Diskuterer nordisk modell for velferd

250 velferdsforskere fra hele Europa er samlet på Høgskolen i Oslo og Akershus. Gudmund Hernes åpnet konferansen. Alle hovedforedrag kan oppleves på web-tv.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På programmet står alt fra den nordiske modellen, endringer i nordisk eldreomsorg, EU og den økonomiske krisen, til forholdet mellom velferd og miljø/klima.

Det er den tolvte Espanet-konferansen som arrangeres. Denne gangen er det Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og NOVA og Fakultet for samfunnsfag som er vertskap. Hovedtemaet er det bærekraftige velferdssamfunnet, og den første hovedinnlederen er Gudmund Hernes. Han går på podiet torsdag klokken 12.15.

Alle hovedinnledningene kan du se direkte når de skjer, eller i opptak her.

Den nordiske modellen

På programmet står alt fra den nordiske modellen, endringer i nordisk eldreomsorg, EU og den økonomiske krisen, til forholdet mellom velferd og miljø/klima.

— Daglige medieoppslag peker på spenningen mellom økonomiske hensyn og miljøhensyn. Stadig oftere ser vi politikere si at høye oljeinntekter er nødvendig for å finansiere de gode velferdsordningene i Norge. Det er konflikt mellom høy oljeutvinning for å opprettholde arbeidsplasser og behovet for å redusere CO2-utslippene, sier forskningssjef Bjørn Hvinden ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved HiOA, til hioa.no.

— Det ser altså ut som at vi må velge mellom å opprettholde jobber og velferd på den ene siden, og unngå fortsatt global oppvarming og miljøkrise på den andre siden, sier Hvinden.

EU må bygges om

Den anerkjente italienske forskeren, Maurizio Ferrera, vil holde et foredrag om EUs muligheter for å forene økonomisk vekst og velfungerende velferdsstater.

Ferrera spør i følge hioa.no om på hvilke måter hele EU-maskineriet må bygges om, slik at det blir realistisk å få til et positivt samvirke mellom et økonomisk EU og et sosialt EU i framtida.

Marta Szebehely, professor ved Stockholms Universitet, vil snakke om de store endringene som har preget eldreomsorgen de siste årene, spesielt i våre nordiske naboland Sverige og Finland. Hun ser blant annet nærmere på konkurranseutsetting og økningen av offentlig finansiert eldreomsorg i privat regi.

Opptak med Gudmund Hernes

Opptak av sendingen torsdag 4. september:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS