veterinærhøgskolen

Flyttingen er i gang

Hesteklinikken har allerede flyttet og denne uka kommer smådyrklinikken etter.

Da er Veterinærhøgskolen endleig i gang med innflytting i sitt nye bygg i Ås.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veterinærhøgskolen er nå i gang med flyttingen fra Adamstuen i Oslo til Ås for samlokalisering med resten av NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet)

I løpet av våren 2021 skal alle enheter ved NMBU Veterinærhøgskolen flytte inn i det splitter nye Veterinærbygningen på Ås. Bygget har noen av Europas mest moderne fasiliteter for utdanning og forskning innen veterinærmedisin og dyrepleie.

Fakta

Den nye veterinærbygget på campus Ås

  • 63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm)
  • 11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)
  • Byggestart i 2013, ferdigstilles i 2021, og er forsinket for femte gang.
  • Kostnadsramme: 8,4 mrd. kr (tall per oktober 2020)
  • Statsbygg oppfører det nye veterinærbygget på Campus Ås der Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen skal samlokaliseres når de flytter fra Adamstuen i Oslo.
  • Veterinærhøgskolen er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mens Veterinærinstituttet er et selvstendig biomedisinsk forskningsinstitutt.
  • Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m.

Kilde: Fra Statsbyggs sider om prosjektet Campus Ås

Dyresykehus åpner 4. januar

4. januar 2021 åpner det nye Dyresykehuset med avdelinger for både hest og smådyr.

Anne Storset, dekan ved NMBU Veterinærhøgskolen, er opptatt av at det nye bygget har tidsmessige undervisningslokaler med plass til å utdanne flere studenter.

— Bygget er fremtidsrettet og utformet med spesiell oppmerksomhet på smittevern og muligheter til å kunne håndtere og forske på smittsomme sykdommer hos dyr og sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker. Vi får mulighet til å utvikle undervisningen ved bruk av digitale løsninger og får en viktig oppgradering av utstyr til klinikkdrift og forskning, sier Storset, i en pressemelding fra NMBU.

Anne Storset, dekan ved NMBU Veterinærhøgskolen.

— Internasjonalt kraftsenter

Rektor Sjur Baardsen ved NMBU mener satsinga er viktig i den norske samfunnsutviklinga.

— Fasilitetene i de nye byggene gir oss helt nye muligheter til å forske og utdanne kandidater innen veterinærmedisin og dyrepleie. Dyrs og menneskers helse henger sammen, og behovet for kunnskap på dette feltet vokser raskt. Det har hele verden erfart det siste året, sier Baardsen i samme pressemelding.

Samlinga av NMBU, Veterinærinstituttet, Nofima og NIBIO på Ås, gjør at viktige aktører nå får enda bedre muligheter for samarbeid og felles kunnskapsutvikling.

— Når Universitetet i Oslos Livsvitenskapsbygg står ferdig, vil østlandsregionen ha alle muligheter til å bli et internasjonalt kraftsentrum i bioøkonomien, sier Baardsen.

Flytter gradvis i løpet av våren

Tuva Todnem Lund er leder for Studenttinget ved NMBU. Hun uttrykker at veterinær- og dyrepleierstudentene ser fram til å komme på plass i lokalene.

Vi har lenge drømt om den dagen alle studentene ved NMBU skal være samlet på ett campus. Nå skjer det, sier studenttingslederen. Hun legger til:

— Mange generasjoner studenter kommer til å ha glede av denne satsingen. Flere fagretninger på samme campus gir større muligheter for tverrfaglighet, og å tenke bærekraft og framtidsrettet forskning også på tvers av studieretninger og linjer. Dette vil gi sterkere faglig og sosialt fellesskap mellom studentene.

Studentene og undervisningen flytter også trinnvis til Ås i løpet av våren. Tidspunktene blir tilpasset undervisningssituasjonen for det enkelte kull. I løpet av våren vil all aktivitet være flyttet fra Adamstuen.

Fem forsinkelser og flere milliarder i merkost

Veien fram til innflytting i det nye Veterinærbygget har vært brolagt med forsinkelser og merkostnader.

Etter at innflytting nok en gang ble utsatt fra 1. november, var det femte gang innflyttingen ble utsatt.

Det har også påløpt merkostnader i milliardklassen.

Powered by Labrador CMS