Pris

Her er årets vinner av Akademiets HumSam-pris

Professor i religionsvitenskap Ingvild Sælid Gilhus er tildelt HumSam-prisen for 2021.

Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Ingvild Sælid Gilhus, mener HumSam-prisen er en stor oppmuntring.
Professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Ingvild Sælid Gilhus, mener HumSam-prisen er en stor oppmuntring.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Ingvild Sælid Gilhus er et utmerket eksempel på den nysgjerrighetsdrevne forsker som brenner for sitt fag og som samtidig er åpen for innsikter fra andre fagområder. Gilhus evner å kombinere fagområder på nyskapende vis, skriver leder for priskomiteen, Gunn Elisabeth Birkelund, i en pressemelding.

Ingvild Sælid Gilhus, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, er tildelt Det Norske Videnskaps-Akademis (DNVA) pris for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap for 2021.

Priskomitéen viser til Gilhus sine analyser av tidlig egyptisk kristendom, manuskripter fra senantikkens Egypt og Nag Hammadi-kodeksene, i sin begrunnelse.

«Analysene har bidratt til å øke forståelsen for hvordan tekstene fungerer i samspill med hverandre i de bevarte koptiske manuskriptene», står det i pressemeldingen fra DNVA.

Nyreligiøsitet

Komitéen trekker også fram Gilhus' forskning på nyreligiøsitet i Norge.

«Valget av kildemateriale på dette området har ofte vært overraskende, mener priskomiteen, og peker på at hennes teoretiske innfallsvinkler er innovative, som i studier av fenomenet Snåsamannen, den moderne troen på engler, eller nyreligiøsiteten som «religion smurt tynt utover».

Ingvild S. Gilhus sier ifølge Akademiet at HumSam-prisen er en stor oppmuntring og inspirasjon. Hun har planer for videre arbeid selv om 70-årsdagen nærmer seg.

— Når vi i Norge tenker på religion så har vi en kristen-luthersk oppfatning om at religion dreier seg om tro. Å tro på gud og å tro på kristne dogmer. Men religion er mye mere integrert i kulturen vår enn vi kanskje tenker over. Den er tilstede overalt og ofte smurt tynt utover, sier Gilhus.

Del av hverdagslivet

Som eksempel forteller hun om Snåsamannens helbredelser som vi ikke nødvendigvis tror helt på, men som vi likevel kan være interesserte i og kanskje tenke at dette er det noe i.

— Religion er ofte dypt personlig, men behøver ikke å være det. For mange er det en del av tilværelsen, noe de kan være litt interessert i og som man er en del av. Religion er integrert i samfunnet, sier prisvinner Gilhus.

Innen humaniora og samfunnsfag er det bare Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning som er større i prisbeløp.

HumSam-prisen deles ut annethvert år og er på 250.000 kroner.

Forrige vinner var samfunnsforsker og filosof Jon Elster.

Prisene deles ut på dette arrangementet kl. 18.00 i kveld.

Powered by Labrador CMS