International Baccalaureate

Datatilsynet vil pålegge at IB-karakterene rettes

Datatilsynet har sendt et forhåndsvarsel om at de vil pålegge IBO å fastsette karakterene til IB-elevene på nytt.

Sjef for internasjonal seksjon Tobias Judin i Datatilsynet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Datatilsynet mener IBO (International Baccalaureate Organization) har behandlet personopplysninger på en urettferdig måte og at årets IB-karakterer er ukorrekte.

Nå vil Datatilsynet pålegge IBO om å gripe inn, skriver de i en pressemelding.

— Elevene blir langt på vei satt i bås på bakgrunn av skolens historiske resultater, selv om alle elever er forskjellige. Samtidig kan karaktersettingen ha svært stor innvirkning på den enkeltes videre studier, karriere og liv. Dette er ikke rettferdig ovenfor elevene som har jobbet hardt og som nå ikke kommer inn på studiene de ønsket seg til, sier seksjonssjef Tobias Judin i internasjonal seksjon.

Flere gikk betydelig ned i karakter

Flere elever som i vår fullførte International Baccalaureate (IB) har uten forklaring fått betydelig lavere karakterer enn de forventet.

Elever, foreldre og politikere har engasjert seg i saken og stilt spørsmål ved metoden IBO har brukt i karaktersettingen for kompensere for korona-avlyste eksamener.

Organisasjonen har blant annet brukt historiske data om resultatene til tidligere elever ved samme skole i karaktersettingen.

Datatilsynet ba i juli IBO om en redegjørelse for hvordan karakterene var satt. Etter å ha fått svaret fra IBO i forrige uke, har tilsynet nå konkludert.

Datatilsynet mener IBO har behandlet personopplysninger feil.

Mener karaktersettingen er urettferdig

Karakterer er personopplysninger, og etter personvernforordningen skal personopplysninger være korrekte og behandles på en åpen og rettferdig måte, skriver Datatilsynet i pressemeldingen.

Derfor mener tilsynet at IB-karakterene ikke er korrekte fordi de ikke avspeiler den enkeltes individuelle faglige nivå.

Datatilsynet mener måten IBO har prøvd å forutse hvilke karakterer de ulike elevene hadde fått på eksamen dersom eksamen ikke var avlyst, ikke er mulig å nøyaktig forutse.

De mener også at det er urettferdig å bygge karakterer på hvordan andre elever ved samme skole har prestert tidligere år.

— Dette kan føre til diskriminering fordi karaktermodellen behandler elever ved ulike skoler ulikt. Det har ikke blitt gitt tilstrekkelig informasjon om karaktermodellen, sier Judin i pressemeldingen.

IBO får svarfrist

Datatilsynet har nå sendt et forhåndsvarsel til IBO om hva de vil fatte vedtak om.

IBO har rett til å uttale seg om dette, og har fått svarfrist til 14. august.

Datatilsynet vil komme med et endelig vedtak i saken først etter at de har vurdert IBOs eventuelle kommentarer til varselet, skriver de i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS