Isaksens tre beste eksamenstips

Selv kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har strøket på eksamen. Her er hans tre beste tips for å unngå å gjøre det samme.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

April nærmer seg slutten med stormskritt, og eksamensperioden er her. Sene kvelder på lesesalen, nerver i spenn før eksamen og lange diskusjoner innad i eksamensgruppene låter nok kjent for mange studenter i disse dager. 

Khrono har tidligere servert eksamenstips både fra sensorene og fra hele Norges favorittnerd, Hans Olav Lahlum. I år har vi snakket med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om hva hans tre beste råd før en eksamen er. 

— Litt skippertak blir det alltid

Kunnskapsministerens aller første bud er følgende: 

— Ikke utsett alt til siste sekund. Litt skippertak blir det alltid i forbindelse med en eksamen, men ikke for mye.

Det kan være et godt tips å ta med seg for stressa studenter, men er kanskje ikke alltid like enkelt å følge. Det har Røe Isaksen selv personlig erfaring med, etter at han strøyk på en eksamen i medievitenskap da han var student på Universitetet i Oslo (UiO). På Stortingets nettsider står kunnskapsministeren oppført med følgende utdanning: «Master i statsvitenskap, cand.mag., mellomfag, idéhistorie og medievitenskap, Universitetet i Oslo», tatt i perioden 1999 til 2008. 

— Å stryke gjorde vondt der og da, men det gikk bra. Jeg fikk tatt den opp igjen og bestod, sier Røe Isaksen. 

— Du dør ikke

Det er viktig å huske på at det er veldig få studenter som dør under en eksamen.

Torbjørn Røe Isaksen

Ut fra den personlige erfaringen med å stryke på en eksamen, kan han også konkludere med at det kommer til å gå bra på sikt, selv om det gjør vondt å få beskjeden at man har strøket på eksamen. Man kan for eksempel ende opp som kunnskapsminister i Norge, selv om man på et tidspunkt har strøket på eksamen. 

— Det er viktig å huske på at det er veldig få elever som dør under en eksamen. Faktisk har jeg ikke hørt om en eneste student som har dødd under eksamen, lyder ett av rådene fra Røe Isaksen. 

Han har ikke bare negative eksamensopplevelser. Hans mest positive eksamensopplevelse er fra en eksamen i idéhistorie, hvor oppgaven var veldig kreativ og handlet om å organisere idéhistorien. Han forteller selv at resultatet ble veldig bra. 

— Ble det en A?

 Nei, dette var i steinalderen, før vi fikk Aer. Men det ble en veldig god karakter, oppe på ettallet faktisk, sier ministeren og smiler. 

— Forberedelser 

Isaksen har også tro på gode forberedelser og notater. Han mener det er ett av tipsene studenter bør ta med seg inn i eksamensjobbingen. 

— Det er viktig å jobbe seg gjennom godt gjennom stoffet, heller enn å ha fokus på å lese mest mulig. Det dreier seg litt om å ha gode notater, og å strukturere stoffet for seg selv. 

Men han innrømmer også at det ikke alltid er like enkelt å følge tipsene, verken de som kommer fra han selv eller de som kommer fra andre. Konklusjonen rundt tipsene fra kunnskapsministeren er enkel: 

— Det blir ofte sånn med tips, at de ikke er så enkle å følge. Da er det alltid enklere å si som faren min pleier å si: Gjør som jeg sier, ikke gjør som jeg gjør, avslutter Isaksen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS