arbeidsliv

Har ikke vært borte fra jobb på over 40 år. Dette er hemmeligheten hans

Steinar Albert Findahl-Kverkild (67) startet som trykkeriarbeider på Agder distriktshøgskole i november 1973. Han hadde egentlig kun jobb ut dette året.

Her blir UiA-legenden Steinar Albert Findahl-Kverkild hedret for lang og tro tjeneste av universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen og kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal.
Publisert Oppdatert

— Jeg har opplevd mye, sier Steinar Albert Findahl-Kverkild til Khrono.

Det er ikke vanskelig å tro ham. 

I høst rundet 67-åringen nemlig 50 år som ansatt ved det som i dag heter Universitetet i Agder (UiA), men som tilbake i 1973 gikk under navnet Agder distriktshøgskole. Fra 1994 til 2007 var det «Høgskolen i Agder» som sto øverst på Findahl-Kverkilds lønnsslipp.

På spørsmål om hva som er hans artigste minne fra det siste halve århundret, trekker Findahl-Kverkild frem de 35 årene han var fast julenisse på universitetets juletrefest.

— Det var litt av en opplevelse å komme inn med vognen full av gaver, hvorpå ungene stormet mot meg. Det var årets høydepunkt, rett og slett, sier den tidligere julenissen, som gjennom årenes løp også har arrangert andre fester og turer for ansatte.

— Jeg trives veldig godt sammen med kollegaene mine, sier han.

Hemmeligheten

I 1973 fikk Findahl-Kverkild seg jobb som trykkeriarbeider ved Agder distriktshøgskole (ADH), bare 17 år gammel. Engasjementet skulle egentlig bare vare ut året, men da januar kom hadde ADH behov for mer arbeidskraft. 

Findahl-Kverkild ble etter hvert skolens egen postmann, og hadde helt frem til 2019 ansvaret for hele postdriften ved UiA.

50 år er bevis på en lojalitet til universitetet og en motivasjon for å bidra til UiA som nesten ikke går an å beskrive.

Øivind Dagsvik Eskedal, kommunikasjonsdirektør, Universitetet i Agder

I dag jobber han med lederstøtte i kommunikasjonsavdelingen i det som er en 60 prosent stor stilling.

— Planen er å være i arbeid til jeg er 70 år gammel, men jeg har registrert at det kan bli endringer når det gjelder hvor lenge man kan være ansatt. Kanskje blir jeg værende til jeg er 72. Helsen er fremdeles god, understreker Findahl-Kverkild, som ikke har vært borte fra jobben på over 40 år.

— Hva er hemmeligheten?

— Det er nok litt sammensatt, men det viktigste er nok å trives i jobben. Da jeg jobbet med posten, var jeg ute i allslags vær. Det herdet meg nok. Jeg har verken vært forkjølet eller hatt influensa på over 40 år, og jeg har vært på jobb hver dag. Til og med korona slapp jeg unna, svarer Findahl-Kverkild.

Det er tydelig at det å ha en positiv innstilling til jobben, er noe som engasjerer ham.

— Det er viktig å komme seg opp om morgenen. Når for tiden står jeg opp rundt halv fem, men da jeg hadde hund stod jeg gjerne opp klokken fire og gikk en tur før jeg dro på arbeid. I 23 år gikk jeg faktisk tre mil til dagen med hund. Den siste hunden min døde dessverre i sommer. Fysisk aktivitet nok er viktig for å holde seg frisk. Jeg er fremdeles mye ute i frisk luft, og er daglig på både sykkel- og gåturer, sier den levende UiA-legenden.

Steinar Albert Findahl-Kverkild har ikke vært borte fra jobben på over 40 år.

Hørselshemmet

Findahl-Kverkild er hørselshemmet, men har aldri latt seg stoppe av det. I 2012 gjennomgikk han er operasjon, som resulterte i at han fikk deler av hørselen tilbake.

— Det er bedre nå, men jeg bør helst se på de jeg snakker med, sier kommunikasjonsarbeideren og den tidligere postmannen.

Han forteller at han alltid har vært kunnskapstørst og at han leser veldig mye. Han er også politisk interessert, og har vært medlem i Miljøpartiet De Grønne i mange år. I 2023 stod han til og med på valglisten for bystyret og fylkesvalget, og han har vært på stemmelisten i mange år.

Etter et halvt århundre i UH-sektoren, har han opplevd store endringer. Den største av de alle, er kanskje ikke så overraskende det som har skjedd i forbindelse med digitaliseringen.

— Akkurat den utviklingen setter jeg stor pris på. Jeg er glad i data, og den nye teknologien er også til god hjelp for meg.

— Er det noe annet som har endret seg?

— Det åpenbare er jo at jeg har blitt eldre. Da jeg begynte var de fleste studentene eldre enn meg, men etter hvert som jeg ble eldre, ble jeg venner med flere av dem. I dag kunne jeg egentlig kunne vært bestefarens deres, humrer Findahl-Kverkild.

— Studentene er dessuten blitt mer omsorgsfulle med årene, synes jeg, legger han til.

Full av lovord

Kommunikasjonsdirektør ved UiA, Øivind Dagsvik Eskedal, er Findahl-Kverkilds nærmeste leder.

Eskedal er mektig imponert over arbeidslivet Findahl-Kverkild kan se tilbake på, og veldig glad for at han fremdeles ønsker å være en del av UiA.

— 50 år er bevis på en lojalitet til universitetet og en motivasjon for å bidra til UiA som nesten ikke går an å beskrive, selv for en kommunikasjonsdirektør, kommer det fra Eskedal.

— Steinar har vært med fra dette var en distriktshøgskole, mens andre av oss har kommet til dekket bord og etablert universitet. Selv ved 67 års alder er Steinar lærevillig og en som bidrar med sine tanker og ideer, både på universitetet, i sosiale medier og i lokalsamfunnet. Kollegene i kommunikasjonsavdelingen setter stor pris på å ha Steinar i arbeidsmiljøet, og det gjør jeg også, avslutter kommunikasjonsdirektøren ved Universitetet i Agder.

Det var konfetti og full jubel da Steinar Albert Findahl-Kverkild ble hedret etter lang og tro tjeneste.
Powered by Labrador CMS