SAMENES NASJONALDAG

Forskere bidro til å få inn åtte samiske språk på tastaturene til Apple

Forskere ved UiT Norges arktiske universitet har gjort en stor innsats for å gjøre samiske språk tilgjengelig i teknologiens verden. 

Fra venstre Linda Wiechetek fra Divvun-gruppa, Trond Trosterud fra Giellatekno-gruppa, samt Flammie Pirinen og Maja Lisa Kappfjell begge i Divvun-gruppa.
Publisert Oppdatert

UiT Norges arktiske universitet (UiT) har sammen med Apple og flere andre aktører bidratt til å lage tastaturer for alle de åtte samiskee språkene på deres enheter. Det melder UiT på sine nettsider

Dermed kan brukere få enaresamisk, kildinsamisk, lulesamisk, nordsamisk, pitesamisk, skoltesamisk, sørsamisk og umesamisk på sine telefoner og datamaskiner. Blant bidragsyterne er Samerådet og Språkcentrum. 

Aslak Holmberg, president i Samerådet, sier i en pressemelding at Samerådet ønsker å skryte av Apple for interessen og engasjementet deres i arbeidet. 

Sikre truede urfolksspråk

— Vi håper det kan stå som et eksempel på god praksis for andre store teknologiselskaper globalt. Hvis vi skal sikre at truede urfolksspråk utvikles og overlever, trenger vi å ha de store internasjonale teknologiselskapene med på laget. De må tilpasse sine tjenester og produkter for at små urfolksspråk, som de samiske språkene, skal kunne brukes, sier Holmberg.

Fra UiT har Divvun-gruppa, ledet av sjefingeniør Sjur Nørstebø Moshagen, bidratt i arbeidet. Divvun er en gruppe på UiT som jobber med å videreutvikle samisk språkteknologi og praktiske hjelpemidler basert på språkteknologi i samarbeid med Senter for samisk språkteknologi. Blant annet har de laget en grammatikk-kontroll som kan brukes på MS Office og Google Docs. 

Moshagen sier til Khrono at dette er første gangen et såpass stort selskap inkluderer alle samiske språk. 

Alle apper kan være på samisk

— Windows-systemet har hatt kjennskap til fem samiske språk, men kun hatt ett tastatur. Frem til nå har det vært nordsamisk tastatur på Mac, mens det ikke har vært noe på iOS. Dette er stort for brukerne og språksamfunnene, sier han. 

Satsingen til Apple inkluderer ikke bare samiske tastaturer, men også samiske systemgrensesnitt. Det betyr at alle applikasjoner og skjermer på telefonen din kan være på samisk. 

— Det er viktig fordi det er et hinder mindre for å kunne skrive sitt eget språk. Vi i Divvun-gruppa på UiT har levert tastatur for de fleste samiske språkene i en god del år, men da må man installere ulike pakker eller apper, før man aktiverer tastaturet. Det er flere steg som i praksis fører til flere hinder for å bruke samiske språk, sier Moshagen. 

Det er da blant annet snakk om en tredjepartsløsning for samiske tastaturer, Divvun Tastaturer, som har vært tilgjengelig på App Store. Powered by Labrador CMS