Åpen dag

Digitale åpne dager i øst og vest

Universitetene og høgskolene setter inn siste giret for å tiltrekke seg neste generasjons studenter med nye vrier på den kjente åpne dagen.

Studentene Nanna Aanderud-Larsen (fjernsyns- og multimedieproduksjon, t.v.) og Tomine Walmsness (journalistikk) er studentambassadører ved Universitetet i Stavanger og skal holde direktesendte infomøter under Åpen dag tirsdag.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste universiteter og høgskoler arrangerer i disse dager åpen dag i digital drakt, for elever og andre potensielle studenter, i påvente av Samordna opptaks søknadsfrist den 15. april.

Annonse

BLI VARSLET OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Denne uka går startskuddet for flere. Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge, UiT Norges arktiske universitet, NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger (UiS) har åpne dager denne uka.

66 direktesendte infomøter

Ved UiS vil videregående elever eller andre interesserte i løpet av tre og en halv time kunne velge mellom 66 direktesendte infomøter fra klokken 08.30 tirsdag 09. mars.

11 møter vil til en hver tid gå parallelt, så her kan man velge å høre om de ulike studieretningene man kan være interessert i. Møtene er ikke lengre enn 20 minutter lange.

Og her vil man møte studenter og studieveiledere som vil svare på spørsmål i chat.

— Vi skulle jo gjerne møtt folk ansikt til ansikt, men når det ikke er mulig, så har vi prøvd å tenke hvordan vi best kunne løse dette digitalt. Vi tror det er best med korte møter med rom for gode pauser i mellom hver bolk. Det er heller ikke noen påmelding, fordi det også kan være en terskel for noen som ønsker å delta, sier prosjektkoordinator ved UiS, Siri Pedersen.

Når ut til alle interesserte

Pedersen er spent på hvordan oppmøtet vil være tirsdag, men sier at de allerede ser store fordeler med å arrangere en slik dag digitalt.

— På denne måten kan vi nå ut til alle som er interesserte i å kunne være med på åpen dag her ved UiS, ikke bare de elevene som bor i området her. Nå kan folk i Finnmark og i Storbritannia for den del følge med, sier Pedersen.

Prosjektkoordinator for åpen dag ved Universitetet i Stavanger, Siri Pedersen.

Ved UiS regner de allerede nå med at digitale omvisninger og infomøter vil bli videreført som et supplement til neste års fysiske Åpen dag-arrangement.

Arrangerte i forrige uke

Ved Nord universitet har de allerede hatt en åpen dag for Nordland i slutten av januar, mens del to, åpen dag for Trøndelag arrangeres tirsdag.

Høgskulen i Volda (HVO) og Høgskolen i Østfold opplyser at de har deltatt på nasjonale utdanningsmesser, som blant andre «Utdanning og karriere» som foregikk i midten av februar.

HVO har sine åpne dager for videregående elever i Møre og Romsdal på høsten.

Både OsloMet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) arrangerte sine åpne dager allerede i forrige uke, den 4. mars.

Fornøyde ved NMBU

— Vi opplever en viss digital arrangement-tretthet. Da vi sendte ut informasjon om vår åpne dag til de videregående skolene i nærheten som pleier å sende sine elever hit, så var kanskje ikke responsen veldig høy. De fleste skolene ga ikke elevene fri til å delta på vårt digitale arrangement, sier prosjektkoordinator ved NMBU, Rut Rambek.

Universitetet valgte derfor å kjøre 12 digitale stands fire timer midt på dagen, men i tillegg ha en ny runde i to timer fra klokken 19-21.

Rambek sier de er fornøyde med arrangementet.

Ansvarlig for NMBUs åpne dag, Rut Rambek, sier de er godt fornøyde med arrangementet.

— Vi hadde 260 unike deltakere og det tror jeg er bra. For alle de som kom er jo i dette tilfellet sannsynligvis oppriktig interesserte, sier Rambek og sammenligner med de gangene hvor åpen dag skjer fysisk på campus og det kanskje er rundt en 400-600 elever der, hvor kanskje ikke alle er like interesserte i studiene ved NMBU.

3500 chatmeldinger

Det ble sendt rundt 3500 meldinger i chatten, det skal ha foregått over 1000 samtaler i chatten og i tillegg var det flere videomøter mellom elever og studenter eller veiledere, forklarer Rambek.

— Noen hadde samtaler i nærmere en halvtime med elever som kanskje var nervøse for å være student. Lurte på om de vil passe inn, hvem de skal bo sammen med eller om hva som skjer under korona, sier Rambek.

NMBU er nå i gang med å evaluere dagen og Rambek utelukker ikke at universitetet vil videreføre det digitale opplegget også til neste år, som et tillegg til den vanlige åpne dagen.

Felles åpen dag i Bergen

I Bergen har alle høyere utdanningsinstitusjoner gått sammen om en felles Åpen dag, som nå fungerer som en digital plattform. Der kan man kan finne informasjon om ulike studieprogrammer, men også følge ulike arrangementer digitalt eller være med på omvisninger.

Både Universitetet i Bergen, Høgskulen på Vestlandet, Norges Handelshøyskole, NLA Høgskolen, VID vitenskapelige høgskole, Handelshøyskolen BI, Høyskolen Kristiania og Fagskolen i Hordaland er med på samarbeidet.

Powered by Labrador CMS