Jeg føler meg veldig krenket og lei meg over dette, sier rektor Maj-Britt Johansson. Foto: Gefle Dagblad

Rektor frikjent for seksuell trakassering

Den svenske kvinnelige rektoren som var anklaget for seksuell trakassering ved høgskolen i Gävle er frikjent etter internt gransking.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med pressemelding fra flere ledere ved høgskolen).

To ledere, en for økonomi og en for administrasjon, slutter ved den svenske høgskolen i Gävle.

Ifølge opplysninger i Gefle Dagblad slutter de i protest mot rektor Maj-Britt Johanssons lederstil. Rektoren blir også gransket etter påstander om seksuell trakassering mot en mannlig ansatt.

Rektor granskes 

Det var sist fredag at de ansatte, ifølge avisen, ble informert om at de to administrative topplederne slutter. På samme møte informerte rektor Johansson om at beskyldningene mot henne om seksuell trakassering av en mannlig ansatt, nå ble gjenstand for en uavhengig gransking

Rektor Maj-Britt Johansson sier i en kommentar til den svenske avisen at hun ble sjokkert når hun fikk vite at hun var anklaget for seksuell trakassering. 

Rektor krenket

— Jeg fikk vite dette sist onsdag. Jeg føler meg veldig krenket og lei meg over dette, sier hun. Overfor avisen ønsker hun ikke å gå i detaljer på hvilken måte hun angivelig skal ha trakassert den mannlige ansatte på høgskolen. 

— Det er tydeligvis en hendelse som inntraff for ett til to år siden. Jeg husker omstendighetene rundt, men trakassering har det ikke vært snakk om. Denne personen har tolket noe som seksuell trakassering, noe som jeg definitiv ikke har oppfattet det som, sier hun. 

Hun forteller til avisen at prorektoren ved høgskolen nå har initiert en uavhengig gransking av hendelsen, men at det også kan være snakk om juridisk forfølgelse av saken.

Trodde det var en dårlig spøk

Rektor Johansson sier at alle uttalelser hun gjør nå er som privatperson. Til avisen sier hun at hun ikke trodde anklagene var alvor når hun ble konfrontert med dem første gang. 

– Jeg trodde faktisk det var en dårlig spøk, sier hun. Ifølge avisen kjenner hun seg heller ikke igjen i at det skal være misnøye med lederstilen hennes på høgskolen.

— Jeg har ikke fått noen sånne signaler i det hele tatt. Når det gjelder sykemeldinger så ligger vi på et veldig lavt nivå. Det at to ledere nå slutter skyldes at den ene har søkt, og fått en jobb i Sundsvall, mens den andre har blitt hodejaktet til en attraktiv stilling i Stockholm, sier hun og legger til at det ikke er uvanlig med bevegelse i arbeidsstokken som består av 700 ansatte. 

En ansatt ved høgskolen, som ønsker å være anonym, mener hele saken er et komplott mot rektoren og en del av en maktkamp, der noen ønsker å kvitte seg med rektor. 

Pressemelding fra flere ledere

Fem ledere ved høgskolen har sendt ut en felles pressemelding der de setter spørsmålstegn med beskrivelsene av forholdene på høgskolen

— Det beskrives som om det er krise på bygget. Det er ingen krise. Høgskolen fungerer bra. Det har vært noen meningsforskjeller om en omorgansiering bare. Det blir smått absurd å kalle dette for en krise, sier bilbioteksjef Maivor Hallén til Gefle Dagblad.

De fem som har sendt pressemeldingen skjønner heller ikke at Maj-Britt Johansson skal være vanskelig å samarbeide med.

— Det er vel snarere slik at hun har vært for forsiktig og snill, mener Hallén, som også understreker at selv om det er satt i gang en gransking av beskyldningene om seksuell trakassering, så betyr jo ikke det nødvendigvis at hun er skyldig.

Hallén avviser også at det skal være et komplott fra flere mot rektoren.

— Her er det enkeltpersoner, eller kanskje bare én person som har gått inn for å såre henne, sier Hallén.

Flere av de som har signert på pressemeldingen ønsker ikke å uttale seg om rektors lederstil. 

Frikjent i mars

I slutten av mars 2015 ble rektoren frikjent for beskyldningene om trakassering etter en intern gransking. 

– Jeg er kjempeglad for at alle kort er lagt på bordet, sier hun.  j

Den eksterne juristen som høgskolen leide inn som utreder fant at rektor ikke hadde gjort seg skyldig i noen trakassering «på grunn av kjønn eller alder», skriver Gefle Dagblad.

(Saken er oppdatert med pressemelding fra flere ledere ved høgskolen og med resultatet av den interne granskingen).

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS