Rekrutteringsarbeidet til realfagstudier starter i grunnskolen I dag presenteres resultatene fra PISA-undersøkelsen. Fortsetter nedgangen i resultater for norske 15-åringer i naturfag? Det vil i tilfelle være alvorlig for Norge.
Boikott-debatten: Boikott av israelsk akademia står fram som ein uakademisk idé Liv Ingrid Aske Håberg svarar Hege Hermansen i debatten om akademisk boikott av Israel.
Fortsatt bred støtte for samordning av masteropptak? En samordning av masteropptak vil gi samfunnet besparelser i størrelsesorden mange titalls millioner per år.
ChatGPTs mørke side: — Dette er den etiske diskusjonen vi må ha om kunstig intelligens KI-eksplosjonen er bygget på tyveri, sløsing med ressurser og utbytting av arbeidere i lavkostnadsland. Er det verdt prisen?
Skulle Norges musikkhøgskole ha ligget i Bergen? I år feirer Norges musikkhøgskole i Oslo sitt 50 års jubileum. Samtidig kjemper Griegakademiet i Bergen for sitt hardt tiltrengte nybygg, en kamp som har pågått i mange år.
Karriere-veileder med blinde flekker NOR-CAM to år etter: I UHRs «Veileder for vurdering i akademiske karriereløp», finnes ikke ordet «student». Hvorfor er arbeidet som kreves for å få studenter til å trives, lære og utvikles så usynlig i karriereutvikling?
Høyere utdanning for studenter med utviklingshemming? Staten har forpliktet seg til å tilby et inkluderende utdanningssystem på alle nivå, også høyere utdanning. Men statsbudsjettet gjenspeiler ikke samfunnets plikt til å sikre mulighet til høyere utdanning for alle.
Boikott-debatten: Formålet med akademisk boikott er å styrke akademisk frihet og rettferdighet Hvorfor bør det innføres en akademisk boikott av Israel? Hege Hermansen svarer Mikhail Gradovski og Liv Ingrid Aske Håberg i dette innlegget.
Psykisk uhelse blant studenter: — Konklusjoner på basis av spørreundersøkelser gir ikke hele svaret Mens det er fristende å peke fingre mot universiteter og høgskoler som syndebukker for økende bekymringer om studenters psykiske velvære, er det nødvendig å dykke dypere inn i denne påstanden og utfordre dette narrativet.
Ansatt på innstegsvilkår — hadde ikke råd til å bli syk Da fastlegen til Justin Valasek anbefalte sykemelding, takket han først nei. Som ansatt på innstegsvilkår ved NHH, følte han at han ikke hadde råd til å ta fri om han skulle innfri retningslinjene i kontrakten.
Internasjonale studenter: — UiO tar det største kuttet i sektoren, og svekker universitetets økonomi Kutt som følge av studieavgift for internasjonale studenter forsterker en langvarig økonomisk svekkelse av Universitetet i Oslo. I en tid hvor kunnskap er samfunnets viktigste kraft, er dette svært bekymringsfullt.
Ett år med ChatGPT har gitt et nasjonalt løft for kunstig intelligens Kunstig intelligens er et 70 år gammelt forskningsfelt, men først i 2023 ble det et fenomen som «alle» er opptatt av. Ett år etter ChatGPT ble lansert, reflekterer Pinar Heggernes om det siste årets utvikling innen KI og mulighetene fremover.
Samarbeid eller boikott av israelsk akademia? Gjennom kontakt og dialog kan vi få innsikt og visdom. Denne boikotten ikkje min boikott, og som akademikar ønsker eg at oppropet om boikott av israelsk akademia blir lagt langt bort.
Boikott-debatten: Vi må verne om vår akademiske frihet og ikke gi biter av den bort Debatten om akademisk boikott: Jeg mener at det er på tide at norsk akademia på ny blir bevisst hva akademisk frihet er og hvorfor den er viktig å ivareta, skriver Mikhail Gradovski i et svar til Hege Hermansen.
Grunnbeløpet er slutten på den evige diskusjonen om studiestøtte Grunnbeløpet er kanskje ikke noe vi studenter forholder oss noe til. Det får ikke blodet til å bruse, og blir sjeldent et diskusjonstema over et glass på studentpuben. Men det burde det absolutt være — vi skal fortelle deg hvorfor.
Akademikerne: — Vi tar generativ KI på alvor, men frykter den ikke Historien har vist oss at ny og omstridt teknologi har ført til verdifull effektivisering i arbeidslivet. Vi frykter ikke at generativ KI vil sende høyt utdannede ut i arbeidsledighet.
Flercampusinstitusjoner og budsjettkutt gir farlige tider I den nye UH-loven legges det opp til at nedleggelse av studiesteder skal opp til politisk behandling, ikke vedtas av universitetene selv. Ronny Kjelsberg fra NTL mener det er naivt å tro at universitetsstyrene ikke driver med politikk og kamp om ressurser.
— UiBs nye retningslinjer for hjemmekontor lyser av mistro og ønske om kontroll Hva om universitetenes ledere tenker på nytt: Har vi ikke lært at hjemmekontor kan være en kjempegod løsning for universitetsarbeid?
Opprop for akademisk boikott av Israel Flere hundre norske akademikere og adminstrativt ansatte har undertegnet dette oppropet for akademisk boikott av israelske institusjoner.
Akademia kan bidra i regjeringens nye Afrika-strategi Et bredt partnerskap med afrikanske land må inkludere en tung satsing på humaniora og samfunnsfag. Det kan bidra til å utvikle demokrati og styrke lokalt forankret kunnskap i møte med internasjonale interesser.
Nå dør de siste høgskolene Med de nye kravene, kan Nord universitet velge å avvikle et doktorgradsprogram i stedet for å sette inn det remmer og tøy kan holde for å berge det av formelle årsaker.
Studiepoengfabrikken Studiepoengfabrikkene spytter ut ettertraktede kandidater av høy kvalitet på løpende bånd. Men noen ganger trenger vi innovasjon og samarbeid på tvers av fabrikkgrenser for å skape nye typer kandidater tilpasset fremtidens samfunnsmaskineri.
Lønnsdebatten fortsetter: Steinar Vagstad svarer NTL Forskerforbundet UiB er en fagforening og som fagforeninger flest prøver vi å bedre lønn og arbeidsvilkår for dem som faktisk er medlem av foreningen.
Forsknings-Norge med stille aksept til etnisk diskriminering Norce har bestemt å stenge dørene for forskere fra «røde land». Dette går mot våre liberale kjerneverdier, men ingen bryr seg.
Det demokratiske tomrommet ved UiT Norges arktiske universitet Mangelen på demokrati på laveste nivå gjør at de ansatte mister en viktig demokratisk treningsarena, mener Turid Moldenæs og Hilde M. Pettersen. De skriver om teknologi og strømming, kapteiner, store linjer og hverdagsgrøt i nord.
Derfor ville jeg være med i ME-studie Da pasient Lena Kjempengren-Vold skulle delta i en NTNU-studie om ME, ble hun kastet ut. Her beskriver hun hvorfor hun ønsket å delta.
NTL svarer NITO: Alles kamp mot alle — på fellesskapets bekostning? NITOs syn på lønnsoppgjøret kan i ytterste konsekvens føre til at vi havner i en situasjon hvor statlige enkeltvirksomheter, i en alles kamp mot alle, forsøker å presse opp egne lønnsbudsjetter på fellesskapets bekostning.
NSO-leder: — Vi må gjøre det attraktivt å studere igjen Møtt-tallene Khrono presenterte i går, viser at vi er 1800 studenter fattigere i år enn i fjor. Samtidig er vi 1500 færre internasjonale studenter. I en tid der kompetansebehovet kun øker er dette urovekkende.
14 stipendiater og postdoktorer: — Ikke en instituttleder verdig Å varsle om kritikkverdige forhold som stipendiat er svært krevende og medfører stor risiko. Med sine utsagn bidrar Leif Egil Hem til å undergrave tilliten til varslingssystemet. Det svekker også tiltroen til at alvorlige tillitsbrudd får tydelige konsekvenser.
Ja takk til «krysskulturelle» prosjekter drevet fram av teknologiutvikling Forskningsrådet står ovenfor en krevende oppgave med å blidgjøre et stort og aktivt KI-miljø i Norge. Vi håper at eksemplene på vellykket samarbeid mellom humanister og teknologer kan være til inspirasjon i prosessen
Forskningsbaserte innkjøpskontrakter kan bidra til bærekraft Grønnere bygg, møbler og catering. Universiteter og høgskoler bidrar med store klima- og miljøavtrykk gjennom egen virksomhet. Hvordan kan man endre dette? En del av svaret er bærekraftige offentlige innkjøp.
Lønnsoppgjør ved et veiskille — et svar til Steinar Vagstad Det er fint å høre at Unio har omsorg å by på, men i NTL strekker vi oss lengre. Vi kjemper for at lavt- og høytlønte i akademiske, tekniske og administrative stillinger skal ha en lønn å leve av i fremtiden.
Vil vi lykkes i EU uten å satse nasjonalt? Lav støttegrad i en del EU-programmer og manglende mulighet til å bygge kompetanse og aktiviteter nasjonalt, kan gjøre at Norge på sikt taper i konkurransen med andre nasjoner. EU forventer synergier med nasjonale program — men akkurat der er vi ikke i mål.
Vi trenger kreative utdanninger Utsynsmeldingen er tydelig på behovet for mer- og rett kompetanse, som svarer på samfunnets behov. Men meldingen omtaler ikke de kreative utdanningene særskilt, slik den gjør med mange andre utdanninger. Dette mener Høyre er en stor mangel ved meldingen.
Forskningsrådet må endres betydelig For å sikre at forskningsrådet i fremtiden skal fungere godt, står to spørsmål sentralt: Er dagens forskningsråd i stand til å fylle sin pålagte funksjon, og arbeider det rasjonelt og effektivt?
NFFO: — Forståelsen for det litterære kretsløpet i UH-sektoren er for svak Bragepriser kommer ikke av seg selv.
Nokut tar grep for å redusere køene, men det tar tid å komme i mål Nina Waaler har stor forståelse for at ventetiden kan oppleves som frustrerende, og skriver at det tas grep. — Likevel må søkere fremover belage seg på at det tar lengre tid før de får svar enn hva normalen har vært tidligere.
Sosialarbeidere må ta mer klimaansvar I møte med klimaendringene blir de mest sårbare hardest rammet. Derfor står grønt sosialt arbeid på dagsorden når FO, forbundet for sosialarbeidere, møtes til landsmøte denne uka.
Forskningspolitikk er sexy Les debattinnlegget som ble refusert av NRK Ytring, VG, Aftenposten og Dagsavisen.
Tilgangen til globale plattformers data må utnyttes Globale plattformer er portvoktere for den offentlige samtalen. Digital Services Act (DSA) sikrer innsyn i dataene og algoritmene. Dette er en mulighet som bør utnyttes av forskere.
NITO-leder om lønnsoppgjøret: — Når politikk står i veien De siste sentrale oppgjørene med lavtlønnsatsing og likelønnsatsninger har ikke har truffet UH-sektoren. Pengene må fordeles lokalt for å løse lokale utfordringer, skriver NITO i et svar til NTL.
Nå må (A)kademikerne våkne Oppdatert eller utdatert? Utdanning har vært en god garanti mot ledighet, men ikke nødvendigvis nå lengre. Hva kan fagforeningene og interesseorganisasjonene gjøre for medlemmene i møte med kunstig intelligens?
Akutt behov for kraftige tiltak mot lærermangelen i utkantene Dersom regjeringen og departementet ikke handler raskt, vil lærermangelen bli dramatisk i utkantene i årene framover. Vi må kvitte oss med karakterkravet, og samtidig innføre økonomiske insentiver.
Lønnsoppgjøret ved universitetene sett fra Forskerforbundet ved UiB Natalia Zubillaga skriver godt og klart om fakta rundt lønnsoppgjøret. Men de to tingene hun kritiserer, nemlig fokuset på dem som skal være i organisasjonen en stund framover og bruken av prosenttillegg, står vi fullt og fast ved.
Også kunstfaglig ansatte fortjener fast jobb Ved flere norske kunstutdanninger er halvparten av underviserne uten fast jobb. Nå skal saken opp i Stortinget.
Akademisk boikott er et etisk standpunkt - et svar til Gradovski Mikhail Gradovski argumenterer mot akademisk boikott langs fire linjer. Ingen av dem overbeviser Hege Hermansen om at det ikke er på høy tid å prøve dette virkemiddelet.
Lojalitet betyr ikke fravær av kritikk Vi trenger større bevissthet om hva lojalitet betyr i arbeidslivet og hvilket ansvar ledere har for å beskytte ytringsrommet.
Akademisk boikott vil ikke bare straffe israelsk akademia, men også en selv Boikott er en kollektiv straff som rammer flere enn tiltenkt, og er en ineffektiv måte å reagere på det som skjer i Midtøsten på.
Replikk til Regjeringsadvokaten: Statsmakt, motmakt og fornuft Replikk til Regjeringsadvokaten: — Jeg er klar over hva staten kan si. Det jeg håper å forstå er hva statsråden vil gjøre, og hvorfor.
Høyres studenter: — Flere må søke seg til barnehagen Skal vi forbedre bemanningssituasjonen i både barnehagene og skolene våre, er vi avhengige av å mobilisere alle gode krefter, men også gjøre noe med de grunnleggende utfordringene — også i utdanningen.
Velkommen til det internasjonale utdanningsmarkedet, Norge! Når virkeligheten synker inn, og støvet begynner å legge seg, er det ingen grunn til at ikke Norge skal kunne oppnå det samme som Sverige, Danmark og Nederland har klart.
Offentlig sektor trenger bedre evaluering — Indonesia viser hvordan Evaluering er kritisk for læring og ansvarliggjøring i offentlig sektor. Allikevel er min påstand at mye evaluering i dag ikke treffer. Det kan vi fikse. Vi må bare lære av Indonesia.
NTL-leder: Misvisende om lønnsoppgjøret Det er bra at Khrono tar opp lønnsoppgjøret i sektoren. Men da må alle fakta — og de riktige fakta — være med i diskusjonen.
Trenger vi høyere grads kompetanse i helse- og omsorgstjenestene? For å håndtere fremtidens behov for helsetjenester, trenger vi helsepersonell som søker dybdekunnskap. Likevel må vi ofte forsvare betydningen av master- og doktorgradskompetanse på vårt felt.
Utenlandsstudentene: Vi må gå sammen for en bærekraftig LIS-ordning De få LIS1-stillingene i Norge utgjør en flaskehals som alle medisinstudenter må gjennom. Dette er til skade for studentene, legene, og — sist men ikke minst — pasientene.
Lever den tradisjonelle læreren på lånt tid? I det store spranget mot fremtiden, står vi overfor et valg: å holde fast ved fortidens læringsmetoder eller å omfavne den asynkrone undervisningens muligheter.
Feil om Regjeringsadvokaten og sakskostnader I Khrono-innlegget om studentenes gruppesøksmål mot Universitetet i Oslo fremkommer det enkelte påstander om Regjeringsadvokatens rolle i rettssaken som det er behov for å korrigere.
HVL-rektor: Nytt finansieringssystem med veikskapar I Utsynsmeldinga la Regjeringa fram at det nye finansieringssystemet samla sett burde vera resultatutsett i om lag same grad som i dag. Framlegget til statsbudsjettet for 2024 viser at slik blei det ikkje.
SFI-ordningen bør inkludere humaniora og samfunnsfag Når SFI-V skal utlyses i 2024, bør ordningen inkludere sentre som har en bredere forståelse av innovasjon og nyskapning og hvor humaniora og samfunnsfagene også kan bidra.
Norge trenger et nasjonalt KI-mediesenter Store samarbeidsprosjekter har vist seg å være den mest effektive måten å drive ansvarlig innovasjon på. Så slutt å rote rundt i deres egne saker og jobb sammen.
Rettslig urett: i skyggen av studentenes gruppesøksmål Skal økonomisk makt veie tyngre enn retten til å utfordre statens beslutninger? I studentenes gruppesøksmål mot Universitetet i Oslo bygger staten ned sentrale rettslige idealer.
Feil kurs At det kun dreier seg om å sette tidsriktige og muligens mer salgbare ord på et gammelt kurs er ikke bare morsomt. Det er en tilslutning fra et av Norges ledende universiteter til et av de mest uutholdelige trekkene ved norsk politikk.
Statsbudsjettet skaper en krise for fleksibel læring Regjeringen kansellerer i praksis den nasjonale satsingen på fleksibel læring og digitalisering i høyere utdanning. Kompetansen blir borte akkurat nå som vi trenger den mest.
Helseprofesjoner: NTNU fyller ikke samfunnsoppdraget sitt Universiteter og høyskoler har fått en tydelig bestilling fra nasjonale myndigheter: å styrke helseprofesjonsutdanningene. Vi opplever nå at det er det motsatte som skjer.
Svadakritikk av innovasjon og berekraft Ein kan score poeng ved å kritisere namneendringar i studieprogram og enkeltemne. Men om denne kritikken ikkje byggjer på ei undersøking av om orda faktisk vert nytta på ein meiningsfull måte eller ikkje, er han tom.
Sykepleie- og lærerutdanning: Et valg for både hjertet og hjernen Velger vi utdanning med hjertet eller med hjernen? Noen fremhever hjertet som den viktigste rettesnoren for utdanningsvalg, mens andre mener hjernen skal bestemme. Hva bør vi råde de som velger utdanning til å velge ut ifra — dersom vi blir invitert med på råd?
Forpliktende fantasi i akademia — viktigere enn noensinne Yngvar Løchen advarte i 1993 mot at forskere gjør seg avhengig av bindinger og krefter, enten det dreier seg om forskningsråd, selvdyrkende miljøer eller bindinger i forskeren selv. Er vi fortsatt i samme situasjon?
KI er svaret — hva var spørsmålet? Hva viser forskningen rundt ChatGPT og GPT-4? Hvorfor presterer GPT-4 overraskende bra på en norsk medisineksamen? Og hvorfor har pedagogiske grunnpilarer fått sin renessanse med kunstig intelligens sin inntreden?
Vi trenger flere samisktalende lærere for å unngå kollaps i grunnskolen Hvis du er ung og nyutdannet samisktalende lærer, kan du velge og vrake i jobbtilbud. Vi klarer ikke å utdanne nok samisktalende grunnskole- og barnehagelærere til å dekke behovene i samfunnet.
Akademisk boikott og akademisk frihet Å hevde at akademisk boikott er i strid med akademisk frihet, og at boikott undergraver kritisk dialog, er en overfladisk og lettvint måte å avfeie debatten på. Her er tre punkter som nyanserer dette ståstedet, skriver Hege Hermansen.
Åpent spørsmål til Kongsberg Gruppen: Blir det brukt norsk våpenteknologi i Midtøsten? Universitetet i Sørøst-Norge har et samarbeid med Kongsberg Gruppen rundt forskning og studier. Jeg spør derfor: Kan Kongsberg Gruppen garantere at ingen av deres produkter er i bruk i krigen mellom Hamas og Israel?
KI-milliarden må brukes på en rettferdig grønn og digital omstilling Kan vi egentlig tillate oss å bruke KI-milliarden til noe annet enn å sikre en mest mulig effektiv og rettferdig grønn omstilling — nasjonalt og globalt?
Lav studiestøtte har en høy pris En oppjustering av studiestøtten etter forventet prisvekst, gjør det kanskje lett for regjeringen å tenke at man har ordnet opp. Men studiestøtten er fortsatt ikke er til å leve av.
Har nasjonal eksamen auka kompetansen til nyutdanna sjukepleiarar? Nasjonal eksamen i sjukepleie og medisin spør i stor grad etter kompetansar som kan målast og talfestast, på kostnad av andre viktige kompetansar. Faren er at utdanningane sitt breie samfunnsmandat ikkje vert verdsett.
Utenlandsstipend: Forskningsrådet endrer ordlyden i utlysning Khrono-saken om Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt viser at innretningen på kravet til stipend for utenlandsopphold ikke treffer etter intensjonen. Forskningsrådet endrer derfor nå ordlyden i utlysningen.
Forskningskultur på avveie: om toppforskning og publiseringsjag Hvordan kan vi være bekjent med en forskningskultur som stilltiende aksepterer intellektuell trakassering av blivende forskere, av en kultur som legger opp til overdrevne medforfatterskap og slurvete utført forskning?
Hjerneflukt, bærekraft og medisinsk pedagogisk forskning Vi må forske på utdanning og undervisning for å forstå hvordan vi kan utdanne helsepersonell som kan være med på drive helsevesenet i Norge på en bærekraftig måte i fremtiden.
Kompetanse kan ikke være gratis Ungdommen oppfordres til å ta seg samfunnsnyttig utdanning, men hva vil skje med rekrutteringen til spesialisthelsetjenesten når sentrale yrker viser seg å gi relativt sett dårlig avkastning? Vi er i ferd med å besvare spørsmålet.
Legeutdanningen ved UiO må trappes opp Norge har økonomi, kompetanse og kapasitet til selv å utdanne de fleste legene vi trenger i vår fremtidige helsetjeneste. Universitetet i Oslo mener at vi snarest må få et klart oppdrag fra myndighetene for å løse denne store samfunnsutfordringen.
Gatekunst — en kulturarv som samtidig er kommers og protest I september malte UiB over gatekunstverket Fjordprinsessa, noe som førte til skarpe reaksjoner. I denne kronikken avklarer gatekunstforsker Laima Nomeikaite hvordan gatekunst og kulturarv henger sammen.
Världen behöver fler som kan ställa bra frågor Att lära sig att ställa goda frågor är en alltför viktig del av universitetsutbildning, för att studenterna ska erbjudas färdiga problemformuleringar.
Lars Erling Dale: Bedre en Nostradamus? Skolen og vitenskapen går i en autoritær og teknisk retning. Hørt det før? Ja, pedagogen Erling Lars Dale skrev om dette på 1970-tallet. En gruppe forskere har lest hans prediksjoner om akademia 50 år etter.
UHR og NSO reagerer på SFU-kutt: — Regjeringen kaster barnet ut med badevannet De nasjonale konkurransearenaene er svært ettertraktede ordninger som har bidratt til å sette kvalitet på kartet. Derfor reagerer NSO og UHR kraftig når regjeringen uten særlig gode grunner velger å kutte ut ordningen for utdanning.
We ask you, again, to stand with your Palestinian colleagues Due to the ongoing military aggression by the Israeli occupation forces, activity at university campuses in Palestine are severely disrupted. We would like to share with Norwegian academics how we are affected by the situation.
Hvordan skal Nokut fremover bidra til å sikre og utvikle utdanning av høy internasjonal kvalitet? Vi stiller oss for tiden dette spørsmålet fordi vi skal i gang med en ny runde med ekstern kvalitetssikring blant alle landets universiteter og høyskoler. Før vi går i gang med det skal vi lytte til sektoren for å finne gode svar.
Arkeologi i ny finansieringsstruktur: kvalitet er ikke alltid enkelt Skal vi tilby arbeidslivsrelevante og moderne arkeologi- og konserveringsutdanninger som produserer gode fagfolk, trenger vi forutsigbare økonomiske rammer.
Petter Aasen: Hvilke roller og funksjoner bør fremtidens forskningsråd ha? Nå skal regjeringen gå gjennom og legge fram en melding om hele det norske forskningssystemet, herunder Norges forskningsråds rolle og oppgaver. Hvilke rolle og funksjoner bør ett nasjonalt forskningsråd ha i forskningssystemet?
Hva med samfunnsoppdraget, rektor Hanne Solheim Hansen? Som øverste leder har rektor et samfunnsoppdrag, og bør lytte til egen fakultetsledelse, fagforeninger og fagmiljø. Om ikke, får vi håpe at styret ved Nord universitet viser klokskap i morgendagens styremøte.
Lærerutdanning i Nord: Kan forslaget forbedres? Rektoratets forslag til styret innebærer at Nordlands to lærerutdanningstilbud blir så like at de kan konkurrere hverandre i hjel, med enda færre lærere som resultat.
Økt studiestøtte er en investering i framtidens velferdssamfunn Sammenhengen mellom økonomi og psykisk uhelse er klar. Når hver tredje student forteller at de har en psykisk lidelse, er det på tide å ta situasjonen på alvor: økt studiestøtte er mer enn en økonomisk støtteordning.
Akademisk fridom under press – kva kan vi gjere? Den ferskaste utgåva av den internasjonale Academic Freedom Index syner at akademisk fridom er på tilbakegang internasjonalt. Kva kan vi i Noreg gjere?
Ved lærerutdanninga på OsloMet overdriver vi ikke Lærerutdanningene må ha forutsigbare budsjetter. De utdanningene som har mange studenter, må kunne få uttelling for de årene vi utdanner flere enn minstekravet som er satt til oss. Det nye finansieringssystemet har tatt fra oss den eneste økninga som vi som har mange studenter kunne dra nytte av.
Forskere må lære seg politikernes språk Forskere må knekke koden om hvordan forskning bør formidles for å nå fram til politikere og beslutningstakere. Et viktig steg er å inkludere opplæring om formidling og politiske beslutningsprosesser inn i doktorgradsprogrammene.
En kontroversiell og berettiget pris fyller 20 år Holbergprisen markerer i år sitt 20-årsjubileum. Prisen har ført til økt oppmerksomhet om humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi, samt større vekt på kvalitet og internasjonalisering på disse fagområdene.
Hva må til for at norske institusjoner kutter samarbeid med Israel? Må det et folkemord til for at norske institusjoner skal kutte det akademiske samarbeidet med israelske universiteter?
Forskning og fotball — tid for et taktikkskifte? Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er tydelig på at sektorprinsippet må gjennomgås i arbeidet med systemmeldingen. Sektorprinsippet har ligget fast og vært til diskusjon flere ganger, men står vi nå ved et veiskille?
Nokre merknadar om innovasjonsideologien Atle Møen går i rette med innovasjonsideologien i Khrono. Men passar Møen sitt ideologikart med terrenget?
Forskere opprettet mobilt institutt under Fosen-protestene I en tid der den ene krisen overlapper den andre, holder vi fast ved at kunnskapsformidling kan være en «aksjonsform» som tillater forskere å handle når menneskerettighetene og rettsstaten står på spill.
Forskningsrådet har naturfare på agendaen Forskningsrådet har jobbet for å styrke forskningen på klimatilpasning og naturfarer, skriver Mari Sundli Tveit i et svar til tre forskere fra Norges Geotekniske Institutt.
Kunstutdanningene forsvinner fra departementets bord Utdanningene våre er dyre, men samtidig svært viktige for vår nasjonale identitet. Vi trenger en betydelig satsing også på offentlig utdanning på feltet for å kunne fortsette å være banebrytende både nasjonalt og internasjonalt.
Dei regionale forskingsfonda må styrkast, ikkje avviklast I framlegget til statsbudsjett for 2024 føreslår regjeringa å avvikle dei regionale forskingsfonda. I ei tid der store utfordringar står i kø, treng vi verkemiddel som kan bidra til omstilling og innovasjon over heile landet. Å avvikle verkemiddel som nettopp bidreg til dette, er særs uheldig.
Hva gjør utdanning tilgjengelig? Regjeringens omfordeling av midler løser ikke alle problemer rundt tilgang på utdanning. Vi trenger utdanningstilbud som komplementerer fysiske campus, og som også bidrar til å tilgjengeliggjøre utdanning utover geografidimensjonen.
Bergen-Khartoum: 60 år sammen i krig og fred Universitetet i Bergen og Universitetet i Khartoum har samarbeidet tett siden 1963. Nå sender den brutale krigen i Sudan kolleger på flukt. Hva er fremtiden til dette eldste samarbeidet UiB har med et universitet i den ikke-vestlige verden?
— Vi treng ein debatt om dei kostbare søkarane som ikkje nyttar studieplassen Kvart einaste år vel ein betydeleg del av søkarar som har fått tilbod om studieplass å ikkje nytte plassen. Det er ei utfordring vi må sjå nærare på.
NTNU og medisinutdanning i Innlandet I et intervju med rektor Svein Stølen i Khrono 14. oktober kommer han med noen betraktninger rundt NTNUs rolle i forbindelse med at regjeringen har foreslått å opprette desentraliserte studieplasser i medisin i Innlandet. Jeg kjenner meg ikke igjen i det han beskriver.
Kommunaldepartementet sparer på skillingen, men lar daleren gå På jusutdanninga i Oslo har studentene de siste åra lært å skrive lover og juridiske tekster som alle kan forstå. Nå vil Kommunal- og distriktsdepartementet sette en stopper for denne opplæringa.
Fire studentledere: Direkte flaut for Kunnskaps-Norge å avvikle SFU-ordningen Skal vi klare å dyrke fram disse fremragende fagmiljøene som hevder seg på internasjonalt toppnivå, kan vi ikke skrote den viktige konkurransearenaen SFU-ordningen utgjør, skriver fire studentledere.
Hvor ble det av tilliten? I statsbudsjettet for 2024 anes konturene av hva regjeringen legger i tillitsreformen for vår sektor. NTL ønsket et kraftfullt oppgjør med mål- og resultatstyring, men også denne reformen ble halvhjertet og tam.
Ti grunner til å bruke forhåndsdefinerte problemstillinger i masteroppgaven Studenters motivasjon for masteroppgaven handler om mer enn hvem som har laget problemstillingen. Her er ti grunner til at inkludering av masterstudenter i større faglige fellesskap kan skape et ønske om å lære mer.
Eit forsøk på å forstå den einauga fornuft Det finst ein overhengande fare for den vitskaplege fornufta, nemleg den ideologiske førestillinga om «innovasjon».
Instituttleder: Trenger vi IT-studenter? Er programmering på vei inn i evigheten, lik en dinosaur som sakte, men sikkert forvitrer og blir til et fossil i påvente av å bli oppdaget av en paleontolog? Nei. Vi trenger fortsatt IT-studenter.
Vi må samarbeide om KI i utdanning og læring Undervisere og studenter må sammen utforske og forstå hvordan bruk av intelligente teknologier påvirker kunnskapsarbeid og læring, og hva som er læringsfremmende og ansvarlig bruk av teknologien
Ein nobelpris til begjær Heming H. Gujord melde forfall til møtet om KI i humaniora og sette seg til kakebordet. For sårbare humanistar er dette uvanleg kost. At Jon Fosse fekk nobelprisen i litteratur — det er nesten ikkje mogleg å seie.
Individuelle erfaringer motvirker ikke strukturelle problemer Er det «svartmaling» å ønske at alle stipendiater skal ha en god opplevelse?
Mer forskning i næringslivet krever økt offentlig innsats Regjeringen vil at næringslivet skal doble sine investeringer i forskning og utvikling. Men de viktigste pilene peker tilbake på staten.
Fremragende utdanning bør stimuleres, og SFU-ordningen bør derfor ikke avvikles Lytt til sektoren og la Senter for fremragende utdanning-ordningen bestå. Vi bidrar gjerne med forslag til hvordan ordningen kan videreutvikles.
Kunstnerisk forskning trenger ekstern finansiering Regjeringen legger i statsbudsjettet opp til å avvikle kunstfagenes eneste ordning for eksternt finansiert forskning. Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid må ikke fases ut, det bør heller styrkes.
— Eksportkontroll drar akademikere inn i en krigsforberedende tankegang — Å invitere årets vinner av Nobels fredspris, fysikeren Narges Mohammadi, til et vitenskapelig foredrag ved vårt universitet ville vært helt umulig. Det nye regelverket for eksportkontroll sprer mistenkeliggjøring og mistillit.
Når skal palestinske akademikere få oppleve et liv uten okkupasjon? Nok en gang forsøker jeg å finne ut av om mine kolleger i Gaza lever, eller om de er bombet i stykker. Institusjoner i høyere utdanning i Palestina har alltid operert under okkupasjon — det er på høy tid at dette endres.
Vitenskapsetikk og veilederrollen i forskerutdanning Fremtidens forskning kan ikke bare være innovativ, den må også være bærekraftig og bidra til bestandige og rettferdige løsninger. Da må vi utvikle en kultur for å diskutere brede og kontekstualiserte vitenskapsetiske spørsmål.
Nok en grå høstdag for energiforskningen Det er oktober og lansering av regjeringens forslag til statsbudsjett. Klima, energi og arbeidsplasser er sentralt, men hvorfor snakker ikke flere om det som skjer med næringsrettet energiforskning?
Fremtidens høyere utdanning trenger en oppgradering — ikke budsjettkutt! Vi frykter at en avvikling av SFU-programmet vil føre til at vi må vende tilbake til kateteret og at det viktige og nyskapende forsknings- og utviklingsarbeidet i høyere utdanning vil strande.
Høyere utdanning er allerede geografisk tilgjengelig De fleste har allerede et utdanningssted nær der de bor. Det er på tide at andre fleksibilitetsdimensjoner får mer oppmerksomhet, skriver tre Nifu-forskere på bakgrunn av en ny rapport.
Forhåndsdefinerte problemstillinger bør unngås i masteroppgaven Studentene ønsker ofte at faglærerne skal oppgi forhåndsdefinerte problemstillinger til masteroppgaven. Hvorfor er ikke det en god idé?
Arbeidslivspraksis i høyere utdanning trenger langsiktighet Vi har et skrikende kompetansebehov, og ingen steder er det mer utfordrende enn her i Nord-Norge, skriver UiT-lektor. Han mener at arbeidslivspraksis må finne sin plass i universitetenes grunnbevilgninger.
Ble vårt «lille land» nå litt mindre? Innføring av studieavgift for ikke-europeiske studenter har ført til et fattigere grunnlag for å forstå verden rundt oss. Innser regjeringen konsekvensene av dette?
Ingen satsing på studenters psykiske helse I fjor kuttet regjeringen tilskuddet til velferdstingene. Når vi vet at hver tredje student oppfyller kravet for diagnose på psykisk lidelse, er vi rystet over at kuttet ikke reverseres i budsjettet fremlagt i dag.
Forsvarsforskningen bør heller bli et eget område i Forskningsrådet Vi trenger mer samarbeid mellom sivil sektor og forsvarssektoren fremover. Derfor er det en god ide at midlene som tildeles forskning over forsvarsbudsjettet i forsvars- og sikkerhetssektoren konkurranseutsettes.
Fire rektorer: God start, statsråd Sandra Borch! De fire rektorene i Vinst-alliansen av flercampusinstitusjoner er fornøyde. Dette statsbudsjettet bidrar med å styrke den nødvendige finansieringen av flercampusinstitusjoner, skriver de.
Blir du stipendiatenes statsråd, Sandra Borch? Nylig kom gladnyheten om at stipendiater får forlenget stipendiatperioden også for kortere sykefravær. Neste skritt må være å få på plass retten til dagpenger. Fikser du det, Sandra Borch?
Stråmenn, argumentasjon og integritet. En sluttreplikk til Møen — Møen burde se mer kritisk på egen argumentasjon heller enn å angripe meg, skriver Leif Ove Larsen. Han håper på en mer fruktbar debatt rundt grenseflatene mellom universitetet og samfunnet.
Kritisk og selvstendig tenking med ChatGPT Student Henriette Høgvold er bekymret for at ChatGPT kan føre til overforenkling og mangel på dyp læring. Jeg tenker det motsatte: at muligheten for kritisk tenkning vil kunne utvides radikalt.
Når skal Forskningsrådet satse på klimatilpasning og naturfare? Skal vi lykkes med å tilpasse oss et klima i endring, må vi utvikle nye, kostnadseffektive løsninger gjennom forskning og utvikling. Men siden 2021 har ikke Forskningsrådet bevilget forskningsmidler på naturfare.
Vrangsyn, stråmenn og tvisyn. Eit svar til Leif Ove Larsen — Sensor Leif Ove Larsen har vurdert meg til stryk. Men hans arge tilsvar er retta mot ein tekst som eg ikkje har skrive, svarar Atle Møen i ein replikk til UiB-kollegaen. Og medgir feil på eitt punkt.
Nyeste artikler
Refset egne ansatte for å omtale konsulentrapport som bestillingsverk
Energidebatten trenger ærlige forskere — ikke tonepoliti
UiT-studenten innrømmer feil. Mener utestenging er for hard straff
Høyre vil sikre Norge mer å leve av i fremtiden
Universitet vil ikke skifte navn på bygninger koblet til slaveri
Mest lest
Dømt for karakterjuks, ga dattera på 10 år skylden
Studenten vant fram i selvplagiat-saken
Universitetet i Agder fornyer ikke kontrakt med omstridt psykiater
Ny cateringavtale: — Alle syns dette er helt håpløst
Mannlige studenter jukser mer enn kvinnelige: — Jeg ville gjort det igjen