Vi ser særlig etter de som har smerter i fotbuen under føttene, sier Vegard Metzler og Stian Hæstad, som søker etter testpresoner som gjerne vil bli kvitt innleggsålene sine. Foto: Eva Tønnessen

Søker folk med vonde føtter

Vegard Metzler og Stian Hæstad skal skrive bacheloroppgave om effekter av en ny type sko mot vonde føtter. De etterlyser testpersoner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vegard Metzler og Stian Hæstad går siste år på Institutt for fysioterapi. I sin bacheloroppgave har de valgt å fokusere på tiltak mot vonde føtter. En ny type sko skal testes ut, og de to søker rundt 20 frivillige testpersoner til sitt prosjekt.

— Det er mange som har vonde føtter. Den type plager vi er spesielt interessert i handler om de som har vondt under fotbuen på føttene, forklarer Hæstad.

Lære noe nytt

— Hvorfor føtter?

— Vi har ikke hatt så mye om denne type plager i studiet. Vi tenkte at når vi skulle skrive oppgave ønsket vi å fordype oss i et nytt tema, og ikke bruke oppgaveskrivingen på å lese og skrive om temaer vi kan godt fra før av, forklarer Metzler.

Idéen oppstod på en forelesning med Håvard Engell. Engell har jobbet mange år i Olympiatoppen og har tidligere lansert en annen helsesko. Nå har Engell utviklet et nytt produkt, og studentene vil teste ut  og skrive om effektene av denne skoen.

— Engell stiller med sko og som en slags ekstern veileder for oss. Vi synes prosjektet hans er spennende. Når folk kommer til en fysioterapeut får de ofte et treningsprogram de selv må følge opp. Det viser seg at det ofte er vanskelig for folk å følge opp slike oppgaver. Det spennende med denne skoen er at skoen i seg selv skal gi bedring. Som pasient er oppgaven din bare å gå med skoen, ikke gjennomføre mange øvelser, sier Hæstad.

Hardt gulv 

Skoen guttene skal skrive om er formet slik både innvendig og utvendig at den gir variert belastning under føttene når du går, selv på hardt og flatt underlag.

— Vi går ofte med flate sko og mye på hardt underlag. Det som skjer er at senene under føttene får en ensidig belastning og ofte oppstår det små strekkskader. Disse blir betente, og når pasienten ikke gjør noe med saken kan betennelsen bli en kronisk og vond tilstand, forklarer Metzler.

Han legger til at slike fotproblemer ofte forplanter seg oppover i kroppen og også gir andre belastningsskader i rygg og annen muskulatur.

— Hva skal jeg gjøre som testperson?

— Du skal bruke skoen, og gå med den. Underveis skal du svare på noen enkle spørsmål om opplevelser av å bruke skoen, forklarer de to.

— Så har du vonde føtter, ikke nøl med å ta kontakt med oss, avslutter de to.

(Red. anm. 18. juli 2017: Denne saken er skrevet i 2014, og de to studentene har for lengst levert sin bacheloroppgave og avsluttet prosjektet.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS