Trond Giske (Ap) vil følge nøye med på saken om alle potensielle mattestudenter som ikke klarte å forbedre mattekaraktern sin. Her diskuterer han lærerrollen med blant annet Anders Tyvand (KrF), Audun Lysbakken (SV) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Arendal onsdag. Foto: Ketil Blom

Seks fikk medhold i matteklage

Kunnskapsdepartementet har gitt 6 av 130 klagere medhold og de får likevel 4 på matteeksamen og lov til å starte på lærerstudier nå i høst. De andre som har klaget på andre ting har fått brev om at de ikke får en ny sjanse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arendal (Khrono): Seks av 130 studenter fikk hevet karakteren etter å ha klaget på sensuren på regjeringens omstridte matteforkurs til lærerstudiet. I tillegg har en stor andel av studentene klaget på selve gjennomføringen av studiet.

Seks av studentene har fått hevet karakteren fra 3 til 4 etter en ny vurdering oppgir Kunnskapsdepartementet til NTB.

Disse vil nå kunne få begynne ved lærerutdanningen til høsten likevel.

Fikk brev om at toget har gått

Mange av de 367 studentene som ikke klarte 4-kravet, klaget på formelle feil ved eksamen, selve eksamensgjennomføringen og det de hevder er andre formelle feil ved forkurset. I følge NTB blir disse klagene behandlet lokalt ved de ulike lærestedene, og det skal være uklart når de kan forvente svar.

Studentene som har levert inn klage på formelle feil, har imidlertid allerede fått varsel fra departementet om at et eventuelt medhold uansett ikke vil føre til at de kan få starte på lærerutdanningen i høst. Dette fordi det ikke vil være mulig å gjennomføre ny prøve og sensur i tide, står det i brevet som studentene fikk før helgen.

— Jeg synes det er helt utrolig. Dersom det blir dokumentert formelle feil uten at det får betydning, vitner det om mangel på respekt for den tiden og innsatsen vi har brukt på dette, sier Tine Voll, en av studentene som har klaget, til NTB

Ber om grundig gjennomgang

Denne saken ligger i kunnskaps-ministerens hender. Stortinget samles ikke før i oktober og det er lite vi får gjort.

Trond Giske (Ap)

Flere av partiene på Stortinget har reagert på situasjonen for de potensielle lærerstudentene som har 

— Vil dere presse på for at de skal få en rask klagebehandling, og likevel få ta lærerutdanning? Det står jo mange ledige plasser?

— Denne saken ligger i kunnskapsministerens hender. Stortinget samles ikke før i oktober og det er lite vi får gjort, sier Trond Giske til Khrono, men legger til:

— Men vi kommer til å følge opp saken svært nøye og vi vil ha gode svar på hva som har skjedd, og eventuelt hvordan det kunne skje.

Hans partikollega Marianne Aasen har også levert inn spørsmål til Isaksen i Stortinget og spør hvordan han har sikret seg en forsvarlig gjennomføring av eksamen og forkurset.

Krevde omgjøring

Senterpartiet har hele tiden markert motstand mot 4-kravet og var tidlig ute med å kreve at de studentene det her handler om burde man gjøre unntak for, og slippe dem til på lærerutdanningen.

På Dagsnytt 18 tirsdag denne uka krevde Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, svar om hva som skulle skje med de 367 som har strøket.

— Det er over 500 ledige studieplasser på lærerutdanningen. Hvis det er begått formelle feil, bør disse studentene få slippe til. Vi har lærermangel, og det er meningsløst at studenter som er så motivert for å bli lærere at de bruker sommerferien sin på dette forkurset ikke får slippe til, sa Arnstad.

Men: Allerede før helgen har altså departementet sendt brev til de som har klaget på formelle feil om at de ikke kommer til å få en ny sjanse.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen understreket det samme i et intervju med Khrono onsdag.

Les også: Røe Isaksen sier nei til rask evaluering av matteeksamen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS