Arendalsuka
Åtte timer, sju debatter. — Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb»
Når statsråden glimrer med sitt fravær, må regjeringens «skjold» på jobb. Vi fulgte statssekretær Oddmund Løkensgard Hoels åtte timer lange forsvarstale for regjeringens politikk på Arendalsuka.
Arendal (Khrono): Historien om Uria er som følger: På ordre fra kong David ble Uria, en soldat i hans hær, plassert på en svært utsatt plass i krigen. Dette gjorde kong David fordi Urias kone, Batseba, var svært vakker og han ønsket henne for seg selv. Uria falt i krigen, og ble opphav til uttrykket uriaspost — en utsatt eller farlig stilling.
Nå er det ingen historier om forsmådde konger i Arendal, men det er mange som vil hevde at det er en utsatt stilling å være regjeringens utsendte forsvarer for dens forskning- og høyere utdanningspolitikk.
For andre året på rad er det statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), som har fått oppdraget. Verken Ola Borten Moe eller Sandra Borch har prioritert å reise på «elitens sommerleir».
— Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb» som statssekretæren må ta. Det er vår klare mening at studiestart er viktigere enn Arendalsuka, men vi ønsker å være her. Vi kunne selvfølgelig vært her i fem dager, men det ville vært litt råflott tidsbruk.
Sju debatter
Én ting er uunngåelig når du er regjeringens utsendte skjold på Arendalsuka, og det er at invitasjonene til å delta på debatter og arrangementer strømmer på. I år settes det rekord for antall arrangementer som er meldt inn under merkelappene «utdanning» og «forskning». Totalt er det 219 arrangementer fordelt på fem dager.
Det betyr travle dager for Hoel. Bare sjekk torsdagens program:
09.00-10.00: EU investerer for omstilling. Hva gjør vi i Norge, egentlig?
10.00-11.00: Det gikk på engelsk og norsk — internasjonalisering og norsk som fagspråk i akademia.
Så en ufrivillig pause.
— Det var egentlig en arbeidsulykke. Jeg hadde sagt ja til et arrangement som fylte opp pausen, men det var en dobbeltbooking, som gjorde at arrangementet ble flyttet. Plutselig var det en time ledig, forklarer Hoel.
12.15-13.30: Kunnskapspolitisk toppmøte (deltar i innledning)
13.00-14.00: Truer dagens politikk uavhengigheten til universitetene og høgskolene?
14.00-14.45: Rusbruk blant studenter i 2023.
15.00-15.45: Klarer vi å utjevne forskjellene? Forutsetninger for å utvikle kunnskapsbaserte beslutninger.
16.00-17.00: Fremtidens kompetansebehov
Formiddag: — Kontroll
Sju debatter. Åtte timer. La oss henge på.
Ved Kanalplassen, midt i hjertet av kaoset som utspiller seg rundt Pollen denne uka, venter interesseorganisasjoner, forskningsinstituttledere, næringslivsledere og politiske motstandere.
En time senere er konklusjonen at det er veldig mye som går bra i Norge, men omstillingen går for sent.
«One down, six to go», som de sier på andre siden av Atlanteren.
— Nå er det språkdebatt, og der er jeg trygg på at du har kontroll på, sier Åsa Sandnes, utredningsleder i Kunnskapsdepartementet, på den korte spaserturen fra den ene til den andre scenen.
Selv om det begynner å bli en stund siden — som debattleder Aksel Kjær Vidnes i neste debatt poengterer — har Hoel en bakgrunn fra Noregs Mållag. Han ledet organisasjonen fra 1999 til 2002.
— Nå vet jeg i hvert fall hva jeg går til. I går måtte jeg spørre deg hvilken debatt som var den neste, sier Hoel.
Snart lunsj!
Vel framme ved Strand Café venter resten av panelet på den travle statssekretæren. Debatten blir, ikke overraskende, dominert av kravet til utenlandske ansatte om å lære seg norsk innen tre år.
— Dette ble en god, klassisk språkdebatt, mener Hoel.
Konklusjon: Argumentene mot språkkravet er overdramatisert, men handlingsplanen skal ut på høring i høst.
— Da får dere bare skrive i vei, sa Hoel etter at flere av meddebattantene hadde ytret sin motstand mot kravet.
— Vil det komme endringer, spurte debattleder Vidnes.
— Da ville jeg forskuttert utredningsinstruksen, og det ville jeg aldri drømt om, sa Hoel til latter fra salen.
Stive priser
Så lunsj!
Det eneste stedet som kan konkurrere med prisene på et smørbrød i Arendal, er Oslo lufthavn. 255 kroner for et Skagen-smørbrød og en cola!
Med en times pause til rådighet, spør vi statssekretæren hvordan han rekker å forberede seg til alle debattene der formålet er å «grille» ham.
— Nå er det litt rot i systemet, sier han mens han trekker opp en «arendalsmappe» av sekken. En perm med dokumenter sortert i mapper for hver enkelt debatt forberedt av ansatte i Kunnskapsdepartementet.
Her listes det opp hvem som deltar i debatten, bakgrunn for debatten, praktisk gjennomføring og noen talepunkter for Hoel.
— Det kan ofte være et skudd i blinde når det er paneldebatter. Med mindre vi har fått tilsendt spørsmålene som vil bli stilt på forhånd, lever debattene sitt eget liv.
Arendalsukas verdi
Ti slike mapper holder han fram. Én for hver debatt han er med på i løpet av det halvannet døgnet han er i Arendal.
— Hvordan får du tid til å forberede deg til alle når du løper fra ett arrangement til det neste?
— Jeg har lest gjennom det på forhånd. Det skyldes også at det har vært sommerferie. Det er utrolig mye man glemmer i løpet av en sommer, og det hjelper å friske opp kunnskapen om sakene. Og det hjelper at det er en del overlapp mellom debattene.
Hans første besøk til Arendalsuka var i fjor. Han innrømmer å ha vært ørlite grann skeptisk til konseptet. En skepsis som nå har snudd opp ned.
— Jeg må si at jeg har blitt sjarmert av opplegget. Det er artig med debatter, og det er artig å treffe folk. Det er mye snakk om at det er Oslo-eliten som flytter seg ned hit, men jeg vil si at det er en folkefest, selv om vanlige folk ikke nødvendigvis var representert på den offisielle minglefesten i går.
— Er du glad i å mingle?
— Ja, det er artig å prate med folk. Og det trenger ikke å være i det sjiktet, altså. Vi er helt avhengig av møteplasser for å treffe folk. Mye av det vi gjør er avtalte møter om bestemte temaer. Da vet vi hvem vi treffer og hva vi skal snakke om. Men det er få tilfeldige møter, og særlig med folk fra andre deler av samfunnet. Der har Arendalsuka en verdi.
Arendal-luksus
Vi haster videre til neste post på programmet, kunnskapspolitisk toppmøte. Hoel skal nok en gang bli grillet. Denne gang er det en undersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Universitetet i Bergen som viser at Senterpartiet scorer lavt blant partiene på et spørsmål om hvem som har den beste forskningspolitikken. Hoel tar meningsmålingen med knusende ro.
Exit venstre fra scenen, og turen går videre over brygga. Neste: Truer dagens politikk uavhengigheten til universitetene og høgskolen?
Ja, mente noen. Nei, vi gir dem mer frihet, sa Hoel.
Og dette gullkornet fra stortingsrepresentant for Høyre, Kari-Anne Jønnes:
— UH-sektoren er ingen rønne.
Så venter det sjeldne øyeblikket, en skikkelig «Arendal-luksus»: To arrangementer etter hverandre på samme sted.
Temaet er de ferske tallene fra årets SHoT-undersøkelse: Én av åtte studenter får helseproblemer på grunn av rusbruk.
Bekymringsverdig, mener Hoel.
— Send mer penger
Det er også bekymringsverdig hvor dårlig tid Hoel har før neste debatt om mer forskning i kommunene, som er på andre siden av byen.
—Nå har vi begynt å komme ned til de mappene jeg ikke har lest så godt, sier han i lett trav opp langs brygga.
En halv time senere er konklusjonen at tettere samarbeid mellom kommunene og utdanningsinstitusjonene om forskningen må til, og Hoel er åpen for å ta imot Vipps-krav.
Gullkorn fra OsloMet-rektor, Christen Krogh:
— Send mer penger.
Oppløpssiden
10 arrangementer fordelt på to dager i Arendal. Ryktene på brygga skal ha det til at Venstres Alfred Bjørlo setter årets rekord med 36 debatter. Fortsatt et stykke opp, med andre ord.
Etter publisering av saken har Bjørlo kontaktet Khrono for å korrigere ryktet. Han har vært med i 32 debatter.
Ett arrangement gjenstår: Fremtiden kompetansebehov. IKT, etter- og videreutdanning, omstilling og arbeidslivets behov.
For første gang i dag er Hoel på plass før kl. 15-arrangementet er ferdig.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trasker forbi omgitt av sikkerhetsvakter.
— Det er egentlig litt deilig å slippe det styret der, sier Hoel.
Inne i UiA-teltet er konklusjonen at fremtidens kompetansebehov er mange og omstilling bør prioriteres.
Gullkorn fra Hoel:
— Studentene er ikke alltid dumme.
Utkjøring
Mikrofonen er lagt ned, siste ord er sagt. Kompetansebehov, kunnskapsbaserte løsninger, næringsrettet forskning, kunnskapsstrukturer, internasjonalisering, forskningskvalitet og omstilling skal ikke snakkes mer om. I hvert fall ikke før i morgen.
— Det har vært artig, og jeg kunne egentlig fortsatt. Det har gått slag i slag. Det er tross alt veldig mye enighet i alt vi snakker om, og det er en del av verdien her. Når vi setter oss ned og snakker sammen, viser det seg at motsetningene ikke er så sterke og polariseringen er ikke så stor som man av og til kan få inntrykk av.
Men det er ingen velfortjent øl, is eller bedre middag som venter for Hoel. Kun en ni timer lang biltur hjem til Jostedal.
— Jeg liker å kjøre bil, og det blir egentlig avslapping. Jeg kan høre på partilederdebatten og litt musikk.
— Det blir ikke fagspesifikke podkaster, altså?
— Nei, jeg tror kanskje ikke det.
Nyeste artikler
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk