Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg 9. oktober 2024 - 16:53
Har ikke vært borte fra jobb på over 40 år. Dette er hemmeligheten hans Steinar Albert Findahl-Kverkild (67) startet som trykkeriarbeider på Agder distriktshøgskole i november 1973. Han hadde egentlig kun jobb ut dette året.
Fikk opprykk til professor først da hun var pensjonist Vibeke Roggen gikk rett fra å være førsteamanuensis til å bli professor emerita i latin.
Akademia sett innenfra – hvorfor prioriterer vi ikke deltakelse i offentligheten? Vi har mange flinke formidlere i Norge. Men det er verken institusjonene eller ledernes fortjeneste, skriver Espen Gamlund.
Akademia skårer dårligere på tilknytning til arbeidsliv Norske universiteter og høgskoler blir stadig dårligere på tilknytning til arbeidslivet, ifølge studentene. — Jo mer vi har jobbet med dette, desto dårligere har vi skåret, sier Trine Waaktaar ved UiO.
Krever mastergrad i strid med egne anbefalinger Universitetet i Bergen forlanger mastergrad til 7 av 10 stillinger som normalt skulle krevd bachelor. — Teoretisk mulighet for at gode søkere blir ekskludert, sier HR-direktøren.
Mens andre flykter fra akademia, gikk Arne fra næringsliv til universitet — og stortrives Universitetslektor Arne Midjo fikk jobb ved NTNU i 2016 etter mange år i næringslivet. Med på kjøpet fikk han faglig utvikling og fritida tilbake.
Følte seg holdt som gissel for det han brydde seg om Forskerforbundet vil ha slutt på ufrivillig overarbeid i akademia. — Alt som ble forventet av meg utgjorde samlet sett en 250 prosent stilling, sier Alexander Sandtorv.
Gikk lei av «bestillingshelvete» og sa opp jobben Faglærer Hallvard Trætteberg ved NTNU fikk nok av New Public Management og stadig flere pålegg utenfra.
Universitetet bidrar til befolkningsvekst i Agder 14 prosent flere enn de som kommer fra Agder bosetter seg i fylket etter endt utdanning ved Universitetet i Agder.
Regjeringens mange meldinger som skal endre utdanning i Norge Regjeringen vil ha utdanningssystemer som er raskere å endre, mer fleksible og mer arbeidslivsorienterte. I tre ulike meldinger adresseres behovene.
Universitetene krever master til kontorjobber der videregående hadde vært nok Master gjør deg ikke nødvendigvis bedre stilt til å utføre oppgavene i disse stillingene, sier Henrik Dalstø, som selv har to mastere.
Professorer jobber gjerne gratis for universitetene Landet rundt jobber hundrevis professorer som «måtte gå av» da de var 70 i ulønnet arbeid. — Et privilegium å få trappe ned gradvis, sier Steinar Stjernø (76).
På tide å få fart på samarbeidet mellom arbeidslivet og akademia Studenter bør få relevant arbeidslivserfaring for å se sammenhengen mellom «det virkelige livet» og studenttilværelsen, mener studentpolitiker Ida Lutro.
Svært mange vurderer å gjøre som Linda. — Et kjempeeksperiment, sier arbeidslivsforsker I løpet av de siste 18 månedene har 80 prosent av arbeidsstyrken revurdert om jobben de har passer inn i livet de lever, viser en fersk undersøkelse. Arbeidslivsforskere er ikke overrasket.
Her skal de få kompensasjon for hjemmekontor også etter pandemien — Vi ser at det er positivt med en viss fleksibilitet knyttet til arbeidsplassen, uavhengig av en pandemisituasjon, sier HR-direktør ved Nord universitet, Anne-Line Bosch Strand.
Han kalles hjemmekollega. Per jobber 100 % på hjemmekontor — Fordelen er at jeg kan jobbe i et godt fagmiljø, som jeg ikke finner lokalt. Men det går ikke mange forbi kaffeautomaten her, sier Per Schrader.
— Handler om kultur for samarbeid med arbeidsliv — Praksis er et naturlig sted å begynne for å skape en kobling mellom utdanning og næringsliv, sa Ola Borten Moe. — Vi må ha insentiver som belønner praksis, sa Morten Irgens ved Høyskolen Kristiania.
Etter- og videreutdanning må kunne kombineres med familie- og arbeidsliv Regjeringen vil gi statlige universiteter og høyskoler mulighet til å ta betalt for etter- og videreutdanning for folk i jobb. Vanlige utdanninger skal fortsatt være gratis.
Denne utdanningen hadde flest søkere per plass Søkere landet over har i disse dager fått beskjed om hvor de kommer inn. Den nye tollerutdanningen hadde imponerende 2064 førstevalgssøkere til 35 plasser.
Monsterledelse ved NTNU De senere årene har vi sett forventninger til en ledelsesfigur som skal tåle nærmest hva som helst fra de ansatte. Årsaken er denne idealtypiske “lederen”, forstått som en mekanisk figur i systemet.
Ingen avklaring om finansiering. Asheim vil ha ny utredning Regjeringens styringsmelding for universiteter og høgskoler legges fram i dag, fredag, men uten forslag om en ny finansieringsordning slik stortingsflertallet har bedt om.
Inngikk forlik med Høgskulen på Vestlandet før saken havnet i retten Sergio Martinez-Castro saksøkte Høgskulen på Vestlandet (HVL) for usaklig avskjed. Nå slutter han frivillig etter å ha inngått forlik i saken.
Skype, Teams, Zoom. Den tyngste påkjenninga er synet av ditt eige tryne Skype, Zoom, Teams — den tyngste påkjenninga er synet av ditt eige tryne.
Entreprenørskapsferdigheter - viktigere enn noen gang «The timing is right» for høyere utdanning i Norge nå, med Arbeidslivsrelevansmeldingen like rundt hjørnet, for å få inn flere entreprenørskapsferdigheter.
Syv grep for å gjøre studenter til fremtidens jobbskapere Studenter skal ikke bare utdannes til å bli dyktige arbeidstakere, de må også settes i stand til å bli arbeidsskapere.
Midlertidigheten har gått ned etter refs fra statsråden 12 rektorer ble innkalt på teppet i januar på grunn av høy andel midlertidig ansatte. Nå har de jobbet med saken og tallene har gått ned.
Studentene vil ikke jobbe i akademia. Se topplistene! 13.000 studenter er spurt om hvor de vil helst ønsker å jobbe. Det finnes få representanter for akademia på listen.
Fikk sparken etter å ha hatt hjemmekontor – nå saksøker han HVL Da samfunnet stengte ned 12. mars, uteble HVL-ansatte Sergio Martinez-Castro fra jobb i seks dager. Det fikk Høgskulen på Vestlandet til å avskjedige ham fra stillingen som avdelingsingeniør.
Her får studentane hjelp inn i arbeidslivet 77 studentar ved Universitetet i Søraust-Noreg har kvar sin mentor som skal gjera overgangen til arbeidslivet lettare.
Arbeidslivet etterspør relevant kompetanse Det er først og fremst i fagskolen vi nå trenger flere studieplasser.
Nyliberalisme er meg Arbeidsliv. Da Cecilia Salinas fikk en fysisk opplevelse av hvordan den nyliberale akademiske verden virket på mikronivå, var det på tide å bytte jobb, skriver hun i dette debattinnlegget.
Over halvparten får jobb før endt utdanning på NTNU Kandidatundersøking. Fleire kandidatar frå NTNU har sikra seg jobb før dei er ferdige med utdanninga, samanlikna med andre store universitet i Noreg. Det viser ei fersk kandidatundersøking frå Kantar.
Studenter i nord blir i nord Kandidatundersøkelse. 7 av 10 av studentene ved UiT Norges arktiske universitet får seg jobb i Nord-Norge etter endte studier, viser ny undersøkelse.
Nå er det flere faste ansettelser i akademia, men jeg er ennå ikke fornøyd Midlertidighet. Det er en ukultur når våre universiteter og høyskoler ansetter folk midlertidig der de kunne ansatt fast, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø.
Vi har ikke råd til å ikke investere i læringslivet Livslang læring. Automatisering og digitalisering blir ofte omtalt som den store stygge ulven når det snakkes om jobb og arbeid i framtiden, men det er ikke robotene vi skal frykte. Det er utdatert kompetanse som er den sanne fienden, skriver Abelias Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
OsloMet-studenter får raskt relevant jobb, men synes de er for dårlig forberedt Kandidatundersøkelse. 9 av 10 som går ut fra OsloMet jobber med det de er utdannet til et til to år etter endt utdanning, men de er bare middels fornøyde med hvordan utdanningen har forberedt dem på arbeidsoppgavene de har.
Vi må satse på kommunikasjons- og ledelsesfag i høyere utdanning Utdanning. For å kunne møte kravene fra et økende globalt arbeidsmarked må studentene ha sterkere kommunikasjons- og ledelsesegenskaper.
Advarer mot ny trend med detaljstyrte universiteter Det er ikke alltid slik at målet helliger midlet, heller ikke i diskusjonen om Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA), skriver rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen.
Verst på midlertidighet i vest Med 25 prosent midlertidige vitenskapelig ansatte er Universitetet i Bergen verst i hele sektoren.
8 av 10 vil ha opprykk, men få ser muligheter Lektorer på lærerutdanningene ønsker å bli førstelektor eller førsteamanuensis, men mange opplever at de ikke får mulighetene, viser en undersøkelse fra Forskerforbundet.
Hva vil vi med rådene for samarbeid med arbeidslivet? LO og NHO ønsker å utvikle rådene for samarbeid mellom universiteter og høgskoler og arbeidslivet, og vil utsette en varslet evaluering.
UiB vil samarbeide Tettere samspill med arbeidslivet rundt oss, er en nøkkel for å lykkes med å gjøre våre kandidater attraktive, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, i dette innlegget.
Se helheten, statsråd Isaksen! Rektorene Ole Petter Ottersen (UiO) og Curt Rice (HiOA) satte kaffen i halsen da de fikk høre at Kunnskapsdepartementet skal evaluere ordningen med Råd for samarbeid med arbeidslivet. Det finnes langt bedre ting å bruke tid og ressurser på, skriver de to.
Gode karakterer er blitt mye viktigere for å få jobb Det er blitt vanskeligere for nyutdannede masterkandidater å få jobb, men gode karakterer og relevant arbeid i studietiden gjør det lettere, viser ny rapport.
Stø kurs, men hvor? Professor Tor Eldevik ved Universitetet i Bergen stiller spørsmål ved om UiBs avis På Høyden har dekning for sakens vinkling og “relativt ekstreme personfokus” på den seilende professor Jan Martin Nordbotten.
Tips til forvirra jobbsøkar Her er student Elise Løvereide sine ti beste tips for å lande jobben du drøymer om, og ikkje minst, korleis halde på han.
Professor på gal kurs Jan Martin Nordbotten ønskjer å ha full kontroll på korleis han sjølv blir framstilt. Det kan han ikkje få, skriv redaktør av På Høyden, Dag Hellesund, i dette innlegget.
Ap-Aasen er ansatt i ny direktørjobb Stortingsrepresentant Marianne Aasen begynner som leder for Simula-skolen når hun går ut av Stortinget neste år.
Ta UiB! Ikke Nordbotten Jan Martin Nordbotten er en faglig ener samtidig som han er en faglig miljøbygger. Men det betyr ikke at vi behandler han annerledes enn andre, skriv dekan ved universitet i Bergen, Helge K. Dahle.
Ulike dommer for midlertidig ansatte Kan oppsagte med tittelen forsker ha fortrinnsrett til stillinger som førsteamanuensis eller professor? To nylige dommer fra lagmannsretten konkluderer ulikt.
Vil ha de midlertidige ut av rettssalene – Vi kan ikke ha det slik at det er domstolene og fagforeningene som styrer universitetene, sier senterleder Nils Chr. Stenseth. Han er skeptisk til at midlertidige ansatte går rettens vei for å få fast jobb.
Realister har høyest ledighet En fersk rapport viser at langt færre sivilingeniører enn realister er arbeidsløse etter endt utdanning.
Må ansettelse av ledere foregå over hodene til de ansatte? Høgskolen i Oslo og Akershus har en rekke forbedringspunkter når det gjelder rekruttering av ledere, skriver jurist Jens Petter Berg.
Glad SIFO er trygt plassert Påtroppende NAV-direktør Sigrun Vågeng er glad for at hun trygt kan overlate forskningsinstituttet SIFO til Høgskolen i Oslo og Akershus.
Flere fra randsonen skal i jobb Bibliotekstudent Eivind Aakvaag (26) er bekymret for at han vil møte en mur når han etterhvert skal ut på arbeidsmarkedet. I dag åpnet HiOA og NAV et nytt senter for arbeidsinkludering.
Forlik er tap av renommé Forliket er både eit økonomisk tap og eit renommé-tap for universitetet, meiner tidlegare styreleiar i Norsk Ordbok.
Forlik mellom UiO og tilsette i Norsk Ordbok Universitetet i Oslo har inngått forlik med fem tilsette i Norsk Ordbok som varsla søksmål mot universitetet for usakleg oppseiing.
Velger igjen bort intern leder For andre gang på et år kan Fakultet for helsefag være i ferd med å kvitte seg med en instituttleder som er populær og leverer gode resultater.
HiOA + NAV skal gi flere i arbeid I samarbeid med NAV etablerer Høgskolen i Oslo og Akershus et senter som skal bidra til mer kunnskap om hvordan Norge kan få flere i arbeid.
Flest kvinner blant de midlertidig ansatte Langt flere kvinner enn menn er midlertidig ansatt innen høyere utdanning. Forskjellen er særlig stor blant forskere og undervisere.
Mørland vil ikke ha relevanspoliti 90 prosent av de spurte i akademia svarer at et tettere samarbeid med næringslivet er nødvendig. Direktør Terje Mørland vil ikke ha en kopi av det danske «relevanspolitiet».
Rektor frikjent for seksuell trakassering Den svenske kvinnelige rektoren som var anklaget for seksuell trakassering ved høgskolen i Gävle er frikjent etter internt gransking.
Regjeringens forslag er verste alternativ Regjeringen foreslår å innføre et blanda regime på midlertidighet. — Forskning viser at dette er den verste løsningen, slår HiOA-forskere fast.
20 prosent vekst i studenter som fagorganiserer seg Antallet studenter som fagorganiserer seg stiger. Akademikerne har flest studenter og Sykepleierforbundet har størst dekning i sin målgruppe.
Unge sykepleiere vil helst jobbe heltid Andelen sykepleiere som jobber deltid seks år etter fullført utdannelse er gått ned til 25 prosent. Blant ferske sykepleiere ønsker flere og flere å jobbe heltid.
Uenighet om nye permisjonsregler For å redusere midlertidigheten på høgskolen vil ledelsen innføre strengere permisjonsregler. Forskerforbundet er ikke fornøyd med forslagene de har sett så langt.
Regjeringen relanserer nye rekruttstillinger for forskere Regjeringen følger opp det rødgrønne forslaget om en ny type rekruttstillinger for forskere.
Knytter tettere bånd til arbeidslivet Fem år etter at Kunnskapsdepartementet ba om det, har HiOA nå opprettet sitt Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA). Rådet hadde nylig sitt første møte.
Fra avisbud til programleder Noman Mubashir, kjent som journalist og programleder i NRK, ønsker å bidra med nye ideer og tanker for studentene da han er med på starten av Karriereuka ved HiOA i morgen.
Har drevet midlertidig undervisning i 26 år Linda Cartridge hadde 25 års-jubileum som timebetalt og midlertidig ansatt lærer ved høgskolen i fjor. Da ba hun om å få en fast og ordnet stilling i 10-20 prosent, men fikk avslag.
Dette sier forskningen om deltid Debatten går. Er kvinners deltidsarbeid bra for barna og bra for dem selv? Det er iallefall ikke bra for samfunnet, mener LO-leder Gerd Kristiansen. Men hva sier forskningen?
Nyeste artikler
UiT planla underskudd etter andre tertial. Gikk solid i pluss
Kritikk mot regjeringens satsing på forskning
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet»
Gjør din plikt, krev din rett
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor
Mest lest
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg