Podkast

Høgestøl hjelper komiker med å bli diktator

Unge mennesker er mer skeptiske til demokrati enn tidligere. Sofie og Sofie vil gjøre noe med det. Med humor.

Sofie Frøysaa (til v.) har et ønske om å bli diktator i Norge. Med seg som mentor har hun førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en ny podkast fra Universitetet i Oslo skal førsteamanuensis Sofie Høgestøl hjelpe komiker Sofie Frøysaa med å kuppe makta i Norge.

Demokrati er nøkkelordet og komiker Sofie Frøysaa har lyst til å bli diktator.

«Jeg tenker ofte at hvis jeg hadde makten, var diktator i Norge, så kunne jeg fiksa alt som trengs uten noe mer tull», sier Frøysaa innledningsvis i episode én.

For å få til det har hun hentet inn de aller fremste ekspertene i Norge for å «stressteste» det norske demokratiet. Gjennom seks episoder får Frøysaa og hennes mentor Sofie Høgestøl, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, besøk i studio av blant andre Carl Henrik Knutsen, statsviter ved UiO, TV 2-reporter Kadafi Zaman og jussprofessor Hans Petter Graver.

Tanken bak podkasten er å drive en annerledes type forskningsformidling.

— Dette er et konsept og en fortelling som går utenfor de vanlige rammene, sier Høgestøl.

— Hadde ikke trodd deg

Ønsket er å nå en yngre målgruppe med podkasten, gjerne studenter i starten av 20-årene.

— Å invitere en gruppe eksperter til å snakke om et tema i en times tid kan være spennende det, men vi var nødt til å ta noen fortellergrep for å treffe denne målgruppen, sier Høgestøl.

Blant fortellergrepene er en fast spalte i hver episode der Frøysaa lister opp sine favoritt-diktatorer og quiz.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Høgestøl fattet interesse for konseptet da kommunikasjonsavdelingen ved UiO ringte henne etter stormingen av Kongressen i USA i januar. For henne fremstår hovedtanken bak podkasten, opplæring i demokrati, som stadig viktigere.

— Hadde du fortalt meg i 2005, da jeg begynte å studere, at det skulle bli en demokratisk nedgangstid i verden hadde jeg ikke trodd deg. Vi er tilbake på samme nivå som i 1990 hva gjelder demokrati i verden og studier viser at unge mennesker er mer skeptiske til demokrati enn tidligere. Dette er en av de store tingene som skjer i vår tid, sier Høgestøl.

Ekspert-hjelp

Et spørsmål hun stadig får av sine studenter er hvordan hun ville kuppet makten i Norge. Dette var også et av spørsmålene hun og skaperne av podkasten måtte stille seg i utviklingen av podkasten.

— Vi måtte ta noen veivalg. Hvordan ville et kupp skje i Norge, og vi ble enige om at det måtte være gjennom et selvkupp. Altså at man kommer til makta gjennom et demokratisk valg og sakte, men sikkert avvikler demokratiet.

På veien til å skape et diktatur i Norge får Frøysaa hjelp av Erna Solbergs tidligere rådgiver, Sigbjørn Aanes, til å skape sitt politiske image. Hun får hjelp til å starte sitt nye parti av leder av Unge Sentrum, Simen Bondevik. Og ekstremismeforsker Cathrine Thorleifsson viser hvordan hun kan bruke alternative medier til å få fram sitt budskap.

Statsviter Carl Henrik Knutsen dukker opp flere ganger i programmet og får også det ærefulle oppdraget å bedømme planen Frøysaa og Høgestøl har kokt sammen etter seks episoder.

— Det var litt som å gå opp til eksamen når en av de fremste ekspertene i Europa på demokrati skulle bedømme oss, sier Høgestøl.

Frøysaa som er tidligere student ved Høgskolen i Oslo og Akershus var for noen år siden studentblogger i Khrono.

Powered by Labrador CMS