Siste fra forsiden:
Kortnytt
Ny boligdirektør på plass i SiO
Håvard Staff Brenno er ansatt som ny boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo.
I en pressemelding sier Brenno at det å bidra til et godt og attraktivt botilbud for studentene i Oslo og Lillestrøm motiverer ham.
— Jeg gleder meg veldig til å starte, sier 48-åringen.
Brenno er utdannet eiendomsmegler, og har erfaring fra forvaltning og utleie av bolig- og næringseiendom i selskaper som Fredensborg Fritid, Heimstaden, Olav Thon Gruppen og DNB Eiendom.
Som boligdirektør får Brenno ansvaret for utleie av mer enn 9000 studentboliger over 330.500 kvadratmeter.
— Samskipnadens fokus på bærekraft og teknologisk utvikling til beste for studentene gjør denne jobben ekstra spennende. Jeg ser frem til å bli kjent med nye kolleger, og å ta fatt på oppgavene, sier Brenno.
Støre møtte norske studenter i Kina
Statsminister Jonas Gahr Støre møtte norske studenter da han besøkte Fudan-universitetet i Shanghai onsdag.
– Det er viktig for Norge at vi har folk som kan kinesisk og som har kunnskap om Kina. Målrettet forskningssamarbeid og studentutveksling sikrer Norge viktig kunnskap og kompetanse, blant annet for å løse globale utfordringer knyttet til klima og miljø, helse og matsikkerhet, sier Støre i en pressemelding.
Samtidig påpeker han at kunnskapssamarbeid med Kina gir sikkerhetsmessige utfordringer.
— Vi har forskningssamarbeid på mange områder, men på sensitive områder må vi utvise forsiktighet. Vi har tett dialog med norske universiteter og forskningsmiljøer om sikkerhet i høyere utdanning og forskning, og regjeringen har innført flere tiltak for å redusere risikoen forbundet med samarbeidet, sier Støre.
Gjesteforeleste
Støre holdt også en gjesteforelesning for norske og kinesiske studenter om Norge, Arktis og geopolitikk.
– Jeg synes det er spennende å holde gjesteforelesninger. Jeg har gjort det flere ganger i Norge, så det var spesielt å holde en gjesteforelesning her i Shanghai. Jeg tror flere synes det var interessant å høre hvordan verden ser ut fra Norge. Spørsmålene fra studentene var også veldig gode, sier Støre i pressemeldingen.
Under besøket på Fudan-universitetet besøkte Støre også det nordiske senteret ved universitetet.
EU vil lage KI-fabrikker
EU har utlyst et anbud for fabrikker for kunstig intelligens. Disse fabrikkene skal settes opp rundt EUs nye superdatamaskiner European High Performance Computing. De skal være tilgjengelige for forskere, industri, gründerbedrifter og andre, skriver EU-kommisjonen.
EU-kommisjonens president mener dette er et viktig steg for at Europa skal bli verdensledende innen KI-innovasjon:
— KI-fabrikkene vil hjelpe med å sikre vår stilling i fronten av denne banebrytende teknologien.
Fabrikkene skal jobbe tett med medlemslandenes egne KI-initiativ og har som mål å utvikle og kvalitetssikre KI-løsninger innen helse, transport, forsvar og robotteknologi.
Fabrikkene vil få økonomisk støtte av Horisont Europa og EUs digitale program. EU-kommisjonen vil også etablere et eget europeisk forskningsråd for KI.
I Norge skal det etableres tre nasjonale KI-sentre. 122 forskningsmiljøer har meldt seg på i konkurransen om milliarden som er utlyst til å etablere de nye sentrene. Tildelingen vil skje i juni 2025.
Pehrson ny utdanningsminister i Sverige
I forbindelse med gårsdagens trontale i den svenske Riksdagen, presenterte Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) flere endringer i regjeringen.
To regjeringsmedlemmer fra koalisjonspartiet Liberalerna bytter plass. Johan Pehrson (L) tar over ansvaret for Utdanningsdepartementet fra Mats Persson (L). Persson tar Pehrsons plass som arbeids- og integreringsminister.
Den nye utdanningsminister Johan Pehrson har vært leder for partiet Liberalarna siden 2022. Han er i følge regjeringens nettside utdannet jurist fra Uppsala Universitet og King's College, London.
Professor skal lede arbeid mot partnerdrap
Jussprofessor Lena Bendiksen ved UiT Norges arktiske universitet skal lede den regjeringsoppnevnte partnerdrapskommisjonen.
Bendiksen er tidligere dekan ved det juridiske fakultetet ved UiT.
Anja Bredal ved forskningsinstituttet Nova på OsloMet er også fast medlem av kommisjonen. Hun har forsket på vold i nære relasjoner i en årrekke.
Kommisjonen skal gjennomgå alle partnerdrap, for å avdekke systemsvikt, lære av feil og videreutvikle arbeidet med å forebygge partnervold og partnerdrap, går det fram av en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet.
I 2023 ble 17 av 38 drap begått av daværende eller tidligere partner, ifølge departementet.
– Jeg er glad for at vi endelig har fått en partnerdrapskommisjon på plass, og jeg er spesielt glad for at noen av våre fremste eksperter på området har takket ja til å bidra inn i dette viktige og nødvendige arbeidet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp).
De øvrige medlemmene av kommisjonen:
- Anja Bredal, forsker, Velferdsforskningsinstituttet Nova/OsloMet
- Hanne Finanger, seksjonssjef ved forebyggende avdeling, Oslo politidistrikt
- Henning Mohaupt, psykologspesialist/forsker, Alternativ til vold, Stavanger
- Kaveh Rashidi, spesialist i allmennmedisin og fastlege, Bydel St. Hanshaugen, Oslo
- Bjørn Kristian Soknes, pensjonert statsadvokat, Trøndelag statsadvokatembete
- John-Filip Strandmoen, politioverbetjent og psykolog, Kripos
- Solveig Karin Bø Vatnar, psykologspesialist/forsker, Oslo Universitetssykehus, Sifer Sør-Øst, Professor II Høgskolen i Molde
Tromsø-forskere fikk millioner av Trond Mohn
To nye forskere ved UiT Norges arktiske universitet er tildelt oppstartsmidler fra Trond Mohn-stiftelsen Tromsø forskningsstiftelse.
De to er Mathias Kranz og Barbara Mizumo Tomotani og får 12 millioner kroner hver. Den ene forskeren utvikler metoder for behandling av hjernekreft, den andre kartlegger hvordan nye fuglearter i Arktis tilpasser seg arktiske lysforhold.
Tromsø forskningsstiftelse er en viktig bærebjelke for finansiering av langsiktig forskning ved UiT, skriver universitetet i en pressemelding.
Stiftelsen ble etablert i 2007 etter en donasjon fra filantrop Trond Mohn i Bergen. Den er strategisk samarbeidspartner til UiT og har i flere år samarbeidet om kompetansebygging og ulike tematiske satsinger.
Professor får rettssikkerhetspris
Marte Eidsand Kjørven får Rettssikkerhetsprisen 2024.
Professoren i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo får prisen for innsatsen hun har gjort med å kartlegge hvordan domstolene har praktisert jussen i saker om ID-tyveri.
Juryen fremhever at Kjørvens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som kan forventes av rettsforskere.
— Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering, heter det i begrunnelsen.
Rettssikkerhetsprisen deles ut årlig av Juristforbundet.
Superdatamaskin skal hete Olivia
Norges neste superdatamaskin har fått sitt offisielle navn: Olivia.
Olivia vil spille en viktig rolle i utviklingen av kunstig intelligens (KI), spesielt innen utvikling og forbedring av norske språkmodeller, melder det statlige selskapet Sigma2 i en pressemelding.
— Med Olivia gir vi forskere i Norge en teknologisk kraftpakke som vil akselerere utviklingen av KI og maskinlæring. I tillegg vil Olivia kunne åpne døren for vitenskapelige gjennombrudd innenfor andre fagområder, som helse-, hav-, og klimaforskning, sier Jenny Amundsen Ask i Sigma2.
Se Olivias spesifikasjoner i pressemeldingen.Sigma2 AS er eid av kunnskapssektorens tjenesteleverandør Sikt og ansvarlig for å tilby den nasjonale e-infrastrukturen for beregningsvitenskap i Norge. Universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU samarbeider med Sigma2 om å drifte de nasjonale tjenestene.
Nyeste artikler
Jubler for universitet i Innlandet
For få publiseringspoeng per fagleg tilsett
Fleksible lærerutdanninger er populære og gode
Skal orientere NTNU-styret om den økonomiske statusen
Fagforeningene: — De ansatte merker nedbemanningen godt
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Nå kommer Norges 11. universitet
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant