eksamen

Eksamensopprør blant sykepleiestudenter

Sykepleiestudenter fortviler over noe de mener er altfor vanskelige oppgaver på eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Sykepleiestudenter melder om ekstra krevende eksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi denne uka.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka har alle sykepleiestudenter i Norge hatt nasjonal deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi.

Dette er en eksamen som er lik for alle sykepleiestudenter, og er organisert av Nokut. Nokut har også ansvaret for tilsvarende nasjonale deleksamener for grunnskolelærerutdanningene og bachelorutdanningene i regnskap og revisjon.

Fakta

Nasjonal deleksamen

Nokut gjennomfører nasjonale deleksamener i høyere utdanning på oppdrag av Kunnskapsdepartementet.

Tre programområder er tilknyttet ordningen: sykepleierutdanningene, grunnskolelærerutdanningene og bachelorutdanningene i regnskap og revisjon.

Av oppdraget følger det at nasjonale deleksamener skal:

  • gi nyttig informasjon om studentenes kunnskapsnivå
  • gi fagmiljøene mulighet til å sammenligne seg med tilsvarende fagmiljøer ved andre institusjoner, og som igjen skal gi miljøene grunnlag for utvikling
  • bidra til økt tillit til utdanningene i samfunnet

Kilde: Nokut

Det er normalt høy strykprosent, rundt 20 prosent, på denne eksamenen for sykepleiestudenter, og skal vi tro reaksjonene i sosiale medier fra hundretalls av sykepleiestudenter blir ikke strykprosenten lavere denne gangen.

Det var Sykepleien som først skrev om denne saken.

Nokut: Føler med studentene

Nokut skriver i en første kommentar til Khrono at de har fått med seg reaksjonene og at de føler selvsagt med studenter som er stressa for eksamen etter et vanskelig semester.

Nokut opplyser også om at det er en faggruppe, bestående av ansatte ved seks utdanningsinstitusjoner som utarbeider eksamensoppgavene. De har også støtte fra andre fagansatte og arbeidslivet.

— Så det er ingen grunn til å tvile på at eksamensoppgavene er faglig godt forankret, skriver Nokut til Khrono.

Over 4000 studenter

Over 4000 sykepleierstudenter gjennomførte i dag den fryktede anatomieksamenen.

— Det som irriterer meg mest, er at jeg ikke føler at jeg fikk vist hva jeg kan, sier sykepleierstudent Regine Hammeren Starup, til Sykepleien.

Starup er student på universitetet i sørøst-Norge. Hun forteller at eksamen på USN ble avviklet som hjemmeeksamen med 130 flervalgs-oppgaver som skulle løses på 3 timer.

Tidligere har eksamen bestått av både flervalgs-oppgaver, men også noen punkter der studentene skulle greie ut om utvalgte problemstillinger.

— Jeg skjønner at ting blir annerledes på grunn av pandemien, men jeg føler at vi som er «korona-kullet», blir litt prøvekaniner uten at vi får tilstrekkelig informasjon. Det har skapt litt frustrasjon blant studentene, sier Starup til Sykepleien. Starup er også representant i studentstyret ved USN.

Mener eksamen har svakheter

Nils Christian Tvedt Karlsen er lege og står bak Medeasy, en digital og privat læringsressurs i blant annet anatomi for sykepleierstudenter.

Med utgangspunkt i reaksjonene fra studentene har han gått gjennom oppgavene, sammen med to fagsykepleiere, forteller han til Sykepleien.

De skal ha kommet fram til at 70 prosent av oppgavene er gode, 25 prosent er vanskelige ellers vært vanskelige, mens 5 prosent av oppgavene mener de ikke holder mål, skriver sykepleien.

Karlsen forteller også at selv om han mener 70 prosent av spørsmålene var faglig gode, vil han ikke si at dette var en god eksamen.

– Usikkerhet og gjentatte endringer knyttet til gjennomføring av eksamen har vært veldig langt unna optimalt, sier Karlsen.

Han mener også at studentene fikk altfor dårlig tid.

Litt bedring i 2019

Resultatene fra nasjonal deleksamen i sykepleierstudiet for 2019 viste at det på nasjonalt nivå var 19,7 prosent av studentene som strøk i 2019.

Det er en nedgang fra 21,9 i 2018 og 21,5 i 2017.

Gjennomsnittskarakteren nasjonalt ligger ifølge Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) på en god D.

Daværende Nokut direktør var fornøyd med framgangen, men mente fortsatta t resultatene er for svake.

Powered by Labrador CMS