norsk studentorganisasjon

Pandemien gjorde at Kaja ville engasjere seg. Nå er hun lederkandidat

De store endringene som er på gang, med nytt finansieringssystem og opptakssystem, gjør at det er veldig viktig med en tydelig studentstemme, sier Kaja Ingdal Hovdenak. 

Det er bare i Bergen man har faget sammenlignende politikk. Som mange andre studentledere før henne er det samfunnsvitenskapene som interesserer Kaja Ingdal Hovdenak mest.
Publisert Oppdatert

Høsten 2020 kom knapt 21 år gamle Kaja Ingdal Hovdenak til Bergen og Universitetet i Bergen (UiB). Hun hadde bestemt seg for å studere sammenlignende politikk.

Fakta

Ledervalg i Norsk studentorganisasjon

  • Valgkampen ble offisielt startet 8. januar, og skal vare fram til 25. februar, som er fristen for å levere inn kandidatskjema og få sitt kandidatur vurdert av valgkomiteen. 
  • Det er uansett åpent for å stille til valg fram til landsmøtet, som i år finner sted i Tønsberg 5.- 7. april.
  • Khrono vil fram til landsmøtet intervjue  kandidatene som stiller til ledervervet i landets største organisasjon for studenter. 

Men 2020 ble som kjent ikke som andre år.

— Det var et litt tøft førsteår. Jeg fikk ikke oppleve det studentlivet jeg hadde sett for meg, og jeg synes ikke studentenes psykiske helse ble tatt på alvor. Jeg tror mange studenter rett og slett ga opp, sier Hovdenak.

Høsten etter hadde hun bestemt seg for å virkelig bli en aktiv student. Hun engasjerte seg i både studentbaren på fakultetet, i studentradio og i fagutvalg.

— Det var i fagutvalget jeg skjønte hvor mye studentstemmen har å si, sier Hovdenak (24).

Hun er dette studieåret leder for Studentparlamentet ved UiB og stiller nå som lederkandidat til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Opptatt av mangfold

Norsk studentorganisasjon (NSO) er organisasjonen for 270.000 studenter. Ny leder velges på landsmøtet hvert år.

Hovdenak er opptatt av at NSO skal være for hele landet og for at studenter ikke er en ensartet gruppe.

— Når jeg nå leder UiB-studentene samarbeider jeg med mange andre dyktige studenttillitsvalgte fra hele landet, fra Volda og NTNU til Tromsø og Stavanger. Erfaringene og perspektivene jeg får fra dette brede laget vil ta med meg inn i NSO, sier hun.

I statsbudsjettet for 2024 kom det inn en styrking av studentøkonomien. En økning på ti prosent gjør at studiestøtten blir 14 000 kroner høgere i året. 

Men Hovdenak er likevel bekymret for at økonomien kan ha konsekvenser for mangfoldet blant norske studenter.

— Jeg er bekymret for at utdanning, særlig noen utdanninger, blir mindre tilgjengelig for den gjennomsnittlige personen i gata. Særlig studier med høgt arbeidspress krever at man bruker svært mange timer i uken på å studere. Da har man ikke sjanse til å jobbe så mye ved siden av som mange norske studenter gjør, sier Hovdenak.

— Om bare studentene som får støtte hjemmefra kan gjøre det bra på disse studiene, kan dette føre til at studentene på disse utdanningene blir veldig homogene.

Bekymret for mindre frihet

Som Khrono har skrevet før er det flere store saker som skal til behandling i Stortinget i 2024: Profesjonsmelding, universitets- og høgskolelov, endringer i finansieringssystem og endringer i opptakssystemet.

— Nå er det ekstremt viktig at vi har en tydelig studentstemme, sier Hovdenak.

— Regjeringen vil sette sitt spor på sektoren. Det skjer ikke gjennom én storslagen reform, men gjennom mange mindre meldinger og budsjettforslag. Her må NSO løfte studentstemmen ved hver korsvei.

Hun viser til det tidligere forsknings- og høgere utdanningsminister Ola Borten Moe sa at han ville ha en total makeover, og som brukte begrep som at «festen er over». Nå er det som kjent Moes statssekretær Oddmund Hoel som har tatt over som statsråd.

Hovdenak sier hun er bekymret for at endringene vil gi studentene mindre frihet.

— Jeg frykter at det blir mer fokus på å komme seg fortest mulig gjennom studieløpet og at det blir mindre mulighet til å ta fag man «bare» er interessert i.

— Er du mer opptatt av disse store sakene enn av typiske studentsaker som studielån og studentboliger?

— Det handler om å se de lange linjene og å se hvordan disse sakene påvirker studentene. 

Hun forteller at hun har tre kontrollspørsmål hun pleier å stille: Er det som foreslås bra for studentøkonomien? Bra for studiekvaliteten? Og bra for studietrivselen?

— Det er ingen andre som tar NSO sin plass og passer på dette, sier hun.

Kaja Ingdal Hovdenak har sitt andre år i arbeidsutvalget i studentparlamentet ved UiB. Dette året er hun leder.

— Trenger statsråd med innsikt

Samme dag som Khrono møtte Hovdenak, kom meldingen om at universitet og høgskoler hadde fått en ny statsråd. Som studentleder ved UiB var hun kjapt ute med en kommentar:

— Vi forventer en statsråd som prioriterer studentenes sak. Vi er optimistiske og ser fram til å fortsette samarbeidet som Borch starta på, sa Hovdenak da det ble kjent at Oddmund L. Hoel tar over.

— Hvordan ser du på det som har kommet fram om juks med masteroppgaver?

— Det er alvorlig, det er snakk om åpenbare brudd på regelverket. Det må være likt for alle, og jeg synes det var ryddig at Borch gikk av.

Nå må man se framover, mener studentlederen.

— Vi ser fram til nytt samarbeid med Hoel. Sektoren trenger en statsråd med innsikt.

Ikke ferdigstudert

Hovdenak er den tredje kandidaten som nå melder seg til ledervervet i NSO. Hun sier at selv om hun håper på et år som leder i organisasjonen, er hun ikke ferdig med Bergen som studentby. Hun har ett år igjen av bachelorgraden sin.

— Studietiden er unik, på godt og vondt, sier Kaja Ingdal Hovdenak.

Powered by Labrador CMS