rektorinnsettelse

Curt Rice: — Verden trenger oss som aldri før

Fredag ble Curt Rice offisielt innsatt som rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Curt Rice ble innsatt som rektor ved NMBU fredag 13. august.
Publisert

Curt Rice er på plass på Ås, og fredag var det duket for rektorinnsettelse.

Den tidligere OsloMet-rektoren benyttet blant annet anledningen til å understreke hvor viktig innsatsen for klimaet blir i årene som kommer.

— Vi som er forskere, studenter og andre medlemmer av NMBU-samfunnet, har forpliktet oss til en felles innsats for en bærekraftig fremtid, sa Rice.

— Truslene er reelle. Løsningene blir krevende. Vi trenger de nå! fortsatte NMBU-rektoren.

Spøkte om nytt navn

Rice understreket viktigheten med arbeidet som gjøres og skal gjøres ved NMBU ved at universitetet heller burde hete Verdens miljø- og biovitenskapelige universitet i stedet for Norges miljø- og biovitenskapelige universet.

— Hvis jeg bare kunne få være med på én navneprosess til ... spøkte ned nyinnsatte rektoren, og fortsatte:

— Vi skal ikke bare gjøre et arbeid som verden sårt trenger. Vi skal fortelle om dette arbeidet vårt også. Enda sterkere, enda mer tydelig og enda oftere.

Internasjonalt samarbeid

Koronapandemien og internasjonalt samarbeid var mellom andre faktorer som fikk oppmerksomhet i innsettelsestalen.

— Det siste halvannet året har vært preget av covid-19-pandemien. NMBU-forskere har på mange spennende måter vært med på å utvikle kunnskapen som verden har hatt behov for. Dette inkluderer både kunnskap om overføring av sykdommer fra dyr til mennesker, og kunnskap om de økonomiske konsekvensene av pandemien.

— Dette er temaer tett knyttet til enda større bærekraftspørsmål. Håndteringen av pandemien har vist at internasjonalt samarbeid kan gjøres, og det har vist verden viktigheten av vitenskapen og slik sett vært en modell for vårt videre arbeid med bærekraft.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Integrering

Integrering var også på Curt Rice' agenda fredag.

— Integrering er et tema som står mitt hjerte nært. Uten å gå dypt inn i det her, vil jeg bare si at integrering betyr noe helt annet enn hva noen politikere vil ha oss til å tro. Det handler ikke om å få de nyankomne til å ofre sine tradisjoner og sin identitet til fordel for de som tilfeldigvis kom først, sa Rice.

— Integrering er en prosess der alle parter påvirkes, der alle endres. Det er nettopp på denne måten at et samfunn utvikler seg, at kultur blir endret til det bedre og at forskning og utdanning blir forsterket gjennom tverrfaglighet, fortsatte rektoren.

— De nyankomne må integrere seg med dem som kom først, men vel så mye må nettopp de som kom først integrere seg med de nyankomne. Å ønske andre velkommen, å integrere oss med dem, det blir vi beriket av. Det beriker våre liv, det beriker vårt samfunn og det kommer til å berike NMBU.

Rice avsluttet innsettelsestalen med følgende ord:

— Verden trenger oss som aldri før.

Powered by Labrador CMS