Trond Morten Nejad-Trondsen er direktør for SiO helse og forteller til Khrono at et av elementene som har vært viktig for SiO når de har planlagt de nye lokalene er at de håper man skal få flere mannlige studenter til å ta i bruke helsetjenestene man tilbyr. Foto: Runhild Heggem

Vil få flere mannlige studenter til å søke rådgivning og helsehjelp

Studenthelse. Mannlige studenter er store underforbrukere av helsetjenester. Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) håper tilstedeværelse og nye digitale verktøy skal gi bedring.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag reåpnet Universitetet i Oslo (UiO) og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) helsetilbudet på Blindern etter to års ombygging.

De nye lokalene på Blindern er Norges største studenthelsesenter. Ved åpningen blir det trukket fram at det her er lagt til rette for tverrfaglig samarbeid og for å ta i bruk nye, digitale arbeids- og behandlingsformer.

Fakta

SHoT 2018

Studentenes Helse- og Trivselsundersøkelse (SHoT) kartlegger studentenes helse og trivsel.

162.512 norske heltidsstudenter i alderen 18 - 35 år ble invitert til å svare på undersøkelsen.

50.054 studenter både i Norge og i utlandet svarte. Det gir en svarprosent på 31.

Blant deltakerne i årets undersøkelse er 69,1 % kvinner og 30,7 % menn, mens 0,2 % oppgir annen kjønnsidentitet.

Datainnsamlingen ble gjennomført på internett i perioden fra 6.februar til 5.april 2018.

På oppdrag fra studentsamskipnadene SiO, Sit, og Sammen er undersøkelsen i 2018 utført av Folkehelseinstituttet (FHI).

Kilde: SHoT 2018

Mer rus - mindre helse

Trond Morten Nejad-Trondsen er direktør for SiO helse. Mandag hadde han storfint besøk med både SiO-styreleder og direktører, UiO-direktører og rektor samt statsråd Iselin Nybø til stede i smekkfulle nyoppussede lokaler.

Av de som oppsøker helsesykepleier for hjelp er forskjellen enda større med 8 prosent menn og hele 92 prosent av de besøkende er kvinner.

Trond Morten Nejad-Trondsen

Nejad-Trondsen forteller til Khrono at et av elementene som har vært viktig for SiO når de har planlagt de nye lokalene er at de håper man skal få flere mannlige studenter til å ta i bruke helsetjenestene man tilbyr.

— Vi ser at 2018-tallene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) at menn rapporterer 2-3 ganger så høy bruk av rusmidler som kvinnene, og vi ser at mennene også erfarer store utfordringer med ensomhet. Likevel viser våre tall motsatt tendens med tanke på hvem som oppsøker oss for å få hjelp, sier Nejad-Trondsen.

SiO helse: 3 av 4 kunder er kvinnelige studenter

Ifølge Nejad-Trondsen viser det seg at det av deres kunder som søker hjelp hos enten rådgiver, psykolog eller lege er 74-77 prosent kvinnelige studenter, og kun 23-26 prosent menn.

— Av de som oppsøker helsesykepleier for hjelp er forskjellen enda større med 8 prosent menn og hele 92 prosent kvinner, forteller han og legger til:

— Når det gjelder tannhelsetjenesten ligger tallene på 34 prosent menn og 64 prosent kvinnelige besøkende, så her ser vi en fordelingen som i større grad samsvarer med den faktiske fordelingen av kvinnelige og mannlige studenter, legger Nejad-Trondsen til.

I oppussingen har de lagt vekt på å lage gode arealer for å jobbe med digitale løsninger.

— Digitale plattformer som inngang til å søke hjelp tror vi kan senke terskelen slik at mannlige studenter i større grad vil søke hjelp. Vi har tilrettelagt for at studentene kan stille enkle spørsmål digitalt og vi har opplegg for videokonsultasjoner. Det blir spennende å se om vi lykkes i nå fram til hele studentmassen, sier Nejad-Trondsen.

Iselin Nybø åpnet det nye helsesenteret med snorklipping etter alle kunstens regler Her godt hjulpet av rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og leder for Velferdstinget i Oslo, Maya Sol Sørgård. Foto: Runhild Heggem

Nybø: Nå også i folkehelsemeldinga

Statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, var også med under åpningen mandag. Hun gratulerte alle involverte med nye fasiliteter, og annonserte at studentene har fått sitt eget kapittel i folkehelsemeldinga.

— Noe av det aller viktigste universitetene jobber med er på den ene siden dannelsesoppdraget, det å gjøre studenter til gangs mennesker. Det andre er å levere den kompetansen arbeidslivet der ute trenger. For å få til begge er man avhengig av at studentene har det bra, understreker Nybø, og fortsetter:

— Vi vet jo at mange studenter også har det bra, men SHoT-tallene forteller oss også at altfor mange studenter kjenner på ensomhet og psykiske utfordringer.

— I disse lokalene har både UiO og SiO lagt forholdene svært godt til rette for å gi studentene et godt tverrfaglig tilbud. Jeg vil gi honnør til dere og gratulere de heldige studentene her på Blindern med et helsetilbud i toppklasse.

Michelsen: Gode liv i eit trygt samfunn

Da eldre- og folkehelseminister Åse Michelsen la fram folkehelsemeldinga trakk hun fram flere konkrete tiltak rettet mot studenter og utdanningsinstitusjonene.

Regjeringen vil forsterke innsatsen på tre utvalgte områder: Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse.

Åse Michelsen

— Regjeringen vil forsterke innsatsen på tre utvalgte områder: Tidlig innsats for barn og unge, forebygging av ensomhet og mindre ulikhet i helse, sa Michelsen.

Hun nevnte blant annet å:

  • Stimulere studentsamskipnader, universiteter og høgskoler til å tilby tiltak for å bedre den psykiske helsa til studentene.
  • Gjøre informasjon om psykisk helsetilbud lettere tilgjengelig og styrke kompetansen om psykiske helseproblemer på utdanningsinstitusjonene.
  • Vurdere hvordan det forebyggende arbeidet mot ensomhet kan innrettes slik at det kommer studentene til gode.

Sandberg: For lite konkret melding

Nina Sandberg (Ap) mener det bare skulle mangle at studenters psykiske helse omtales i regjeringens nye folkehelsemelding.

— Studenter er i en sårbar posisjon. De siste årene har studentenes psykiske helse forverret seg kraftig, sier hun og fortsetter:

— Omtale er ikke nok. Folkehelsemeldingen er skuffende lite konkret og lanserer få aktive grep. Det holder ikke å tydeliggjøre kommunenes ansvar, uten at det følges av penger. Det kommer ikke flere forebyggende tiltak av at vertskommuner for studiestedene går gjennom det de har fra før.

Sandberg trekker fram at Arbeiderpartiet mener det trengs kraftig innsats og målrettede tiltak for å bedre studentenes psykiske helse.

— Derfor doblet vi innsatsen til forebyggende og behandlende tiltak, derfor har vi foreslått en jevnlig kartlegging av studenters levevilkår, og derfor er dette et tema som engasjerer vårt landsmøte.

Sandberg har sendt Nybø skriftlig spørsmål der hun spør om hva regjeringen har gjort med psykisk helse for studenter etter at SHoT-tallene ble lagt frem i september 2018.

— Regjeringen må handle når en stor og økende andel unge opplever at skole- og studierelatert stress gjør dem syke. Nå har det gått syv måneder siden SHoT ble lansert, og det er på tide at regjeringen legger fram en samlet oversikt over hva som faktisk er gjort og skal gjøres for å bedre studentenes psykiske helse, begrunner Sandberg sitt spørsmål med.

Fornøyde studenter

Leder for Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen, sier NSO er glad for at studentene er tydelig omtalt i folkehelsemeldinga.

— Vi ser mange gode tiltak for å styrke forebyggingen og satsingen på studentenes psykiske helse. Vi er veldig glad for at regjeringen endelig har prioritert inn studentenes psykiske helse i Folkehelsemeldingen, sier Mikalsen i en pressemelding, og legger til:

— Vi ser igjen mange gode forslag fra regjeringen og dette er en veldig god begynnelse for å styrke studentenes psykiske helse. Vi er spesielt glade for at regjeringen tydeliggjør ansvaret kommunene har, og forventer at regjeringen også gir kommunene midler slik at de kan følge opp forventningene.

Iselin Nybø åpnet det nye helsesenteret med snorklipping etter alle kunstens regler Her godt hjulpet av rektor på Universitetet i Oslo, Svein Stølen, og leder for Velferdstinget i Oslo, Maya Sol Sørgård. Foto: Runhild Heggem
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS