Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren 8. desember 2024 - 10:31
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Flest KrF-velgere mener det ikke er meningsmangfold ved universitetene Nesten én av fire som oppgir Kristelig Folkeparti som sitt foretrukne parti, er uenig i at det er meningsmangfold ved universitetene. Det kan være vanskelig å være åpen om troen, mener forsker.
Forleggerforeningen roper varsko: — Salget av norske lærebøker i fritt fall Studentene kjøper i snitt bare 1,9 nye norske pensumbøker i året. — Situasjonen for norsk faglitteratur er dramatisk, sier administrerende direktør Trine Skei Grande i Forleggerforeningen.
Norge dårligst i Norden på teknologiutdanning Norge ligger i det nedre sjiktet når det gjelder å utdanne folk innenfor teknologiske fag og gjør det langt dårligere enn sine nordiske naboer. Det slår Abelia fast i sitt ferske omstillingsbarometer.
Fire av ti har fått mindre tillit til universitetene En ny meningsmåling viser at 38 prosent har fått mindre tillit til universitetene etter fuskesakene til Sandra Borch og Ingvild Kjerkol. I samme undersøkelse svarer 24 prosent at studenter som fusker får for mild straff.
Akademia strømmer til Arendal. Ny rekord i år igjen Interessen for å delta på Arendalsuka når nye høyder blant aktørene innen forskning og utdanning. I år er 238 arrangementer meldt inn under disse merkelappene.
Reagerer på halvering av midler til rusforebygging Midler til forebygging av ruslidelser blant studenter er halvert, samtidig som nye tall viser at hver åttende student får helseproblemer på grunn av rusbruk. Svært uheldig, ifølge styreleder i Samskipnadsrådet.
Åtte timer, sju debatter. — Jeg er ikke sendt hit fordi det er en type «skitjobb» Når statsråden glimrer med sitt fravær, må regjeringens «skjold» på jobb. Vi fulgte statssekretær Oddmund Løkensgard Hoels åtte timer lange forsvarstale for regjeringens politikk på Arendalsuka.
En av fem mener Høyre er best på forsknings- og utdanningspolitikk Alle virker enige i at forskning og utdanning er viktig, men bare drøyt halvparten av landets befolkning mener noe om hvilket parti som har den beste politikken på feltet.
Hvordan skal vi gire opp omstilling når regjeringen girer ned? Oppussing av forskningssystemet krever samspill med andre politikkområder enn det Sandra Borch sitter med alene.
Ble grillet om skolepenger, lærerutdanning og midlertidighet — Det er veldig dramatiske tall, og jeg synes ikke statssekretæren svarer veldig bra for seg, sier leder av Pedagogstudentene, Kaspara Halkjelsvik. Hun ønsket å vite hva regjeringen skal gjøre med lærerrekrutteringen.
Sp-velgere er mest positive til mer politisk styring av forskningen Folk som stemmer Senterpartiet, skiller seg ut med et sterkere ønske om politisk styring av forskningen enn andre velgere.
Stor støtte i den norske befolkning for studieavgift 57 prosent av de spurte er enige i at internasjonale studenter må betale studieavgift. Kun 27 prosent er uenige, viser ny meningsmåling.
Fire rektorer går sammen for å tale felles sak To universiteter og to høgskoler danner en ny allianse for å synliggjøre sin innsats for høyere utdanning og forskning i regionene. Avtalen skal signeres i Arendal.
4 av 10 mangler venner på studiestedet: – Jeg satt nok mest alene i lunsjen 41 prosent av norske studenter har få eller ingen venner på studiestedet sitt, viser ny undersøkelse. –– Jeg havnet litt på utsiden og var usikker på hvem jeg skulle snakke med, sier Marwa Nader.
Borten Moe velger fagskoler og studenter framfor mingling i Arendal Ola Borten Moe deltar ikke under årets arendalsuke, men prioriterer studiestart ved Universitetet i Agder. Senere i uken står fagskoler i Trøndelag på programmet.
Akademia satser på før-pandemisk uke i Arendal I fjor var det en nedskalert arendalsuke for universiteter og høgskoler, men i år planlegges det for bred deltakelse.
Vi trenger en holdningsendring om vi skal gjøre høyere utdanning mer relevant Løsningen for økt arbeidslivsrelevans i studieløpene er tettere samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og arbeidsliv med økt bruk av praksis.
Politikk, makt og forskning på historisk jordomseiling Om drøye to uker legger seilskipet Statsraad Lehmkuhl ut på sin første ferd rundt kloden. Med på laget er UiB, Havforskningsinstituttet og HVL i tillegg til en rekke andre forskningsinstitusjoner. Turen koster mellom 180-200 millioner kroner.
Koronakrisen stopper Arendalsuka Arendalsuka er avlyst i år av smittehensyn. NTNU hadde planlagt storsatsing, men er ikke overrasket over avlysningen.
UH-topper i Arendal: Fikk minglet og snakket om bærekraft Arendalsuka. Bærekraft og livslang læring og er to nøkkelord når toppene ved universiteter og høgskoler oppsummerer årets arendalsuke.
Nybø: Mangler svar om livslang læring Livslang læring. Statsråd Iselin Nybø synes ikke Markussen-utvalget har funnet svarene på hvordan livslang læring bør finansieres og organiseres. Diskusjonen om det må fortsette, mener hun.
Nifu: Kvinner og menn har lik mulighet for akademisk karriere Karriere. Sannsynligheten for å gjøre karrierehopp i akademia er like stor for kvinner som for menn, går det fram av en ny analyse som legges fram i Arendal.
Akademikerne: Kårene for kunnskapsbaserte beslutninger i politikken er dårligere enn tidligere Ekspertene. Hører populister på ekspertene , spurte Akademikerne under debatt på Arendalsuka. — Når uretten blir for stor, blir blodet kanskje heitere. Det er ikke noe negativt med det, sa Per Olaf Lundteigen (Sp).
Debatt i Arendal: Praksis for alle et fjernt mål Praksis. En tredjedel av landets studenter har praksis som en obligatorisk del av studiet. Urealistisk å få alle ut i praksis, ifølge debattanter på Arendalsuka.
Professor: Å gi studenter studieplass i 20 år framover kan være en god ide Livslang læring. I Singapore får studenter studieplass i 20 år framover. Professor Bjørn Stensaker, mener dette er et godt og realistisk tiltak for livslang læring - også i Norge. Flere synes ideen er interessant.
Akademia hjarteleg tilstades i Arendal Arendalsuka. Over 200 arrangement med deltakarar frå akademia. Her er ein oversikt.
Livslang læring topper debattene Arendalsuka. Er den nye store reformen i universitets- og høgskolesektoren at studier blir et livslangt prosjekt? Livslang læring skal diskuteres i det vide og det brede i Arendal neste uke.
Legg til havs for å frakta forskarar og næringsliv til Arendal Bergen-Arendal. I tre døgn skal akademikarar og representantar for næringslivet diskutera, samarbeida og sova saman – om bord på Statsraad Lehmkuhl. Strekninga er Bergen-Arendal.
Ny jobb for Djupedal Ny jobb. Tidligere kunnskapsminister og nåværende seniorrådgiver ved Universitetet i Agder, Øystein Djupedal, begynner i ny jobb.
På tokt for å forstå tiden Forskning. Universitetet i Oslo lot noen av deltagerne på Arendalsuka være med forskningsskipet sitt på tokt.
Hvorfor var egentlig UiO på Arendalsuka? Formidling. Det er viktig at den kunnskapen som utvikles i akademia tas i bruk og testes i en bred offentlighet. Derfor var det UiOs fagfolk som sto bak arrangementene på Arendalsuka, skriver rektor Svein Stølen.
Ikke flere hvileskjær for Djupedal Arendalsuka. Tidligere kunnskapsminister Øystein Djupedal oppsummerer årets Arendalsuke. Og letter på sløret om «hvileskjæret» i uh-sektoren og Stjernøutvalget.
Vanskelig å finne tilhengere av foretakmodellen i akademia Arendalsuka. Motstanden mot foretaksmodell i akademia er stor, etter fire debatter om temaet på Arendalsuka å dømme. Kun NTNU mener at modellen kan ha fordeler og holder døra på gløtt .
Trege med å fornye undervisningen Arendalsuka. Tradisjonelle forelesninger dominerer fortsatt ved norske universiteter og høgskoler, og de har har ikke blitt bedre til ta i bruk nye læringsformer de siste 17 årene, viser undersøkelse fra NIFU.
Slåss for ordning for forfulgte studenter Arendalsuka. Prøveordningen Students at Risk er ikke garantert videreført i 2019. Det bekymrer SAIH-leder Beathe Øgård.
Mener EU-midler løser samfunnsproblemer EU-midler. Norske forskere deltar i forskningsprosjekter som siden 2013 har fått 39 milliarder kroner i EU-midler. Nå vil Forskningsrådet forklare hvordan dette gjør Norge til et bedre samfunn.
Her er de 100 uh-arrangementene på Arendalsuka i 2018 Programmet. Her kan du sjekke ut hvert enkelt arrangement som akademia har i Arendal til uka.
Akademia har mer enn 100 arrangementer på Arendalsuka Arendalsuka. Landets universiteter og høgskoler står for over 100 arrangementer på Arendalsuka i år. Det er ny rekord.
Hustad: «Fake news» fra Krohn Traaseth og Meyer Tidligere prorektor for innovasjon på NTNU, Johan Hustad er «lamslått og provosert» over at Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge, og Christine Meyer i Statistisk Sentralbyrå, nærmest avskriver universitetenes rolle i innovasjon. Nesten «fake news», mener han.
Ministrene glemte det aller viktigste Tre tidligere kunnskapsministre, Kristin Clemet, Kristin Halvorsen og Gudmund Hernes ble utfordret til skoledebatt. Men prorektor Wenche Jakobsen ved UiT mener de utelot det viktigste, nemlig lærerutdanningen.
Gjør klar for Sintef-konkurrent i sørvest — Det å kraftsamle forskning tror jeg er så bra for et lite land som vårt. Nå får vi to store selskaper, og det tror jeg er viktig for Norge, sier næringsminister Monica Mæland.
NTNU-rektorens råd til politikere i valgkamp I starten av valgkampen kommer rektor Gunnar Bovim ved NTNU med råd til politikerne om havet, klima, helse og digitalisering. Råd som han mener kan hjelpe dem med å ta kunnskapsbaserte politiske beslutninger.
Avslører velferdsmyter Folks oppfatninger om hvordan det står til i velferdsstaten stemmer bra med forskningen, viser Velferdsbarometeret.
Stappfullt på nach hos studentene Arendalsuka. Høylytt. Stappfullt. Og rungende lattersalver. Det er Studentnach på Arendalsuka. Det femte og beste noensinne, mente mange.
IBM vil journalføre læring IBM-direktør Nina Wilhelmsen vil at en læringsjournal skal følge deg fra barnehagen og helt til endt høyere utdanning.
Færre vil bli forskere Andelen masterstudenter som kan tenke seg en forskerkarriere har gått betydelig ned, viser nye tall fra Forskerforbundet. De ble presentert under Arendalsuka i dag.
Så mykje brukar dei på Arendalsveka Arendalsveka har blitt ein effektiv stad å møte den norske makteliten, meiner universiteta.
Har utsatt studiestart for å delta på Arendalsuka NTNU har forskjøvet studiestart en dag i år for at rektor Gunnar Bovim og hans følge skal få med seg mest mulig av programmet på Arendalsuka.
Seks fikk medhold i matteklage Kunnskapsdepartementet har gitt 6 av 130 klagere medhold og de får likevel 4 på matteeksamen og lov til å starte på lærerstudier nå i høst. De andre som har klaget på andre ting har fått brev om at de ikke får en ny sjanse.
Universitet og høgskoler vi ha mer tillit og mindre kontroll Rapporteringsveldet som universiteter og høgskoler utsettes for skaper ikke mer kvalitet, var gjennomgangstonen på debatten «Tillit som ressurs» i Arendal onsdag.
Ja til mentorordning for nyutdannede lærere Studentene vil ha veiledning og egne mentorer for nyutdanna lærere og får ja fra et flertall av politikerne. Trond Giske (Ap) sier i tillegg han vil legge ned Utdanningsdirektoratet.
Er med i kampen mot mobbing Høgskolen i Oslo og Akershus utdanner de som skal være med på å løse de store mobbeutfordringene, og derfor hviler det et stort ansvar på oss som utdanningsinstitusjon, skriver rektor Curt Rice.
Både læring og latter for UH-toppene under Arendalsuka Arendalsuka er blitt et verksted der næringsliv, politikk og arbeidsliv møtes. I år var også universiteter og høgskoler mer hjertelig tilstede enn tidligere.
Kunnskap direkte fra seminarer i Arendal Mandag 17. august var dagen for debatter og seminarer om kunnskap, kompetanse, utdanning og skole under Arendalsuka.
Vil lage barometer for velferd Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) vil lage et nytt velferdsbarometer. Prosjektet ble lagt fram mandag under Arendalsuka.
Ikke de ambisiøse unge som sliter mest Forskere mener plagene til såkalte vellykkede og ambisiøse unge er overeksponert i media. Det er andre grupper som sliter mer.
Lang dags debattferd mot natt for Isaksen — Hvordan kan noen synes at det ikke skjer noen ting i Hamsuns Sult? Han begynner jo å spise på hånda si? En statsråd i slag stiller spørsmålet på kveldens siste offisielle debatt. Og det er rett før midnatt.
Nyeste artikler
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk