NSO-landsmøte

Hun er studentenes nye leder

Kaja Hovdenak vant valget om å bli ny leder av Norsk studentorganisasjon.

Kaja Hovdenak talte på NSOs landsmøte da statsminister Jonas Gahr Støre besøkte studentlederne fredag.
Publisert Oppdatert

Tønsberg (Khrono): På Norsk studentorganisasjons (NSO) landsmøte lørdag ble Kaja Ingdal Hovdenak (24) valgt som ny leder av organisasjonen. Hun tar dermed over rollen som Norges mektigste student, og kommer til å representere 270.000 studenter det kommende studieåret.

Hun beskriver det som nervepirrende å vente på valgresultatet. 

— Det er en helt spesiell stemning i salen, når det er så mye spenning og nerver, og man lurer på hva som skjer. Så det var en veldig gøy opplevelse.

Hovdenak er i dag leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), og studerer til daglig sammenlignende politikk ved samme universitet. Hun sitter også i internasjonal komite i NSO. 

Får ros fra avtroppende leder

Hun overtar som leder etter Oline Sæther som ble valgt til NSO-leder på fjorårets landsmøte.

Sæther er trygg på at organisasjonen er i trygge hender med Hovdenak ved roret. 

— Hun har vist seg som en tydelig leder med både god politisk forståelse, medieteft og en som ser verdien av å bygge team. Kaja har mye å glede seg til i året som kommer og jeg ønsker henne masse lykke til, skriver Sæther i en SMS. 

Hovdenak var i utgangspunktet ikke innstilt til vervet. Valgkomiteen hadde enstemmig innstilt internasjonalt ansvarlig i NSO, Jens Bartnes, som ny leder i forkant av landsmøtet. I tillegg stilte Karl Magnus Nyeng.

— Jeg hadde en god følelse, men jeg var usikker. Man vet jo aldri hva som skjer i valget. 

— Kan du fortelle litt om hva du har gjort i valgkampen for å få landsmøtet til å tro på deg, når valgkomiteen mener annen kandidat var enda bedre egnet?

— Jeg hadde ikke stilt til valg hvis jeg ikke hadde virkelig et ønske om å jobbe for studentbevegelsen i Norge. Jeg har vært opptatt av å høre hva medlemmene og medlemslagene ønsker. Jeg har også hatt veldig mange dyktige støttespillere som har kommet med gode innspill, og turt å gi meg ærlig tilbakemelding.

Hovdenak roser sine motkandidater i valgkampen. 

— Jeg har hatt to veldig dyktige motkandidater, og vi har hatt en fin valgkamp sammen. 

Studiestøtte nummer 1

I sin valgplattform trakk Hovdenak tre kjernesaker for henne: Studiestøtte, å være en tydelig studentstemme i den offentlige debatten og i media og sikre at NSO er en organisasjon der medlemmene kjenner på et direkte eierskap til politikken, og er koblet på i det politiske arbeidet.

Hovdenak har tidligere sagt til Khrono at pandemien var utløsende for at hun ble aktiv i studentpolitikken. Høsten 2020 begynte hun å studere ved UiB, men det nedstengte universitetet bød på en litt annen studenttilværelse enn hun hadde sett for seg. 

— Det var et litt tøft førsteår. Jeg fikk ikke oppleve det studentlivet jeg hadde sett for meg, og jeg synes ikke studentenes psykiske helse ble tatt på alvor. Jeg tror mange studenter rett og slett ga opp, sa Hovdenak til Khrono.

Høsten etter hadde hun bestemt seg for å virkelig bli en aktiv student. Hun engasjerte seg i både studentbaren på fakultetet, i studentradio og i fagutvalg.

— Det var i fagutvalget jeg skjønte hvor mye studentstemmen har å si, sa Hovdenak.

Dette er NSOs arbeidsutvalg for 2024/25

Leder: Kaja Ingdal Hovdenak

Nestleder: Elida Linnea Slettum

Fag- og forskingspolitisk ansvarlig: Harald Bolstad Evensen

Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig: Maiken Køien Andersen

Velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig: Sigve Næss Røtvold

Internasjonalt ansvarlig: Nora Rymoen Houidi

Powered by Labrador CMS