til minne

Gudbrand Lien (1966 – 2024)

Gudbrand Lien døde brått på skitur fredag den 1. mars. Med hans bortgang mister Høgskolen i Innlandet en svært dyktig, engasjert og produktiv medarbeider. Som professor i bedriftsøkonomi mister også Norge en av sine fremste økonomer. 

Professor Gudbrand Lien døde 1. mars. Han ble 57 år gammel.

Gudbrand hadde utdanning i landbruksøkonomi fra Norges Landbrukshøgskole og i bedriftsøkonomi fra høyere avdeling ved Norges Handelshøgskole. Her tok han også i 2001 sin dr.oecon.-grad knyttet til risiko i landbruket, et område hvor han etter hvert oppnådde internasjonal anseelse. Han var på en rekke forskningsopphold i Australia, USA og Nederland. Gudbrand var ansatt ved Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk forskning og ved Østlandsforskning før han i 2008 tiltrådte som professor i bedriftsøkonomi her ved Høgskolen i Innlandet. 

Med sin sterke og brede kompetanse innen metode ble han involvert i forskningsprosjekter innenfor en lang rekke fagområder. Dette gjorde også sitt til at han utviklet en helt unik faglig bredde som få andre forskere kan vise til. Et eksempel er en artikkel han nylig skrev sammen med en kollega på lærerutdanningen på Hamar, om hvordan man kan lære barn å bruke kart og få bedre kartforståelse. 

På tidspunktet Gudbrand gikk bort hadde han publisert godt over 100 artikler i fagfellevurderte tidsskrifter. Han var også medforfatter av flere bøker. En av disse bøkene blir ansett som den viktigste standardreferansen innenfor risikohåndtering i landbrukssektoren. 

Som veileder så Gudbrand på sine studenter like mye som kollegaer. Dette gjorde ham til en ettertraktet mentor som i stor grad lykkes med å hjelpe sine studenter med å oppnå graden de jobbet med.

Gudbrand etterlater seg et stort tomrom ved Høgskolen i Innlandet og ved økonomimiljøet nasjonalt og internasjonalt. Våre tanker går til Ingrid og barna Mari og Sondre. 

Erik Haugom, Ørjan Mydland og Ståle Størdal, kollegaer ved Høgskolen i Innlandet. 

Powered by Labrador CMS