arendalsuka 2022

Borten Moe velger fagskoler og studenter framfor mingling i Arendal

Ola Borten Moe deltar ikke under årets arendalsuke, men prioriterer studiestart ved Universitetet i Agder. Senere i uken står fagskoler i Trøndelag på programmet.

Universiteter og høgskoler deltar på bred front under Arendalsuka i år, fra mandag 15. august.
Universiteter og høgskoler deltar på bred front under Arendalsuka i år, fra mandag 15. august.
Publisert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe står oppført flere steder i det rikholdige programmet til Arendalsuka, men har tenkt å holde seg langt unna mingling med rektorene og alle andre fra sektoren han leder.

I stedet skal han blant annet til studiestart ved Universitetet i Agder mandag 15. august, først til campus i Kristiansand og etterpå til Grimstad.

Han skal også besøke nikkelverket Glencore i Kristiansand samme dag. Senere i uken skal han til Trøndelag og blant annet besøke fagskoler.

Statssekretæren stepper inn

I stedet sender Borten Moe sin statssekretær Oddmund Løkensgaard Hoel, som etter planen skal være til stede onsdag og torsdag under Arendalsuka.

Hoel stepper inn for Borten Moe blant annet når Universitets- og høgskolerådet (UHR) torsdag debatterer «Et hus på hvert nes, eller Google University?» sammen med blant andre UHR-leder Sunniva Whittaker.

Han skal også delta samme dag når Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) legger fram Studentenes levekårsundersøkelse. Det er 10 år siden tilsvarende undersøkelse sist ble gjennomført.

Det er også Hoel som skal forsvare regjeringens forsknings- og utdanningspolitikk når Forskerforbundet og Norsk studentorganisasjon stiller ham til veggs onsdag ettermiddag. Han må svare på kritikk fra studenter som er bekymret for økonomien og forskere som er bekymret for situasjonen i Forskningsrådet. Hva er regjeringens plan for norsk forskning og høyere utdanning, spør de.

Da UH-toppene møttes i Bergen i mai, deltok statssekretær Hoel på video, noe som skapte reaksjoner.
Da UH-toppene møttes i Bergen i mai, deltok statssekretær Hoel på video, noe som skapte reaksjoner.

Opptatt av dialog

Khrono har spurt Borten Moe om hvorfor han ikke prioriterer å være i Arendal og møte universitets- og høgskoletopper, studenter og forskere.

— Vi er selvsagt opptatt av å ha god og tett dialog med hele sektoren og studentene. Det er derfor vi har reist rundt for å besøke studiesentre, fagskoler, høgskoler og universiteter siden vi overtok statsrådskontoret. Noe vi også skal fortsette med i høst, svarer politisk rådgiver Signe Bjotveit på vegne av Borten Moe.

I stedet for å gjøre som samfunnstopper, organisasjoner og universitetsrektorer og sette kursen mot Arendal, drar Borten Moe forbi og velger nabobyene Grimstad og Kristiansand på Arendalsukas åpningsdag.

Her skal han tale til studentene begge steder under åpningsseremonien.

— Hva er grunnen til at statsråden har valgt å delta på studiestart nettopp i Agder?

— Statsråden deltar på semesteråpningen i Kristiansand og Grimstad rett og slett fordi han har blitt invitert. I tillegg skal han også ha et møte med ledelsen ved Universitetet i Agder for å høre mer om hva de er opptatt av, sier Signe Bjotveit i en e-post til Khrono.

Ble etterlyst av UH-toppene

På UHRs representantskapsmøte i mai, der statsråden vanligvis møter opp, kom heller ikke Borten Moe for å møte UH-toppene. I stedet deltok statssekretær Hoel på video, uten at det var anledning til spørsmål.

På møtet som foregikk i Bergen, beklaget leder i Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, at det ikke var noen fra departementets ledelse til stede for å svare på spørsmål både om desentralisert utdanning som sto på dagsordenen, og det som alle snakket om i pausene; kuttene på forskningsbudsjettene.

— Det er urovekkende at regjeringen velger å nedprioritere høyere utdanning og forskning. Vi er blitt en salderingspost blir sittende igjen med svarteper, sa Whittaker, som klart uttrykte at sektoren ønsker seg en bedre dialog med den politisk ledelsen.

Vil ikke kritisere

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, sier at det alltid er en diskusjon om hvor mye ressurser man bruker på Arendalsuka, vurdert opp mot andre oppgaver. Han vil derfor ikke kritisere at statsråden ikke prioriterer å bruke tid i Arendal.

Olsen påpeker at det viktigste for universitetet under Arendalsuka er tematikken som løftes fram i debattene, slik som geopolitiske spørsmål, det grønne skiftet, klima og arktiske spørsmål, og at dette ikke temaer som nødvendigvis hører inn under statsråden i Kunnskapsdepartementet.

— Men jeg synes det er viktig at enten statsråden eller statssekretæren er til stede og ser hva vi i deres sektor bidrar med i kunnskapsbaserte debatter. Og så mener jeg det viktig at de er der for å møte studentene, blant annet på Studentnach, som er noe jeg selv prioriterer, sier han.

Studentnach foregår tirsdag kveld og arrangeres av Norsk Studenorganisasjon og ANSA, der de seriøse spørsmålene om høyere utdanning tas i en uformell setting.

Ketil Raknes (t.v.)og Dag Rune Olsen på Studentnach under Arendalsuka i fjor.
Ketil Raknes (t.v.)og Dag Rune Olsen på Studentnach under Arendalsuka i fjor.

Sa ja over bordet

Kommunikasjonsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal ved Universitetet i Agder sier at de inviterte Borten Moe til studiestart da han var på besøk ved universitetet i vårsemesteret og at statsråden sa ja over bordet.

— Vi benytter selvfølgelig anledningen til dialog med statsråden, og det ser ut til at vi får til en lunsj før han reiser videre. Batterisatsingen og psykologistudium er to naturlige temaer for oss, sier Eskedal.

Universitetet i Agder har en omfattende batterisatsing, blant annet i samarbeid med batterifabrikken Morrow, som skal bygges i Arendal. Når det gjelder psykologi, så har universitetet har søkt om å få opprette profesjonsstudium i psykologi og venter spent på svar fra Nokuts sakkyndige.

Vil se på batteriteknologi

Borten Moes politiske rådgiver sier at de ønsker å besøke nikkelverket i Kristiansand mens de er på Sørlandet.

— Nikkelverket har fått støtte fra Forskingsrådet for å arbeide med en ny elektrolyseprosess for nikkel og kobolt som kan spare energi og utvikling av batteriteknologi, noe som er spennende å høyre mer om, sier hun.

Powered by Labrador CMS