Mange måtte sitte i trappene under første forelesning på sykepleierstudiet i Pilestredet. I alt var det 101 flere studenter enn studieplasser på utdanningen ved studiestart. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Overbooket med 582 høgskolestudenter

Ved studiestart møtte det opp 582 studenter som det egentlig ikke er plass til på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdater nederst med nye tall både for yrkesfaglæreutdanningen OG for ingeniørutdanningen. Khrono hadde i første omgang tatt utgangspunkt i tallene som er sendt i papirene til høgskolestyremøtet tirsdag, men disse tallene var ikke oppdaterte og korrekte.)

I alt 4837 nye studenter møtte fram til de ulike utdanningene ved HiOA ved studiestart, viser oppdaterte tall fra 27. august.

Antall studieplasser er 4255, så det betyr at høgskolen har overbooket med 582 studenter eller nesten 14 prosent.

89,5 prosent av alle studenter som begynner på HiOA fullfører utdanningen sin, ikke alle på normert tid. Det betyr at høgskolens normale frafallsprosent totalt sett er 10,5 prosent.

På sykepleierstudiet i Pilestredet møtte det fram 101 flere studenter enn de 452 det er plasser til, mens på sykepleierstudiet på Kjeller møtte det fram 201 studenter til de 131 studieplassene.

Dette er som forventet og ut fra tidligere års erfaringstall.

Marianne Bratland

Da Khrono besøkte første fellesforelesning for sykepleierne i Pilestredet, var det trangt om plassen. Mange måtte sitte i trappene og stå bakerst i det store auditoriet.

Aller størst prosentvis overbooking er det på barnehagelærerutdanning deltid, der det møtte fram 158 studenter til 100 studieplasser, altså 58 prosent overbooking.

Ikke bekymret

Studiedirektør Marianne Brattland er ikke bekymret over overbookingen.

— Dette er som forventet og ut fra tidligere års erfaringstall, sier hun.

Selv om det er fullt på forelesningene etter studiestart, regner høgskoleledelsen med at såpass mange kommer til å slutte at det blir god plass etterhvert.

Tall fra Tilstandsrapport for høyere utdanning 2013 viste at 28,5 prosent av de som begynte på bachelorstudier ved HiOA i 2009 ikke lenger var på studiet våren 2012.

En annen måte å vurdere frafall på er å se på tallene for andelen studenter som gjennomfører studiene sine på normert tid. På bachelorstudiene viser ferske tall at 51,7 prosent av studentene på HiOA gjennomførte på normert tid.

En tredje måte å måle frafall på er å se hvor stor andel av studentene som gjennomfører sine studieplaner år for år. Dette tallet viser at langt flere studenter gjennomfører planene sine, 89,5 prosent ved HiOA.

Avventer kritikk

Selv om slett ikke alle som begynner studiene ved HiOA hvert år kommer til å fullføre, har Studentparlamentet tidligere vært svært kritisk til overfylte klasser. Dagens nestleder i Studentparlamentet, Torbjørn Jonassen, vil se an situasjonen før han kommenterer overbookingen.

— Det er ikke bra med overfylte klasser, men vi må se litt nærmere på hvilke tiltak høgskoleledelsen setter inn når det gjelder logistikk og romfordeling før vi kommenterer, sier han.

De aller fleste fagene er fylt opp

Ifølge en meldingssak til høgskolestyremøtet 3. september, er HiOA i all hovedsak fornøyd med antall frammøtte ved studiestart på grunnutdanningene. Av tallene fra Samordnet opptak sendt ut gjennom papirene til høgskolestyremøtet kan det se ut som ikke alle plassene på yrksefaglærerutdanningen og ingeniørplassene ikke er fylt opp i år. Men virkeligheten ser annerledes ut.

I fjor slet de på Yrksefaglærerutdanningen med å fylle opp plassene, men i år ser det ut til at alle linjene er fylt opp, og for noen fagretninger vel så det.

— Vi har jobbet med rekruttering og nå ser det ut som vi har kommet ovenpå og klarer å fylle alle plassene, noen med god margin, sier Halvor Spetalen, høgskolelektor Institutt for yrkesfaglærerutdanningen.

I tallene for ingeniøropptaket fra Samordnet opptak er ikke studenter rekruttert til flere av bachelorstudiene i ingeniørfag gjennom 3-terminsordningen kommet med. 

Det er seksjonssjef Tove Jorid Hatlen, på Fakultet for TKD, seksjon for studieadministrasjon og internasjonalisering, som opplyser dette. 

Tar man med også disse studentene er tallene: Ingeniør - data 73 av 75 plasser er fylt opp, mens til ingeniør - elektronikk og IT er det tatt opp 113 studenter til 95 plasser. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS