Storbritannia

Her har universitetene gitt studenter korona­bøter for over to millioner kroner

Britiske studenter bøtelegges av både politi og universiterer under pandemien.

Hilsen fra en student på et studenthjem i Manchester til den britiske statsministeren Boris Johnson.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det kryr av vakter og sikkerhetsfolk klare til stenge ned alt umiddelbart. Det er som en politistat. En venn av meg fikk bot for ikke å ha på seg et munnbind skikkelig. Hele denne opplevelsen er utrolig isolerende.

Ordene tilhører en 2o år gammel førsteårsstudent ved britiske St Andrews University. Overfor avisa The Guardian forteller hun om hvordan hun har brutt universitetets koronaregler fordi det «ellers ville ha vært fysisk umulig å få seg venner».

Hun har blant annet fått to bøter fra universitet, på seksti britiske pund hver, og hun er langt fra alene.

En annen førsteårsstudent, ved Newscastle University, forteller om hvordan hun ikke har fått noen nye venner, hun er fanget inne på et lite soverom på studenthjemmet. Det var dit hun inviterte noen venner fra hjembyen til noen glass, hun hadde kjent seg nedfor og tenkte det ville få henne til å føle seg bedre.

Det resuterte i en bot fra politiet på hundre britiske pund.

Har gitt mer enn to millioner i bøter

Hun er ikke den eneste studenten som har fått bot av politiet. I oktober kunne BBC fortelle om studenter som fikk 10.000 pund — over 120.000 norske kroner — hver i bøter for en fest med 30 personer. De samme studentene ble suspendert av Nottingham Trent University.

Politiet er ikke de eneste som har delt ut bøter til studenter.

En gjennomgang fra The Guardian viser at britiske universiteter i løpet av de første ukene av høstsemesteret har gitt studenter bøter for brudd på smittevernreglene på til sammen minst 170.000 britiske pund, mer enn to millioner norske kroner.

Disse bøtene fordeler seg mellom 28 institusjoner, Nottingham University hadde alene gitt bøter for 58.865 pund fram til 12. november.

Tallene kan selvsagt være høyere, avisa viser til at enkelte institusjoner bare ga innsyn i bøter gitt de første to-tre ukene.

Og dette er bare snakk om bøter fra universitene selv, bøtene fra politiet, som nevnt over, er ikke inkludert i disse tallene.

— Uanstendige bøter og harde straffer

Lederen av den britiske studentorganisasjonen National Union of Students, Larissa Kennedy, kaller det «absolutt uakseptabelt at universitene har sett det nødvendig å utstede uanstendige bøter og harde straffer».

— De burde gi omsorgspakker med mat, husholdningsprodukter, velværeutstyr og generelle nødvendigheter uten ekstra kostnad, sier hun.

Mange universiteter leverer både mat og toalettsaker, noen gratis, skriver avisa.

Flere tilbyr rådgivning og psykologisk hjelp, men ifølge avisa er noen av universitetene som har gitt høyest bøter også steder med de lengste køene for å se en rådgiver. På St Andrews university, som har gitt bøter for 13.240 pund til 193 studenter, er gjennomsnittlig ventetid før en student får sett en rådgiver, på fem uker.

Newcastle University sier de er klar over at det er blitt vanskeligere å skaffe seg venner under pandemien.

En talsmann for nevnte St Andrews University, der 20-åringen vi møtte i starten av denne saken går, karakteriserer det på sin side som «grovt feilaktig og uheldig å påstå at den eneste måten å få venner på er å bryte reglene.»

— Støtte til studentene våre er fortsatt den viktigste bekymringer vår, sier vedkommende.

Powered by Labrador CMS