Meldingen om avtalen kom kort tid før EU-toppmøtet åpner i Brussel. Foto: Colourbox

Har inngått ny brexitavtale

Brexit. Nå må Boris Johnsen sikre seg støtte for avtalen fra det britiske parlamentet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Både Storbritannias statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker bekreftet tidlig torsdag formiddag at det var inngått en avtale mellom Storbritannia og EU. Johnson bekreftet det med en melding på twitter.

— Vi har fått en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen — nå må parlamentet få på plass Brexit på søndag, så vi kan gå videre til andre prioriteringer, som levekostnader, NHS, voldelig kriminalitet og miljøet, skriver han.

Bekreftelsen kom kort tid før EU-statslederne samlet seg til toppmøte i Brussel torsdag og fredag, der nettopp brexit er et av de viktigste punktene på dagsorden. Som ventet ga EU-toppene sin godkjenning til avtalen torsdag kveld.

Ikke over

Kampen rundt brexit er på ingen måte over til tross for meldingene om en avtale. EUs brexitforhandler Michel Barnoer sier ifølge avisa The Guardian at en avtale kan bli ratifisert innen fristen 31. oktober.

Johnson må først sikre seg støtte i det britiske parlamentet, som skal stemme over den lørdag. I går meldte både Labour. Liberaldemokratene og regjeringens nordirske støttespiller DUP at de er imot avtalen.

— Av det vi vet ser det ut til at statsministeren har forhandlet fram en enda dårligere avtale enn Theresa May gjorde, sier Labour-leder Jeremy Corbyn torsdag.

Avtaletekstene ble torsdag lagt ut på nettsiden til forhandlingsdelegasjonen. Den består av to tekster, en politisk erklæring og en avtale om vilkårene.

Det har blant annet vært knyttet spenning til hvorvidt det blir en avtale, og betydningen den eventuelt får for Storbritannias rolle i forskningssamarbeidet, også fra norske forskere.

Brexit er et av flere tema under toppmøtet, i tillegg til andre ting skal EU-lederne blant annet diskutere EUs langtidsbudsjett, også dette har betydning for forskningssamarbeidet.

Horisont 2020

Science Business skriver i en gjennomgang av avtalen torsdag at den sikrer budsjettet for det gjeldende rammeprogrammet Horisont 2020. De siterer også Michel Barnier på at avtalen sikrer Storbritannias forpliktelser i dagens budsjett, som går ut neste år.

— Økonomiske forpliktelser mellom de 28 vil fortsatt bli respektert mellom de 28, sa Barnier torsdag. Avtalen skal ifølge Barnier også gjelde for en overgangsperiode som vil gjelde ut 2020, og kan bli utvidet.

Den britiske forskningsministeren siteres av Science Business på at avtalet sikrer Storbritannias deltakelse i dagens forskningsprosjekter og Erasmus+. Hva som skjer med Horisont Europa, som skal overta for Horisont 2020, er mer usikkert. Avtalen sier lite om det, annet enn at partene forplikter seg til å diskutere det. Forhandlinger mellom EU og Storbritannia om en eventuell status som assosiert, som en rekke land, inkludert Norge, kan starte neste år.

Saken er oppdatert med lenke til avtalen klokka 13.30 og opplysninger om vedtak på EU-toppmøtet og innhold knyttet til forskning klokka 23.00.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS