Kvinnelige fotballspillere skal for første gang forskes på. Her fra seieren over Australia i åttendedelsfinalen i Fotball-VM for kvinner i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

UiT går inn med 21 mill. kroner til nyetablert senter for kvinnefotball

Forskning. Tromsø forskningsstiftelse og UiT Norges arktiske universitet går inn med flere titalls millioner kroner for å forske på kvinnelige fotballspillere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilsammen går UiT Norges arktiske universitet og Tromsø forskningsstiftelse inn med 41 millioner kroner til etableringen av Senter for kvinnefotball i Tromsø. Det skriver universitetet i en pressemelding.

Prosjektet er viktig fordi det finnes lite forskning på kvinneidrett

Svein Arne Pettersen

Fra UiT er det tre fakulteter som skal samarbeide. Senteret vil ha seks forskere på heltid. I tillegg er Odense Universitet med på laget.

Les også: Gir opp å kombinere studier og toppidrett

Forskningen skal deles inn i tre hovedområder.

  • En forskningsgruppe skal se på fotballfysiologi, psykologi og medisin. Gruppen skal få innsikt i helsefaktorene hos kvinnelige elitespillere. Alle klubbene på de to øverste nivåene er invitert med. Fire utvalgte lag vil også få utdelt avansert utstyr.
  • En annen gruppe skal ivareta systemer for datasikkerhet og bruk av kunstig intelligens i prosjektet.
  • en tredje gruppe skal forske på klubborganisasjoner sett i et kjønnsperspektiv.

— Et sterkt signal

— Prosjektet er viktig fordi det finnes lite forskning på kvinneidrett, sier forskningsleder Svein Arne Pettersen i pressemeldingen.

Det gleder elitedirektør i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, at det nå skal forskes på kvinnefotball.

– Fotball er Norges største idrett for kvinner. Vi har over hundre tusen aktive jenter og kvinner i fotball. Økt kunnskap om jenters fysiske forutsetninger i idretten er svært viktig, både for å tilrettelegge i bredden, men også for å henge med i den eksplosive utviklingen som skjer i toppfotballen internasjonalt. At UiT åpner et senter dedikert til kvinnefotball er et sterkt og godt signal for alle våre utøvere, sier Klaveness.

— Et kvalitetsprosjekt

Administrativ leder for Tromsø forskningsstiftelse, Unn Sørum, sier prosjektet vil fylle et kunnskapshull.

— Senteret vil ha et bredt forskerteam som vil forske på kvinnesport ved å utvikle nye treningsopplegg som skal ivareta fysisk og mental helse i et langtidsperspektiv, og hindre skader og overtrening for kvinnelige fotballspillere. Dette finnes det mye av både på klubb- og forbundsnivå for menn, men ikke for kvinner. Dette er et kvalitetsprosjekt som fyller et kunnskapshull, og har relevans for halve jordas befolkning, sier Sørum.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS