best (og eldst!) i klassen

Guiseppe (96) akkurat ferdig med utdanningen

— Det er nå eller aldri, sa Guiseppe Paternò til seg selv for tre år siden. Under vitnemålsutdelingen var han beste (og eldste) student i kullet.

Her mottar Guiseppe Paternò (96) beviset på at han har fullført det treårige filosofi- og historiestudiet ved Universitetet i Palermo.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag denne uken mottok 96 år gamle Guiseppe Paternò beviset på at han har fullført og bestått eksamenen i filosofi og historie ved Universitetet i Palermo.

Til nyhetsbyrået Reuters sier den godt voksne italieneren at han for tre år siden bestemte seg for å se om han kunne klare å fullføre et treårig studieprogram.

Jeg vil skrive. Det er det som er målet mitt.

Guiseppe Paternò, uteksaminert student ved Universitetet i Palermo

— Jeg forstod at det kunne være for sent, men tenkte at jeg bare fikk se om jeg klarte det, sier Paternò, som legger til at han ikke føler han fortjener så mye oppmerksomhet for det han har gjennomført.

— Jeg er en normal person. Jeg er riktignok noe eldre enn de fleste andre studenter, men det var ikke derfor jeg valgte å ta fatt på studiene, understreker 96-åringen.

Best i klassen

Om det er den lange livserfaringen som er årsaken til at Paternò også var kullets beste student, kan man bare spekulere i, men det ble han altså.

Det hører også med til historien at han har skrevet alle sine oppgaver og innleveringer med en gammel skrivemaskin som han fikk av moren tilbake i 1984, høyst trolig før de fleste av klassekameratene hans var født.

Og ja, han har selvsagt holdt seg unna Google og andre søkemotorer gjennom studietiden, og heller skaffet seg informasjon og kunnskap gjennom bøker og tidsskrifter.

— Det er nå eller aldri, sa Paternò til seg selv før han tok fatt på studiet for tre år siden.

Takket nei til fest

Mens studenter treffes for en fest i ny og ne, har Paternò heller brukt tiden til å studere. Han har takket nei til flere tilbud om å bli med på fest.

Koronasituasjonen skapte ekstra utfordringer mot slutten av studietiden, men 96-åringen mener at viruset har styrket ham og resten av hans generasjon.

— De som fortsatt lever, vel å merke. Viruset har ikke skremt oss skikkelig, sier Paternò.

På spørsmål om hvilke planer han har for fremtiden, svarer Italias eldste uteksaminerte student kontant:

— Jeg vil skrive. Det er det som er målet mitt.

Powered by Labrador CMS