Kongen i statsråd

Her presenteres HVL-professoren som ny statsråd

Jonas Gahr Støre (Ap) viste frem regjeringens ferskeste minister, Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), på Slottsplassen. 

Ny forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen i dag.
Ny forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel sammen med statsminister Jonas Gahr Støre på Slottsplassen i dag.
Publisert Oppdatert

Like over klokken 10 ble Hoel presentert på Slottsplassen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). 

Hoel mottok blomster fra familie og venner, som også fikk håndhilse på statsministeren.

Samtidig som Hoel ble presentert på Slottsplassen, offentliggjorde Kunnskapsdepartementet at møtende vararepresentant på Stortinget, Ivar Bühring Prestbakmo, utnevnes som statssekretær for Hoel.

— Jeg vet han har gjort en meget verdifull innsats for sine to statsråder, og jeg har selv hatt gleden av å arbeide nært med han i flere av de sakene vi har hatt på forsknings- og utdanningsfeltet, sa Gahr Støre på pressekonferansen etter presentasjonen på Slottsplassen. 

Stolt mor

Torlaug Løkensgard Hoel er mor til den nye statsråden, og professor emerita. Selv er Oddmund Løkensgard Hoel professor i historie ved Høgskolen på Vestlandet (HVL). 

— Hvordan er det for deg å se sønnen din bli statsråd for sektoren du tidligere var en del av? 

— Jeg synes jo det er hyggelig, naturligvis. Og så håper jeg at han klarer det, sier Hoel.

— Tror du det er en vanskelig jobb å styre den sektoren du var en del av? 

— Ja, en sitter jo med ansvar. I det siste så har vi jo sett at det kan bli ganske kort levetid og en dramatisk utgang, påpeker hun.

— Har du noen tanker om hvilke utfordringer sønnen din står om for nå, som ny statsråd? 

— Ja, nå er det jo nedgangen i lærerstudenter som er dramatisk, naturligvis. Og så har det jo alltid vært skille mellom praksis og teori. Og det tror jeg det kommer til å fortsette å være, avslutter den stolte moren. 

Torlaug Løkensgard Hoel hilser på Jonas Gahr Støre på Slottsplassen tirsdag i forbindelse med utnevning av hennes sønn som statsråd.
Torlaug Løkensgard Hoel hilser på Jonas Gahr Støre på Slottsplassen tirsdag i forbindelse med utnevning av hennes sønn som statsråd.

Allerede kjent med sektoren

Guro Lind er leder av Forskerforbundet og sier det er flott å få inn noen som allerede er kjent med sakene i sektoren. 

— Nå er det jo viktig at man får satt fart på det som regjeringen har lovet i Hurdalsplattformen, og der gjenstår det en god del, sier Lind. 

— Er det noe spesielt du tenker er ugjort av denne regjeringen?

— Ja, vi har jo tillitsreformen, som ikke har kommet så veldig langt, og vi har også økt grunnbevilgning til universiteter og høgskoler, som er viktige ting som vi ser fram til at de skal levere på.

At han er professor mener Lind har mye å si. Han har allerede vekket tillit i sektoren, og har et godt samarbeid og en god dialog. 

Positive studenter

Studentpolitikerne er også positive til den nye ministeren.

Oline Sæther, som er leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), sier de gleder seg til å se Hoel tre inn i rollen som statsråd.

— Han er godt kjent med sektoren, og vi opplever at han er lyttende og opptatt av å utvikle politikk som er kunnskapsbasert. Samtidig er det mange utfordringer han som ny statsråd skal ta tak i. For det første mener vi at det må en skikkelig ryddejobb til med tanke på fuskesakene som har vært og et manglende regelverk. Men viktigst av alt for oss er jo dette med studentøkonomi og at selv om regjeringen har økt studiestøtte over to statsbudsjett så er det jo fortsatt langt fra mål, sier Sæther. 

Øyvind Bryn-Petersen er med i hovedstyret i ANSA, organisasjonen for studenter utenlands. 

— Vi forventer en statsråd som har klare planer og prioriteringer for internasjonalisering og norske studenter i utlandet. Og vi forventer en statsråd som lytter til studentene og som investerer i nødvendig kompetanse, sier han.

Les flere reaksjoner i denne artikkelen.

Powered by Labrador CMS