Folket er usikre på Tangen-ansettelsen

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske folk synes det er vanskelig å ta stilling til om Nicolai Tangen bør bli oljefondssjef. Kvinnene er mest skeptiske, viser en meningsmåling som Respons analyse har utført for VG fra 2. til 4. juni.

44 prosent har ingen oppfatning av om de er positive eller negative til at Tangen ansettes som sjef for det norske oljefondet. Blant dem som har gjort seg opp en oppfatning, er 30 prosent negative, mens 26 prosent er positive, skriver VG.

Tangen ønsker ikke å kommentere målingen.

(Joar Hystad / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Utdannings­avtale med Brasil fornya

    Sveinung Engeland

    Noreg og Brasil skal samarbeide meir om utdanning. Forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) signerte fredag ein fornya avtale mellom Kunnskapsdepartementet og det brasilianske utdanningsdepartementet.

    Målet er meir utveksling av elevar, studentar og tilsette, meir samarbeid mellom utdanning, forsking og næringsliv – og betre kvalitet i utdanningane.

    – Vi veit at fleire norske utdanningsinstitusjonar ønsker å bygge sterke og langsiktige partnarskap med Brasil. I tillegg reiser stadig fleire norske studentar til Brasil på utveksling. Vi vil gjerne ha meir slik utveksling – både til og frå Noreg. Det legg den fornya avtalen til rette for, seier Hoel i ei pressemelding.

  • Sparebank gir 40 millioner kroner

    Sveinung Engeland

    Sparebanken Sør gir 40 millioner kroner til forskning og forskningssamarbeid langs sørlandskysten.

    Senter for kystsoneøkologi ved Universitetet i Agder (UiA) får 10 millioner kroner til forskningssamarbeid, infrastruktur, en rekrutteringsstilling for en ung forsker, samt midler til pilotprosjekter.

    Innakva KLYNGE får 15 millioner kroner til etablering av kystobservatorier langs Agder-kysten sammen med Universitetet i Agder.

    Havforskningsinstituttet får 15 millioner kroner til oppgradering av en forskningsstasjon.

    – Det avgjørende er at disse tre miljøene vil jobbe sammen om å utvikle kunnskapen om kysten og havet. Tildelingen er en del av vår markering av at banken er 200 år, og vi håper midlene kommer til god nytte langs hele kysten, sier konserndirektør Eva Kvelland i Sparebanken Sør på Universitetet i Agders nettside.

    Leder av Senter for kystsoneøkologi (CCR) ved UiA Halvor Knutsen, konsernsjef for stab i Sparebanken Sør Rolf Søraker, administrerende direktør Nils Gunnar Kvamstø i Havforskningsinstituttet og daglig leder Jon Løvland i Innakva KLYNGE viser fram en stor sjekk på 40 millioner i et kystlandskap.
    Leder av Senter for kystsoneøkologi (CCR) ved UiA Halvor Knutsen, konsernsjef Rolf Søraker i Sparebanken Sør, administrerende direktør Nils Gunnar Kvamstø i Havforskningsinstituttet og daglig leder Jon Løvland i Innakva KLYNGE.
  • Tromsø­undersøkelsen sikret finansiering

    Espen Halvorsen Bjørgan

    Regjeringen spytter inn 20 millioner kroner i Tromsøundersøkelsen, skriver Nordlys fredag.

    Khrono har tidligere skrevet om hvordan de tre store norske befolkningsundersøkelsene sliter med å få finansiert datainnsamlingene sine.

    Med beskjeden fra statsråd Jan Christian Vestre er finansieringen for denne runden med datainnsamling på plass.

    Beskjeden kommer samtidig som at undersøkelsen starter 50-årsmarkeringen denne helgen.

  • De er Det Norske Videnskaps-Akademis nye ledere

    Sveinung Engeland

    Annelin Eriksen er valgt til preses i Det Norske Videnskaps-Akademi for de neste tre årene. Marit Westergaard blir ny generalsekretær.

    Valgene skjedde under et medlemsmøtettorsdag 19. september, skriver akademiet i en pressemelding.

    Giuditta Cordero-Moss og Annelin Eriksen stilte til valg som preses, og Eriksen fikk flest altså stemmer. Marit Westergaard var eneste kandidat til generalsekretærvervet.

    Annelin Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Hun overtar som preses etter Lise Øvreås fra årsskiftet og er den fjerde kvinnen som er valgt til akademiets øverste leder siden stiftelsen i 1857.

    Valgperioden for preses er tre år, og det er ikke mulig med gjenvalg. Generalsekretøren er valgt for fire år og kan gjenvelges for en ny periode.

    Marit Westergaard er professor i lingvistikk ved UiT Norges arktiske universitet. Hun tar over for Gunn Elisabeth Birkelund som har hatt vervet siden 2021.

    Portrett av Annelin Eriksen (t.v.) og Marit Westergaard
    Annelin Eriksen (t.v.) er ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Marit Westergaard er ny generalsekretær.
  • Ketil Eiane får fire nye år som prorektor ved Nord universitet

    Jørgen Svarstad

    På torsdagens styremøte vedtok styret ved Nord universitet at Ketil Eiane tilsettes i stillingen i åremålsperioden 01.01.25 — 31.12.2028, skriver universitetet i en pressemelding.

    — Styret er fornøyd med at Ketil Eiane har takket ja til å fortsette den viktige jobben med å utvikle forskningsfeltet ved Nord universitet. Han har gjort en solid jobb og har klare tanker om hvordan arbeidet skal utvikles videre, sier Øyvind Fylling-Jensen, styreleder ved Nord universitet.

    Som prorektor for forskning og utvikling blir Eiane sentral i utviklingen av forskningsfeltet.

    – Nord universitet har mange fremragende forskningsmiljø som hevder seg godt nasjonalt og internasjonalt. Å arbeide med å løfte Nords eksternfinansiering av forskning blir viktig i tiden fremover, sier Eiane i pressemeldingen.

    Eiane har doktorgrad i biologi fra Universitetet i Bergen og er professor i marin økologi ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet.

    Han har siden 2021 vært prorektor for forskning og utvikling ved Nord universitet, og har tidligere vært prorektor for strategi og omstilling (2020) og dekan ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur (2017 — 2019).

    Ketil Eiane.
  • Kari-Jussie Lønning blir direktør ved Diakonhjemmet

    Hege Larsen

    Kari-Jussie Lønning (55) er ansatt som ny administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Hun kommer fra stillingen som administrerende direktør ved Modum Bad.

    Tidligere har hun vært leder for SHoT-undersøkelsen (Studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og leder for SiO Helse (i Studentsamskipnaden i Oslo).

    Hun sitter også i styret ved Universitetet i Sørøst-Norge.

    Lønning blir nå Diakonhjemmets første kvinnelige sykehusdirektør.

    – Lønning har et strategisk og helhetlig perspektiv på helsetjenesten og på lokalsykehusenes nøkkelrolle. Hun har toppledererfaring fra spesialisthelsetjenesten og har klinisk erfaring fra både primær- og spesialisthelsetjenesten. Hun kjenner ideell sektor og opplever mening i i institusjonens verdisett og vårt diakonale formål, sier styreleder ved sykehuset, Ingunn Moser i en pressemelding.

    Lønning sier at hun gleder seg til å ta fatt på jobben.

    – Virksomhetens sterke posisjon som lokalsykehus og som nasjonal og regional faglig spydspiss innen flere fagområder, ligger til grunn for dette. Det diakonale fundamentet er en viktig ramme som treffer både hjertet og hodet. Sammen med de ansatte blir det spennende å jobbe for videreføring av denne solide posisjonen og finne muligheter for veien videre, sier Lønning.

    Hun tiltrer 1. januar 2025.

    Kari-Jussie Lønning blir ny direktør ved Diankonhjemmet sykehus.
  • Opna kreativt hus

    Sveinung Engeland

    Nord universitet og Statsbygg markerte onsdag den offisielle opninga av «Kreativt bygg» i Levanger.

    Det nye signalbygget er på 1300 kvadratmeter og har ein prislapp på 100 millionar kroner. Det skal huse skodespelarutdanninga ved universitetet og rommar ein teatersal og tre øvingssalar.

    Tre kull med totalt 60 studenter er allereie i full gang med undervisninga i dei nye lokala.

    – Kreativt bygg er ei stjerne av eit bygg der arkitekturen gir ein naturnærleik og eit innslipp av lys som tek pusten frå deg, sa rektor Hanne Solheim Hansen under opninga.

    Med skodespelarutdanninga på plass i dei nye lokala er Nords mange kreative fagmiljø og kreative studentar samla på ein stad: Musikk, teater, drama, kunst- og handverk, film og TV, spel- og opplevingsteknologi og CG art and Animation. Til saman er det kreative fagmiljøet på om lag 60 vitskapelege tilsette og kring 500 studentar.

    Rektor Hanne Solheim Hansen held tale under opninga av Kreativt bygg
    – Eg gler meg til ei kreativ framtid med vitskapelege og kunstnarisk grensesprengjande felles prosjekt mellom fagmiljøa og studentane, sa rektor Hanne Solheim Hansen iunder opninga av Kreativt bygg
  • Regjeringa vil sletta studiegjeld

    Ragnhild Bjørge

    Regjeringa vil ha på plass ei ordning for å sletta studiegjeld for dei som bur i dei 212 minst sentrale kommunane i Noreg.

    Det kjem fram i ei pressemelding frå regjeringa.

    Gjennom ordninga vil alle som bur i ein av dei 189 kommunane i det Statistisk sentralbyrå kallar sentralitetssone 5 og 6 i minst eitt år, få sletta 25.000 kroner av utdanningsgjelda i året frå januar 2026.

    I tillegg til at du må bu i kommunen i minst eitt år, må du også vera i arbeid.

    Bur du i Troms eller Finnmark vil ein kunna få sletta 60.000 kroner i året frå 2026.

    Desse endringane vil til saman kosta 1,3 milliardar i året frå 2026.

  • Tromsøundersøkelsen fyller 50 år

    Espen Halvorsen Bjørgan

    I helgen blir det 50-årslag to dager til ende for en av landets tre store befolkningsundersøkelser, Tromsøundersøkelsen.

    Festen starter fredag med seminaret «The Tromsø Study Through 50 Years» på universitetets campus i Tromsø. Der vil UiT-ledelsen, stortingspolitikere og andre prominente gjester få et historisk tilbakeblikk på undersøkelsens opprinnelse og et frempek på noen av nåtidens og fremtidens folkehelseutfordringer, ifølge en pressemelding.

    Lørdag fortsetter festen med «Lørdagsuniversitetet spesial» om undersøkelsen på Verdensteateret i Tromsø sentrum.

    50-årsmarkeringen sammenfaller med de siste forberedelsene på statsbudsjettet for 2025, et statsbudsjett hvor Tromsøundersøkelsen allerede har signalisert at de har betydelige behov for penger hvis de skal kunne fortsette datainnsamlingen.

  • Skal samarbeide om utdannings­tilbud for flyktninger

    Sveinung Engeland

    Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NMBU er tre av 16 universiteter i Europa, Nord-Amerika og Afrika som er med i et nytt globalt samarbeid for å forbedre og øke tilgangen til høyere utdanning for flyktninger og deres lokalsamfunn.

    Global University Academy skal støtte FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sitt mål om å øke flyktningers tilgang til høyere utdanning til 15 prosent innen 2030.

    Initiativet ble til etter en workshop arrangert av Universitetet i Oslo (UiO) i juni. Sekretariatet for Global University Academy er ved UiO.

    – Utdanning er en grunnleggende menneskerettighet, og vi må alle gjøre mer for å svare på utdanningsbehovet til 120 millioner flyktninger og internt fordrevne over hele verden. Med Global University Academy har vi slått oss sammen for å gi flere mennesker muligheten til å studere og realisere sine ambisjoner, sier initiativtaker og UiO-rektor Svein Stølen på universitetets nettside.

    Med på laget er også Flyktninghjelpen, UNHCR og SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond).

    I løpet av de neste 18 månedene skal partnerne utvikle en ny type utdanningsmodell, et rammeverk for programmer på bachelornivå. I tillegg vil det utvikles forkurs, som kan bidra til at flere kan kvalifisere seg til høyere utdanning.

    – Det er nødvendig å tenke nytt rundt både hvordan man setter sammen moduler og lager ulike veier inn til og ut av studietilbudene. Tilbudet skal i de fleste tilfeller også være åpent for lokalbefolkningen, som ofte heller ikke har tilgang til høyere utdanning. Dette er viktig for å unngå konflikt og ekskludering av ulike grupper, sier Stølen.

    Portrett av Svein Stølen
    Vi må alle gjøre mer for å svare på utdanningsbehovet til 120 millioner flyktninger og internt fordrevne over hele verden, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
  • Studenter har flere psykiske plager enn jevn­aldrende

    Sveinung Engeland

    Studenter har flere psykiske plager enn yrkesaktive i samme alder, viser en ny undersøkelse. Norsk studentorganisasjon (NSO) forventer at rammene rundt studenttilværelsen styrkes.

    Andelen som har symptomer på psykiske plager blant studenter, er på 42 prosent for aldersgruppene 19—24 og 25—29 år, og 41 prosent for aldersgruppen 30—35 år, viser undersøkelsen som Statistisk sentralbyrå står bak.

    Tilsvarende andel blant jevnaldrende som er i arbeid, er henholdsvis 39, 36 og 32.

    — Disse tallene er dessverre ikke overraskende, men like fullt bekymringsverdige. Her må vi sikre støtte til forebyggende tiltak som styrking av studentfrivillighet og studentidrett, sier NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak i en pressemelding.

    Hun peker på andre undersøkelser som viser at dårlig økonomi og psykisk uhelse henger sammen. Derfor mener hun et viktig tiltak for bedre psykisk helse, er å styrke studentøkonomien over statsbudsjettet.

    — Økt studiestøtte og en styrka studentfrivillighet vil bidra til mindre ufrivillig utenforskap, færre med psykisk uhelse, og varig bedring av studenttilværelsen, sier NSO-lederen.

    Kaja Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon, sier at de nye tallene ikke er overraskende, men at de gir grunn til bekymring.
  • Svenske universiteter og høgskoler får nye styrer

    Sveinung Engeland

    Den svenske regjeringen har utnevnt leder og andre eksterne medlemmer til styrene for 30 statlige universiteter og høgskoler.

    I alt 239 personer er utnevnt, og noen av styremedlemmene har de hentet fra nabolandet i vest.

    Professor Bjørn Stensaker, prorektor for utdanning ved Universitetet i Oslo, er utnevnt til styremedlem ved Göteborgs universitet. Han har tidligere sittet i styret for Karolinska Institutet i Stockholm.

    Professor Bjarne Foss, som leder Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU, fortsetter i vervet som styremedlem ved Kungliga Tekniska högskolan. Kenneth Ruud. administrerende direktør ved Forsvarets forskningsinstitutt, er styremedlem ved Umeå universitet og er også utnevnt for en ny periode, mens professor Oddrun Samdal ved Universitetet i Bergen får en ny periode som styremedlem ved Örebro universitet.

    John Rune Nielsen, administrerende direktør i det svenske miljøinstituttet IVL og tidligere toppsjef i Norsk institutt for luftforskning (Nilu), fortsetter som styremedlem ved Mälardalens universitet.

    Styrene skal sitte i perioden 1. oktober 2024 til 30. april 2028.

    Se alle styremedlemmene her.


    Bjørn Stensaker er utnevnt til styremedlem ved Göteborgs universitet.
  • Svensk rekord­budsjett­forslag til forskning: 6,5 milliarder mer i 2028

    Kristin Nordby

    Den svenske regjeringen har annonsert at den vil øke forskning- og innovasjonsbudsjettet hvert år og foreslår 6,5 milliarder svenske kroner mer i 2028. Dette er den største satsingen på forskning noensinne, skriver den svenske regjeringen på sine nettsider.

    Forskning og innovasjon trengs for å styrke Sveriges konkurransekraft og for å takle samfunnsutfordringer, skriver regjeringen.

    For 2025 foreslår regjeringen i budsjettforslaget at midler til forskning og innovasjon økes med 1,5 milliarder svenske kroner, deretter med 2,5 milliarder i 2026, 4 milliarder i 2027 og 6,5 milliarder i 2028.

    Budsjettforslaget kommer som en gledelig overraskelse til universitetene.

    — På en eller annen måte har departementet for høyere utdanning, med vår tidligere minister Mats Persson i spissen, klart å jekke åpen finansministerens safe, sier rektor Erik Renström ved Lunds universitet til universityworldnews.com.

    Sverige er blant de fem OECD-landene som allerede bruker mest på forskning og innovasjon, men har rykket nedover fra en tredjeplass til en femteplass de siste årene, skriver Statistics Sweden.

    I Norge er det ikke varslet noen tilsvarende økning til forskningsbudsjettet, men det er derimot varslet at midlene til universitetene skal tilbake til 2019-nivå.

  • Fant tekst­likheter i idretts­presidentens master­oppgave

    Sveinung Engeland

    Idrettspresident Zaineb Al-Samarai (37) sin masteroppgave har flere tekstlikheter med andre tekster.

    Det viser en plagiatkontroll som TV2 har foretatt med programmene Scribbr, CopyLeaks og PlagAware.

    Al-Samarai leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) i 2012.

    Deler av masteroppgaven har tekstlikheter med en masteroppgave fra 2009, Wikipedia og en kronikk tidligere høyesterettsdommer Karin M. Bruzelius skrev i 2008. Ingen av disse skal ifølge TV2 være oppgitt som kilder, verken i tekst, litteraturliste eller fotnoter.

    Idrettspresidenten kommenterer funnene slik:

    «Da jeg skrev masteroppgaven min for 12 år siden husker jeg at jeg brukte mye tid på å kildehenvise. TV 2 har nå opplyst meg at de har funnet tekstlikhet som utgjør i underkant av fem prosent av oppgaven min. Jeg forsøkte så godt jeg kunne å gjøre det som var riktig. Jeg synes det er leit om jeg ikke har lykkes med dette.»

    Portrett Idrettspresident Zaineb Al-Samarai
    Idrettspresident Zaineb Al-Samarai sier at hun forsøkte så godt hun kunne å gjøre det som var riktig.
  • Ukrainsk­studenter startet inn­samlings­aksjon

    Sveinung Engeland

    Studentene som studerer ukrainsk på Universitetet i Oslo har startet en innsamling for et fritt Ukraina.

    Khrono omtalte studentene som gikk der i vår, som den mest kompetente studentgruppen i UiOs historie.

    Nå er tredje kull ukrainskstudenter i gang, og innsamling går til organisasjonen Fritt Ukraina som gir utstyr til de ukrainske styrkene og sivilforsvaret.

    Ideen med at innsamlingen utgår fra studentgruppen er den mangfoldige bakgrunnen til disse studentene – som har store nettverk.

    – Noen har donert foredragshonorarer og liknende. Min kollega Atle Grønn arrangerte Ukraina-dag i Lunde i Telemark og fikk inn hele 25.000, sier en av studentene, professor Ingunn Lunde ved Universitetet i Bergen, på Fritt Ukrainas nettside.

    Professor Atle Grønn er initiativtaker til ukrainsk-kursene. Lærer er Nataliia Zhytova.

    frivillige i Fritt Ukraina, generalsekretær Natalia Golis og representant for Ukrainas forsvarsstyrker.
    UiO-studenter samler inn penger til Fritt Ukraina, her representert ved frivillige i organisasjonen, generalsekretær Natalia Golis og representant for Ukrainas forsvar.
  • Vingen: Stakk kjeppar i hjula for utbygging

    Njord Vegard Svendsen

    Etter omkamp i kommunestyret i Bremanger kommunestyre torsdag, går det politiske fleirtalet no i mot ein heilt sentral del av den planlagde utbygginga av ein stort steinbrot i det freda landskapet kring helleristningane i Vingen.

    Området er eigd og blir forvalta av Universitetet i Bergen. Regjeringa har gitt det nederlandske selskapet grønt lys for å utvinne 350 millionar tonn av den ettertrakta kvartssteinen i området.

    Fagfolk ved universitetet er blant dei som har vore sterkt imot utbygginga i området, fordi dei meiner det vil rasere eit unikt natur- og kulturlandskap, der den 6000 år gamle bergkunsten er lokalisert.

    No er det klart at kommunen vil gå inn for å trekke planane om bygging av ny utskipingshamn for steinen.

  • Dronning Mauds Minne får godkjent på kvalitet

    Hege Larsen

    Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehageutdanning (DMMH) i Trondheim fikk godkjent sitt kvalitetsarbeid i Nokuts styre 12. september.

    Det skjer etter at et tilsyn i 2022 avdekket vesentlige mangler i høgskolens systematiske kvalitetsarbeid.

    Et nytt tilsyn våren 2024 viste at høgskolen hadde rettet opp manglene og nå oppfyller kravene til kvalitetsarbeid i lov og forskrifter.

    – Vi gratulerer høgskolen med dagens vedtak. Både dokumentasjonen og institusjonsbesøket våren 2024 viste at DMMH har tatt tilbakemeldingene fra 2022 på alvor og jobbet aktivt for å rette på manglene som da ble avdekket, sier Nokut-direktør Kristin Vinje i en pressemelding.

    DMMH har om lag 1400 studenter og har 24 ulike studietilbud innen barnehagelærerutdanning på bachelor- og masternivå, både heltid og samlingsbasert deltid.

    Dronning Mauds Minne ligger i Trondheim og er den eneste høgskolen i landet som har utdanning av barnehagelærere som hovedoppgave.
  • Ny boligdirektør på plass i SiO

    Espen Halvorsen Bjørgan

    Håvard Staff Brenno er ansatt som ny boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo.

    I en pressemelding sier Brenno at det å bidra til et godt og attraktivt botilbud for studentene i Oslo og Lillestrøm motiverer ham.

    — Jeg gleder meg veldig til å starte, sier 48-åringen.

    Brenno er utdannet eiendomsmegler, og har erfaring fra forvaltning og utleie av bolig- og næringseiendom i selskaper som Fredensborg Fritid, Heimstaden, Olav Thon Gruppen og DNB Eiendom.

    Som boligdirektør får Brenno ansvaret for utleie av mer enn 9000 studentboliger over 330.500 kvadratmeter.

    — Samskipnadens fokus på bærekraft og teknologisk utvikling til beste for studentene gjør denne jobben ekstra spennende. Jeg ser frem til å bli kjent med nye kolleger, og å ta fatt på oppgavene, sier Brenno.

  • Støre møtte norske studenter i Kina

    Hege Larsen

    Statsminister Jonas Gahr Støre møtte norske studenter da han besøkte Fudan-universitetet i Shanghai onsdag.

    – Det er viktig for Norge at vi har folk som kan kinesisk og som har kunnskap om Kina. Målrettet forskningssamarbeid og studentutveksling sikrer Norge viktig kunnskap og kompetanse, blant annet for å løse globale utfordringer knyttet til klima og miljø, helse og matsikkerhet, sier Støre i en pressemelding.

    Samtidig påpeker han at kunnskapssamarbeid med Kina gir sikkerhetsmessige utfordringer.

    — Vi har forskningssamarbeid på mange områder, men på sensitive områder må vi utvise forsiktighet. Vi har tett dialog med norske universiteter og forskningsmiljøer om sikkerhet i høyere utdanning og forskning, og regjeringen har innført flere tiltak for å redusere risikoen forbundet med samarbeidet, sier Støre.

    Gjesteforeleste

    Støre holdt også en gjesteforelesning for norske og kinesiske studenter om Norge, Arktis og geopolitikk.

    – Jeg synes det er spennende å holde gjesteforelesninger. Jeg har gjort det flere ganger i Norge, så det var spesielt å holde en gjesteforelesning her i Shanghai. Jeg tror flere synes det var interessant å høre hvordan verden ser ut fra Norge. Spørsmålene fra studentene var også veldig gode, sier Støre i pressemeldingen.

    Under besøket på Fudan-universitetet besøkte Støre også det nordiske senteret ved universitetet.

    Statsminister Jonas Gahr Støre holdt gjesteforelesning i Shanghai 11. september.
  • EU vil lage KI-fabrikker

    Kristin Nordby

    EU har utlyst et anbud for fabrikker for kunstig intelligens. Disse fabrikkene skal settes opp rundt EUs nye superdatamaskiner European High Performance Computing. De skal være tilgjengelige for forskere, industri, gründerbedrifter og andre, skriver EU-kommisjonen.

    EU-kommisjonens president mener dette er et viktig steg for at Europa skal bli verdensledende innen KI-innovasjon:

    — KI-fabrikkene vil hjelpe med å sikre vår stilling i fronten av denne banebrytende teknologien.

    Fabrikkene skal jobbe tett med medlemslandenes egne KI-initiativ og har som mål å utvikle og kvalitetssikre KI-løsninger innen helse, transport, forsvar og robotteknologi.

    Fabrikkene vil få økonomisk støtte av Horisont Europa og EUs digitale program. EU-kommisjonen vil også etablere et eget europeisk forskningsråd for KI.

    I Norge skal det etableres tre nasjonale KI-sentre. 122 forskningsmiljøer har meldt seg på i konkurransen om milliarden som er utlyst til å etablere de nye sentrene. Tildelingen vil skje i juni 2025.

  • Pehrson ny utdannings­minister i Sverige

    Glenn Mangerøy

    I forbindelse med gårsdagens trontale i den svenske Riksdagen, presenterte Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) flere endringer i regjeringen.

    To regjeringsmedlemmer fra koalisjonspartiet Liberalerna bytter plass. Johan Pehrson (L) tar over ansvaret for Utdanningsdepartementet fra Mats Persson (L). Persson tar Pehrsons plass som arbeids- og integreringsminister.

    Den nye utdanningsminister Johan Pehrson har vært leder for partiet Liberalarna siden 2022. Han er i følge regjeringens nettside utdannet jurist fra Uppsala Universitet og King's College, London.

    Johan Pehrson (L) er utnevnt som ny utdanningsminister i Sverige.
  • Professor skal lede arbeid mot partnerdrap

    Hege Larsen

    Jussprofessor Lena Bendiksen ved UiT Norges arktiske universitet skal lede den regjeringsoppnevnte partnerdrapskommisjonen.

    Bendiksen er tidligere dekan ved det juridiske fakultetet ved UiT.

    Anja Bredal ved forskningsinstituttet Nova på OsloMet er også fast medlem av kommisjonen. Hun har forsket på vold i nære relasjoner i en årrekke.

    Professor i rettsvitenskap Lenda Bendiksen.

    Kommisjonen skal gjennomgå alle partnerdrap, for å avdekke systemsvikt, lære av feil og videreutvikle arbeidet med å forebygge partnervold og partnerdrap, går det fram av en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.

    I 2023 ble 17 av 38 drap begått av daværende eller tidligere partner, ifølge departementet.

    – Jeg er glad for at vi endelig har fått en partnerdrapskommisjon på plass, og jeg er spesielt glad for at noen av våre fremste eksperter på området har takket ja til å bidra inn i dette viktige og nødvendige arbeidet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).

    De øvrige medlemmene av kommisjonen:

    • Anja Bredal, forsker, Velferdsforskningsinstituttet Nova/OsloMet
    • Hanne Finanger, seksjonssjef ved forebyggende avdeling, Oslo politidistrikt
    • Henning Mohaupt, psykologspesialist/forsker, Alternativ til vold, Stavanger
    • Kaveh Rashidi, spesialist i allmennmedisin og fastlege, Bydel St. Hanshaugen, Oslo
    • Bjørn Kristian Soknes, pensjonert statsadvokat, Trøndelag statsadvokatembete
    • John-Filip Strandmoen, politioverbetjent og psykolog, Kripos
    • Solveig Karin Bø Vatnar, psykologspesialist/forsker, Oslo Universitetssykehus, Sifer Sør-Øst, Professor II Høgskolen i Molde
  • Tromsø-forskere fikk millioner av Trond Mohn

    Sveinung Engeland

    To nye forskere ved UiT Norges arktiske universitet er tildelt oppstartsmidler fra Trond Mohn-stiftelsen Tromsø forskningsstiftelse.

    De to er Mathias Kranz og Barbara Mizumo Tomotani og får 12 millioner kroner hver. Den ene forskeren utvikler metoder for behandling av hjernekreft, den andre kartlegger hvordan nye fuglearter i Arktis tilpasser seg arktiske lysforhold.

    Tromsø forskningsstiftelse er en viktig bærebjelke for finansiering av langsiktig forskning ved UiT, skriver universitetet i en pressemelding.

    Stiftelsen ble etablert i 2007 etter en donasjon fra filantrop Trond Mohn i Bergen. Den er strategisk samarbeidspartner til UiT og har i flere år samarbeidet om kompetansebygging og ulike tematiske satsinger.

    Prisvinnere og -utdelere med blomster og diplom
    Styreleder i Tromsø forskningsstiftelse, Anne Husebekk (t.v.), Trond Mohn, Mathias Kranz og Barbara Mizumo Tomotani.
  • Professor får retts­sikker­hets­pris

    Sveinung Engeland

    Marte Eidsand Kjørven får Rettssikkerhetsprisen 2024.

    Professoren i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo får prisen for innsatsen hun har gjort med å kartlegge hvordan domstolene har praktisert jussen i saker om ID-tyveri.

    Juryen fremhever at Kjørvens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som kan forventes av rettsforskere.

    — Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering, heter det i begrunnelsen.

    Rettssikkerhetsprisen deles ut årlig av Juristforbundet.

    Jussprofessor Marte Eidsand Kjørven er årets vinner av Rettssikkerhetsprisen Foto: Tore Letvik
    Jussprofessor Marte Eidsand Kjørven er årets vinner av Rettssikkerhetsprisen .
  • Super­data­maskin skal hete Olivia

    Sveinung Engeland

    Norges neste superdatamaskin har fått sitt offisielle navn: Olivia.

    Olivia vil spille en viktig rolle i utviklingen av kunstig intelligens (KI), spesielt innen utvikling og forbedring av norske språkmodeller, melder det statlige selskapet Sigma2 i en pressemelding.

    — Med Olivia gir vi forskere i Norge en teknologisk kraftpakke som vil akselerere utviklingen av KI og maskinlæring. I tillegg vil Olivia kunne åpne døren for vitenskapelige gjennombrudd innenfor andre fagområder, som helse-, hav-, og klimaforskning, sier Jenny Amundsen Ask i Sigma2.

    Se Olivias spesifikasjoner i pressemeldingen.Sigma2 AS er eid av kunnskapssektorens tjenesteleverandør Sikt og ansvarlig for å tilby den nasjonale e-infrastrukturen for beregningsvitenskap i Norge. Universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU samarbeider med Sigma2 om å drifte de nasjonale tjenestene.

    Inngangsparti med lysskilt for Sigma2, Lefdal Mine Datacenter og NRIS
    Olivia kommer våren 2025 og skal installeres i Sigma2s datahall hos Lefdal Mine Datacenter.
Powered by Labrador CMS