Janne Reitan bærer på seg et element fra sitt doktorgradsarbeid når vi treffer henne for å snakke om kunstfaglig arbeid og publisering. Foto: Eva Tønnessen

— Kunstnere bør skrive mer

Førsteamanuensis Janne Reitan oppfordrer kunstnere til å skrive. — For å skape ny teori kan vi ikke bare publisere visuelt vi må gjøre det verbalt og skriftlig også, sier Reitan.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Janne Reitan er førsteamauensis på Institutt for estetiske fag. Reitan underviser i fagdidatikk, vitenskapsteori og metode og har sin master fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og tok sin doktorgrad på Arkitektur- og designhøgskolen.

Reitan jobber også i en faggruppe der produktdesign og estetiske fag jobber sammen i et prosjekt for å få etablert en doktorgrad innen design på HiOA.

Reitan var til stede på seminaret om kunstnerisk utviklingsarbeid, og en stemme som poengterte betydningen av at kunstnere også kommuniserer skriftlig om sine arbeider.

— Først av alt: Jeg er helt enig i de praktiske arbeidene kunstnere gjør må få større status. Om det skal være i et tellekantsystem eller andre ordninger, må andre finne ut av, sier Reitan.

Må skrive også

Det Reitan er opptatt av er at kunstnerne i større grad også bør kommunisere skriftlig om sine arbeider.

— Skal vi utvikle ny teori må vi ha en felles plattform å diskutere på. det ligger i mange kunstneriske arbeid sin natur at de kan tolke i mange retninger. Når tankene og bakgrunnen for verk blir kommunisert verbalt og skriftlig får vi en felles plattform å diskutere ut i fra, og det vil gi grunnlag for utvikling, mener Reitan.

Reitan veileder mange på sitt institutt nettopp i skrivekunstens gleder, og tror de som prøver seg raskt ser at det har en verdi langt utover at man får en tellekant eller to i poengsystemene.

Tanker tilgjengelig for flere

På seminaret om kunstnerisk utviklingsarbeid presenterte to kunstnere ansatt på HiOA to forskjellige prosjekter. Det var Mikkel Wettre fra Institutt for Produktdesign og Ellen Røed fra Institutt for Estetiske fag. Wettre presenterte et utsmykkingsoppdrag han har vunnet på Hersleb skole i Oslo, mens Ellen Røed presenterte sin stipendiatoppgave. 

— De to framførte svært interessante teorier og resonnementer om sine arbeider i sine presentasjoner. Etter mitt syn vil betydningen av deres arbeider bli enda større hvis de fikk skrevet ned det de sier om egne arbeider. Skal vi utvikle ny kunstteori så må vi ha debatt. Skal vi skape debatt må tanker og meninger ned på papiret. Kunstverkene står for seg selv, men tankene kunstnerne selv gjør seg om sine arbeider burde i større grad bli tilgjengelig for flere, synes Reitan.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS