Plagiert master

Sandra Borch går av

Sandra Borch trakk seg fredag kveld som forsknings- og høgere utdanningsminister etter at det ble avslørt at hun hadde plagiert andre i masteroppgaven sin i juss. 

Sandra Borch kalte inn til pressekonferanse fredag kveld. Der kunngjorde hun at hun trekker seg, men det var ikke mulighet for pressen til å stille spørsmål.
Publisert Oppdatert

— Jeg har i dag gitt statsministeren og min partileder beskjed om at jeg trekker meg.

Det sa forsknings- og høgere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) under en pressekonferanse fredag kveld.

Tidligere fredag hadde E24 skrevet at statsrådens masteroppgave i rettsvitenskap hadde en rekke like tekstpassasjer med to andre, noe eldre masteroppgaver.

— Stor feil

Sandra Borch leverte sin masteroppgave i rettsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet i 2014.

— Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde. Jeg er veldig lei meg, sa en preget statsråd under pressekonferansen.

Videre sa Borch at som statsråd for forskning og høgere utdanning har det vært viktig for henne å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. 

— Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenlig med å være ansvarlig for dette regelverket. 

Pressekonferansen var over på noen få minutter, og det ble ikke gitt mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål.

 Alt Borch sa kan leses på regjeringens sider. Der ligger det også en uttalelse fra statsminister Jonas Gahr Støre.

— Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning. Det som er fremkommet er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister. Jeg respekterer derfor hennes beslutning om å gå av, sier Støre.

Meldt på Twitter

Allerede torsdag kveld meldte den anonyme X / Twitter-kontoen Oslostudenten om en rekke like tekstpassasjer i Borchs masteroppgave og andre oppgaver.

Borch sa på pressekonferansen at hun ikke har full oversikt over hvor store mengder tekst det er snakk om.

— Det kan være mer enn E24 har skrevet om, opplyste hun.

Statsråden understreket videre at feilen er hennes.

Var statsråd fra august

Borch blir formelt sittende som forsknings- og høyere utdanningsminister fram til ny minister er utnevnt av kongen i statsråd. Statsråd holdes på Slottet hver fredag, så neste ordinære statsråd blir fredag 26. januar.

Sandra Borch overtok som forsknings- og høgere utdanningsminister i august. Hennes forgjenger, Ola Borten Moe (Sp) gikk av etter en sak om aksjekjøp. 

Tidligere denne uken deltok Borch på Kontaktkonferansen. Der sa hun blant annet at hun forventet at utdanningsinstitusjonene blir flinkere til å tilpasse sine studietilbud til det samfunnet har behov for.

Den nå avgåtte statsråden har også uttalt seg om juks. I høst kom det fram at lederen for Felles klagenemnd var oppnevnt for en tredje periode, noe som ikke er lov. Borch oppnevnte ny leder i november, og sa da blant annet:

— Fusk er et økende problem i høyere utdanning. Det at noen studenter jukser går utover deres medstudenter. Det er derfor viktig at vi avdekker fusk og at det har konsekvenser.

Powered by Labrador CMS