Regjeringen har mål om å redusere midlertidigheten i UH-sektoren ytterligere, skriver statsråd Iselin Nybø. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nå er det flere faste ansettelser i akademia, men jeg er ennå ikke fornøyd

Midlertidighet. Det er en ukultur når våre universiteter og høyskoler ansetter folk midlertidig der de kunne ansatt fast, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fast ansettelse skal være hovedregelen i det norske arbeidslivet og regjeringens politikk på dette ble senest slått fast i Granavolden-plattformen. Dette gjelder selvsagt også i universitets- og høyskolesektoren.

Det er en ukultur når våre universiteter og høyskoler ansetter folk midlertidig der de kunne ansatt fast. Midlertidige tilsettinger gir utrygghet for den enkelte, og bidrar ikke til den langsiktigheten og faglige utviklingen som gir samfunnet offentlige tjenester av høy kvalitet.

Jeg deler bekymringen om at det er for mange midlertidige ansatte, og jeg kommer til å fortsette jobben målrettet for å redusere midlertidigheten i universitets- og høyskolesektoren.

Iselin Nybø

I Khrono skriver Martin Henriksen og Nina Sandberg i Arbeiderpartiet at det er uakseptabelt at midlertidigheten i akademia er så høy som den er. Henriksen og Sandberg mener jeg eksplisitt har erklært at høyreregjeringen ikke skal gjøre noe med dette. Det er feil.

Jeg deler bekymringen om at det er for mange midlertidige ansatte, og jeg kommer til å fortsette jobben målrettet for å redusere midlertidigheten i universitets- og høyskolesektoren. I slutten av mars har jeg invitert rektorer ved noen utvalgte universiteter og høyskoler til et møte om dette temaet. Målet med møtet er å få ned bruken av midlertidig ansatte.

Jeg vil i dette møtet utfordre rektorene til å ta dristigere valg for å ansette medarbeidere fast i større grad enn tidligere. Jeg tror også at rektormøter kan være en god arena for å dele erfaringer og for å fremme «best practice» i sektoren.

Blant andre tiltak har vi pålagt institusjoner med høy midlertidighet å utarbeide handlingsplaner for å redusere midlertidigheten. Enkelte institusjoner har blitt pålagt å gå igjennom alle midlertidige ansettelser og rapportere i detalj. I tillegg er det satt ned et lovutvalg skal gjøre en helhetlig gjennomgang og vurdering av regelverket for universiteter og høyskoler.

Det er godt å se at mye går riktig vei. De siste fem årene har vi registrert en nedgang på 2,7 prosentpoeng. Da regjeringen Solberg tok over i 2013 etter de rødgrønne var midlertidigheten på 16,1 prosent, mens den i 2018 var på 14,8. Men jeg er ikke fornøyd med det. Regjeringen har mål om å redusere midlertidigheten i UH-sektoren ytterligere slik at vi på sikt kommer ned mot det samme nivået som i arbeidslivet for øvrig.

Midlertidigheten i sektoren må reduseres. Det kommer jeg fortsatt til å jobbe målrettet med.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS