— Jeg beklager den uklare bruken av begrepet «studenter» istedenfor «søkere», da dette kan oppfattes feil, sier Hanne Solheim Hansen. Foto: Nord universitet

Studenter ber om en unnskyldning, Nord-rektor sier hun beklager

Nord. Studenter på studiested Nesna ved Nord universitet mener deres kompetanse er blitt svertet for å begrunne nedleggelsen av studiestedet. Nord-rektor beklager uttalelse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni ble det vedtatt at studiestedet Nesna, ved Nord universitet skal bli nedlagt, som et ledd i omlegging til ny studiestedstruktur.

Fakta

Prosessen på studiestedsstruktur ved Nord universitet våren 2019

Konstituert rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapport onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

Høringsperioden for rapporten var fra 3. mai til 15. juni.

26. juni gjorde styret et vedtak. Nesna og Sandnessjøen avvikles som studiested, mens Namsos ble skjermet.

Fredag 26. juli deltok forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, på et møte med studenter og ansatte på studiested Nesna. Tema var prosessen rundt nedleggelsen av studiestedet.

Flere studenter tok under møtet opp at de føler at deres kompetanse har blitt svertet i prosessen, og de frykter hvilket inntrykk framtidige arbeidsgivere kan få.

Det var NRK som først omtalte denne saken.

Følte seg nedsnakket av egen rektor

Lærerstudent på studiested Nesna på Nord universitet, Ingvild Sivertsen, sier til NRK at hun opplever at studentene på studiested Nesna snakkes ned av egen rektor. Hun sier det ikke stemmer at hun og hennes medstudenter ikke er godt kvalifiserte.

I en rapport fra rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, som ble brukt som grunnlag for nedleggelsen, står det nemlig at studiestedet er dyrt i drift, har lav forskningsproduksjon og har «svært lav tilgang på kvalifiserte» studenter.

— Vi er ganske sinte. Vi opplever at vi har blitt omtalt som ukvalifiserte, annenrangs, B-studenter, sier Sivertsen til NRK.

Studentene krever nå en offentlig unnskyldning.

— Først og fremst fra vår egen rektor, som vi opplever har snakket ned vår kompetanse for offentligheten, sier Sivertsen.

Iselin Nybø sier til NRK at hun var fornøyd med møtet og at hun tar spliden som har oppstått på alvor. Hun sier at hun står ved uttalelsen om at hun ikke vil gå inn og stanse nedleggelsen.

Rektor beklager formulering

Rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen sier til Khrono at formuleringen om «Svært lav tilgang på godt kvalifiserte studenter» var uheldig og at det heller burde stått «Svært lav tilgang på godt kvalifiserte søkere til campusbaserte studier».

— Studentene som søker seg til Nesna og får opptak til studier her, er godt kvalifiserte, og utdanningen de tar på Nesna holder god kvalitet, noe også studentene gir tilbakemeldinger på gjennom Studiebarometeret, sier Solheim Hansen til Khrono.

— På Nesna har vi over lang tid ikke lykkes med å få nok kvalifiserte søkere til campusbaserte studier. Det er denne utfordringen vi mente å adressere gjennom dette punktet. Jeg beklager den uklare bruken av begrepet «studenter» istedenfor «søkere», da dette kan oppfattes feil. Studentene som er tatt opp på Nesna, er absolutt kvalifisert for sine studier.

Solheim Hansen sier at det er gitt beklagelse direkte til de studenter som har henvendt seg, og at beklagelsen nå også har blitt gitt offentlig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS