eu-midler

Dekan arrestert for underslag av EU-midler. Skal ha svindlet til seg 20 millioner kroner

En dekan og en professor ved Universitetet i Zagreb er arrestert, mistenkt for blant annet underslag og hvitvasking av penger. 27 andre er også mistenkte i saken. 

EUs påtalemyndighet (EPPO) mener en dekan og en professor beriket seg selv ved å trikse med anbudsprosesser. Her fra EPPOS kontor i Luxembourg.
EUs påtalemyndighet (EPPO) mener en dekan og en professor beriket seg selv ved å trikse med anbudsprosesser. Her fra EPPOS kontor i Luxembourg.
Publisert Oppdatert

EUs påtalemyndighet (EPPO) meldte i en pressemelding forrige uke at den har startet etterforskning av 29 kroatiske borgere, samt et selskap, for svindel ved geodesi-fakultetet ved Universitetet i Zagreb i Kroatia.

En dekan og en professor ved fakultetet er arrestert. Ifølge EPPO, som etterforsker og påtaler kriminalitet mot EUs budsjett, har de to blant annet beriket seg på EU-midler.

Fra 2019 til 2023 hadde dekanen og professoren ansvaret for å organisere offentlige anskaffelsesprosesser for varer og tjenester knyttet til fire prosjekter ved fakultetet. 

Verdien av prosjektene var på nesten 6 millioner euro, hvorav 85 prosent ble finansiert av EU-midler.

Påtalemyndigheten: Slik gjorde de det

Ifølge EPPO har de mistenkte manipulert anskaffelsesprosesser slik at bestemte selskaper ble valgt til ulike oppdrag. 

Som takk for at selskapene fikk jobben, skal de to ha fått tilbake penger til å putte i egen lomme, eller selskapene utførte arbeid på de private eiendommene deres.

Det dreier seg om 28 anskaffelsesprosesser. De andre mistenkte i saken er blant annet ansatte i selskapene. Noen er blant annet mistenkt for å sende inn ugyldige eller kunstig dyre tilbud, for å sikre at tilbud fra bestemte selskaper ble valgt.

Fakultet for geodesi ved Universitetet i Zagreb.
Fakultet for geodesi ved Universitetet i Zagreb.

EUs påtalemyndighet mistenker dem for å ha svindlet til seg 2 millioner euro, hvorav 1,7 millioner — tilsvarende over 20 millioner kroner — er EU-midler.

Siktelsen mot de to omfatter makt- og myndighetsmisbruk, misbruk av offentlige anskaffelsesordninger, forfalskning av offisielle dokumenter og hvitvasking av penger.

Fire prosjekter, støtte fra to fond 

De fire prosjektene handlet om risikovurdering ved naturkatastrofer, en studie om klimaendringer, et prosjekt om bærekraftig utvikling av maritime økosystemer og en undersøkelse av kulturminnebygninger som ble skadet under et jordskjelv.

EU-midlene kommer fra EUs regionalfond og solidaritetsfond. Det første fondet skal bidra til utvikling i underutviklede områder, mens det siste skal hjelpe områder utsatt for naturkatastrofer.

Dekanen og professoren etterforskes også for å ha brukt offentlige penger på å kjøpe to biler til privat bruk. De skal også ha kjøpt en båt til en verdi av nesten sju millioner kroner som ikke ble brukt til prosjektet som ble oppgitt, men leid ut til turistformål.

Falske reiseregninger 

De mistenkes også for å ha levert falske regninger for seg selv og 11 av medlemmene i prosjektets forskningsteam. Det ble ifølge EPPO levert falske regninger ved minst 317 anledninger for reiser som aldri fant sted.

I juni meldte EPPO at de i samarbeid med lokalt politi hadde startet etterforskning av det aktuelle fakultetet og gjort ransakinger i forbindelse med en sak om tilskuddssvindel og korrupsjon.Powered by Labrador CMS