95.000 flere eksamener blitt avlagt digitalt våren 2016 sammenlignet med våren 2015, viser tall fra de to største tilbyderne. Men avtroppet studentleder, Therese Eia Lerøen, mener det likevel går for sakte. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Flerdobling av antallet digitale eksamener

Antallet digitale eksamener som er avlagt på universiteter og høgskoler er over tredobla våren 2016 sammenlignet med våren 2015. Det går fremdeles for sakte, mener studentene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Digitalisering av eksamen har økt sterkt våren 2016, sammenlignet med våren 2015. Det viser tall fra de to største tilbyderne som leverer eksamensløsninger til universiteter og høgskoler i Norge.

At penn og papir sakte må forsvinne fra eksamensrommene har det vært jobbet for lenge. Norsk studentorganisasjon (NSO) er blant dem som har vært med på sette digitalisering av eksamen på dagsorden. Nylig avgått leder i NSO, Therese Eia Lerøen, sier det går for sakte.

3,6 ganger så mange

Tall fra de to tilbyderne Inspera og UNIwise viser mer enn en tredobling av antall eksamener avlagt digitalt på bare ett år. 

Ifølge kontaktperson for digital eksamen ved Uninett, Alice Sporstøl, er det Inspera og UNIwise som er de største tilbyderne av leveringsløsning for digital eksamen i Norge.

Det er Uninett som koordinerer arbeidet med digital eksamen ved universiteter og høgskoler.

Til sammen i de to ulike løsningene ble det avlagt omtrent 36.000 eksamener våren 2015, mot omtrent 130.000 våren 2016. Det er en økning på 261 prosent, eller 3,6 ganger så mange. Dette er både hjemme- og skoleeksamener.

— Når skal dette være normen?

— Det er bra at det er blitt avlagt over tre ganger så mange eksamener digitalt, men det skulle ha skjedd for mange år siden. Det er synd at dette er en nyhet, for det burde ha vært en selvfølge, sier Lerøen.

Hun poengterer at en tredobling avhenger av hvilket utgangspunkt man har til å begynne med.

— Det er jo relativt sett bra, men vi ser jo dessverre at det finnes pilotprosjekter på digital eksamen mange steder. Hvor lang tid skal det gå før man sier at dette er normen, spør hun retorisk, og fortsetter:

— Det norske arbeids- og samfunnslivet forøvrig er blitt digitalisert for lenge siden, men samfunnsinstitusjonen høyere utdanning henger etter. 

— Hvor stor del av NSOs arbeid framover dreier seg om digital eksamen?

— Det blir en del av arbeidet mot stortingsmeldingen om kvalitet i utdanningen. I tillegg handler dette om mer enn digital eksamen. Det vi ser at de fleste gjør nå, er at de flytter seks timers skoleeksamen fra gjennomslagspapir til PC. Det er greit nok, men eksamen forblir i den samme formen. Vi skulle gjerne sett at institusjonene eksperimenterte med nye måter og metoder for å vurdere studentene, sier avtroppet NSO-leder, Lerøen. 

Fornøyde på HiOA

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har dekningen av digital eksamen blitt firedoblet, ifølge Irene Lona, prosjektleder for å fremme digital vurdering/eksamen ved høgskolen.

— Vi er veldig fornøyde med de foreløpige tallene, som viser at vi har gått fra at 8 prosent av vurderingene ble levert digitalt i fjor, til 35 prosent våren 2016, sier Lona(bildet under). 

Disse tallene inkluderer innleveringer i Fronter, i motsetning til de nasjonale tallene nevnt ovenfor. Men, HiOA bruker også Inspera og UNIwise til innlevering av en stor del av eksamenene ved HiOA. 

— Det har vært interessant å prøve begge løsningene, selv om det har vært krevende at alle har måttet sette seg inn i to forskjellige systemer, sier Lona.

I løpet av høsten 2016 er det planlagt at alle institusjonene skal gå over til samme løsning. Hvilken dette blir er fortsatt ikke klart.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS