trakk han de lange linjene i universitetshistorien fram mot dagens UiA, som han omtalte som et «klassisk breddeuniversitet.»

Plenen var full av studenter i sola på campus i Grimstad mandag formiddag.

— UiA har noen interessante linjer tilbake til Holts seminar i Tvedestrand, der både storheter som Norges første utenriksminister Jørgen Løvland og forfatteren Arne Garborg har studert. I dag er UiA et klassisk breddeuniversitet som tilbyr det meste av det landsdelen og landet trenger, sa han.

— Som statsråd håper jeg ikke bare på gode resultater og gode karakterer, men på engasjement og deltakelse, og jeg håper på et felles ønske om å gjøre verden til et litt bedre sted, sa han.

Borten Moe snakket om alvoret som møter dagens studenter, i en situasjon der det er krig i Europa, store flyktningstrømmer, energimangel, leveranseproblemer, inflasjon og renteøkninger.

— Verden har endret seg radikalt det siste året. Det er mer usikkerhet enn på lenge, og vi må være forberedt på at det blir annerledes framover og at vi som samfunn må prioritere på en annen måte. Det vi vet med sikkerhet er at vi vil trenge kunnskap og kompetanse og flinke unge mennesker som vet hva de vil, sa han.

Etter seremonien hadde han en prat med universitetsledelsen, som jobber for å få på plass et profesjonsstudium ved UiA og trenger studieplasser. Et annet aktuelt tema var universitetets batterisatsing.

Borten Moe reiste videre til bedriftsbesøk på nikkelfabrikken Glencore i Kristiansand og Aanesland Treindustri i Lillesand, men da i rollen som første nestleder i Senterpartiet.

Som Khrono har skrevet før, prioriterer han ikke deltakelse under Arendalsuka, som åpner mandag. I stedet skal uhan tover i uken på besøk på fagskoler i Trøndelag og til NTNU.

Ola Borten Moe i Grimstad mandag. Til høyre er bygget som skal huse det nye innovasjonssenteret som UiA etablerer sammen med batterifabrikken Morrow.

Normalt igjen etter pandemien

Årets studiestart er den første «normale» etter pandemiårene, og Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge, UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Oslo var blant dem som ønsket nye studenter velkommen mandag. Utover i uken følger de andre universitetene og høgskolene på.

Her kan du se bilder fra studiestart ved universiteter og høgskoler landet rundt.

Også ved UiT har åpningsarrangementene de to siste årene vært digitale eller hybride.

– Vi har alle sett fram til at denne dagen skulle komme. I år har nærmere 8000 nye studenter fått et tilbud fra oss, og vi har 700 internasjonale studenter. Vi vil ønske alle hjertelig velkommen, og vi gleder oss til et nytt semester, sier Olsen ifølge uit.no

Ved Universitetet i Oslo foregår semesteråpningen på tradisjonelt vis foran universitetets midtbygning, Domus Media, i Oslo sentrum mandag ettermiddag. Rektor Sein Stølen og ordfører Marianne Borgen ønsker nye studenter velkommen til universitetet og byen.

Ved Universitetet i Sørøst-Norge hadde alle campuser unntatt Rauland studiestart mandag. Rektor Petter Aasen sto for den offisielle åpningen på flere av campusene denne dagen.

– Stemningen ved studiestart er helt egen. Det er kanskje den beste arbeidsdagen for mange av oss som jobber på USN. Campusene fylles av nye og forventningsfulle studenter, det summer i gangene og spente ansikter møter oss i finpussa auditorium. Det er flott å kunne reise rundt å være en del av dette, sier Aasen, ifølge universitetets nettsider.

Powered by Labrador CMS