Forskningsrådet

Deler ut 195 millioner kroner til nyskapende teknologiprosjekter

Forskningsrådet investerer i 10 radikalt nyskapende prosjekter som kombinerer IKT, nanoteknologi og bioteknologi. Sjekk ut hvem som får støtte.

Forskningsrådet med Mari Sundli Tveit i spissen er imponert over høyt ambisjonsnivå rundt teknologiprosjekter.
Publisert Oppdatert

Totalt ble det søkt om tilsammen 2,2 milliarder kroner til et utlyst beløp på 195 millioner kroner.

— Dette er del av første runde med bevilgninger til radikalt nyskapende prosjekter i Forskningsrådets nye satsing på teknologikonvergens, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, i en pressemelding.

Hun legger til at før jul investerte Forskningsrådet 50 millioner kroner i fem prosjekter i næringslivet.

— Nåløyet har vært trangt, og vi føler oss trygge på at disse prosjektene vil være viktige for å utvikle teknologi for fremtidige innovasjoner som kan bidra til å møte bærekraftsutfordringene, sier Sundli Tveit.

— Høye ambisjoner

— Det er lovende å se norske fagmiljøer med svært høye ambisjoner. Vi som samfunn er i ferd med å gjennomgå en massiv omstilling og vi lykkes ikke uten radikale innovasjoner og teknologi. Det blir spennende å følge prosjektene, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

Tildelingene skjer til forskningsmiljøer der forskere i flere av prosjektene samarbeider med brukere av forskningen, som bedrifter og offentlige virksomheter, heter det i pressemeldingen far Forskningsrådet.

Svært ulike prosjekter

Av de ti prosjektene som får penger har fire tilknytning til Universitetet i Oslo, to til Universitetet i Bergen og to til NTNU. I tillegg får Sintef og Vestlandsforskning tilslag på hvert sitt prosjekt.

Ett av prosjektene som får finansiering er «AluminumCarbon Battery as NextGenerationBattery» der forskere ved NTNU sammen med næringslivspartnere skal utvikle et nytt konsept for batteriteknologi basert på de tilgjengelige, billige og resirkulerbare materialene aluminium og karbon, beskriver Forskningsrådet.

Et annet prosjekt som finansieres er «Violence-inducingBehaviourPrevention in Social-Cyber Space ofLocalCommunities» ved Stiftelsen Vestlandsforskning.

Prosjektet skal utvikle nye metoder basert på kunstig intelligens for å oppdage voldsfremkallende sosial atferd fra deltakere i digitale nettverk.

I prosjektet «Wireless Neuroprobe-On-A-Chip» skal Universitetet i Oslo utvikle et trådløst mikroelektrooptisk system for opptak og stimulering av hjerneaktivitet hos mus.

Her er alle tildelingene

Prosjektittel Institusjon Innstilt beløp
Quantum Computing Applied to Industrial Optimization ProblemsSINTEF DIGITAL17,9 mill kroner
Aluminum Carbon Battery as Next Generation BatteryNTNU12,6 mill kroner
Spin-based Intermittent ComputerNTNU19,1 mill kroner
Violence-inducing Behaviour Prevention in Social-Cyber Space of Local CommunitiesSTIFTINGA VESTLANDSFORSKING19,3 mill kroner
CRISPR-Cas9 corrected T cells for personalized therapyUniversitetet i Oslo, Norsk senter for molekylærmedisin (NCMM)-UiO19,9 mill kroner
Wireless Neuroprobe-On-A-ChipUniversitetet i Oslo (UiO)20 mill kr
AB-AG-DESIGN: Rule-guided antibody and antigen designUniversitetet i Oslo (UiO)20 mill kroner
Multispecies biofilm for investigate non-antibiotic therapies in dentistry (MISFAITH)Universitetet i Oslo (UiO)19,9 mill kroner
New technologies for target discovery in neuropsychiatric disordersUniversitetet i Bergen (UiB)20 mill kroner
Integrated Catalyst Discovery for BiotechnologyUniversitetet i Bergen (UiB)19,9 mill kroner

Kilde: Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS