Ny statsråd

Hoel tar over etter Borch. Har ikke sjekket egen forskning for fusk

Professor Oddmund Hoel legger til grunn at han har klart å følge de forskningsetiske prinsippene, og tok ingen gjennomgang før han tiltrådte som statsråd. 

Sandra Borch svarte ikke på spørsmål fra pressen da hun overleverte det seremonielle nøkkelkortet til sin etterfølger Oddmund Hoel.
Publisert Oppdatert

Fire dager etter at hun meldte sin avgang som forsknings- og høyere utdanningsminister, var Sandra Borch (Sp) tilbake på statsrådskontoret for å overrekke sin etterfølger Oddmund Hoel et seremonielt nøkkelkort. 

— Sandra, tusen takk for den viktige jobben du har gjort, skulle ønske du ble lenger, men nå er det …, sa Hoel før Borch skjøt inn:

— Nå er det du som styrer sjappa.

Med det nye statsrådsembetet kommer også et forenklet navn. Løkensgard er ut. Fra nå av er det Oddmund Hoel som gjelder.

Han fikk spørsmålet om å overta som statsråd «en av de siste dagene», uten at han vil være mer spesifikk enn det, men vedkjenner at det har vært noen uvanlige dager. 

— Det har ikke vært en helt vanlig helg. Det kom meldinger om Sandra midt på dagen på fredag, og i en slik situasjon blir det ganske hektisk i et departement. Så sa hun at hun ville gå av fredag kveld, og etter det har dagene gått til å avklare hva som skal skje videre. Da spørsmålet kom om jeg ønsket å overta, tenkte jeg at det var et veldig fristende tilbud som det var vanskelig å si nei til. 

«Verdens kjedeligste mann»

Hoel er den første statsråden for sektoren med professorkompetanse siden Gudmund Hernes på 1990-tallet. Akkurat det tror Hoel kan være en fordel.

— Jeg tror det er mange typer kompetanse man kan ha i en statsrådsjobb. Å ha bakgrunn fra, og kjennskap til, den sektoren man er statsråd for er en fordel. Men det er ikke det eneste man har behov for i en statsrådsjobb. Jeg tar med meg de styrkene jeg har, og så får jeg jobbe med resten, sier Hoel. 

Hoel tar over et departement som har opplevd to statsrådsavganger på kort tid. 

«Etter flere skandale-avganger, med både Sandra Borch (Sp) og Ola Borten Moe (Sp) fra samme statsrådspost, er nok trygg, solid og kjedelig de aller fineste honnørord i statsministerens ører», skriver Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen.

Han kaller Hoel for «verdens kjedeligste mann». Tittelen er ment som et kompliment, skriver redaktøren. 

— Det er en stor ære å overta som statsråd for forskning og høyere utdanning. Jeg skulle selvsagt ønske at det skjedde i en annen kontekst, men slik er politikken, sa Oddmund Hoel da han overtok som statsråd tirsdag.

Plagiatkontroll?

Borch trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at det ble kjent at hun hadde plagiert tidligere studenter i sin masteroppgave i rettsvitenskap ved UiT i 2014.

Siden den gang har søkelyset flyttet seg til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave, og mange politikere opplever i dag å få sine akademiske verk gransket for fusk.

På pressekonferansen fikk statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) spørsmål om hvorvidt regjeringen har undersøkt Hoels doktorgrad, og om han har sitt på det tørre med tanke på akademisk arbeid.

— Han har blitt stilt spørsmål om det er noe ved hans akademiske bakgrunn eller annen bakgrunn som ikke er i tråd med det som er oppgitt, og han har svart det er i full overensstemmelse. Det må vi stole på.

— Vi har ikke drevet tekstanalyse av hans doktorgrad. Men vi har inntrykk av at det er andre som har gjort det, sa Støre. 

Har ikke sjekket

Hoel har ikke selv undersøkt sin akademiske produksjon for mulig plagiat, forteller han. 

— Jeg har vært aktiv forsker i veldig mange år. Gjennom arbeidet jeg har gjort har jeg prøvd å være påpasselig med å følge god forskningsetikk, og jeg legger til grunn at det har jeg greid, sier Hoel.

— Du har ikke tatt en ekstra sjekk i helgen?

— Nei, det har jeg ikke gjort. Men jeg ser at media heldigvis gjør det, og det er jeg veldig glad for. Det betyr at jeg får flere lesere på de smale forskningsarbeidene mine. Det er mye interessant der som veldig få oppdager, sier Hoel med et smil. 

Støre trakk fram at regjeringen er i gang med en stor reform av profesjonsutdanningene. — Oddmund Hoel har gitt avgjørende bidrag til dette arbeidet allerede. Nå får han ansvaret for å lede denne prosessen frem til endelige konklusjoner.

— Godt likt

Støre var full av lovord om sine nye statsråd. 

— Jeg vet han har gjort en meget verdifull innsats for sine to statsråder, og jeg har selv hatt gleden av å arbeide nært med han i flere av de sakene vi har hatt på forsknings- og utdanningsfeltet, sa Støre.

Statsministeren trakk fram Hoel sin solide bakgrunn fra kunnskapssektoren og fra Kunnskapsdepartementet siden denne regjeringen tiltrådte 2021.

— Han er til og med godt likt blant dem han skal styre. Her vil jeg legge til — det er fint, men det holder å være respektert. For det kommer nok noen tøffe beslutninger også, sa han til latter fra forsamlingen.

— Jeg la merke til at han dro litt på smilebåndet. Jeg deler helt og fullt det, sier Hoel. 

— Vil det være vanskeligere å bli godt likt som statsråd? 

— Det vil tiden vise. 

Hoel mener at overgangen fra statssekretær til statsråd vil by på noen forskjeller, men at det er veldig mye likt. 

— Internt er det et veldig tett forhold til politisk ledelse. Vi er sammen om politikkutformingen. Det nye er at jeg vil være øverste ansvarlig og i større grad fronte politikken utad. Jeg skal møte regjeringen og Stortinget og arbeide for at vår politikk får gjennomslag der.

Powered by Labrador CMS