NSO valg

Tar valg­kamp-grep for å få flere til å stille

Færre har ønsket å stille til lederverv i Norsk studentorganisasjon de siste årene. Nå tar valgkomiteen grep for å øke rekrutteringen.

Leder av valgkomiteen Ina Maria Finnerud ønsker en mer synlig valgkomité.
Publisert Oppdatert

— Vi har sett at antallet kandidater til verv har gått ned. Det er det mange grunner til, men det gjør at vi prøver å lansere valget med et brak. 

Det sier leder av valgkomiteen i Norsk studentorganisasjon (NSO), Ina Maria Finnerud. 

Nytt av året er at NSO skal gjøre valgkampen kortere og mer intensiv, og at valgperioden skal ha en tydeligere start og slutt.

Valgperioden startet mandag klokka 12 da kandidatskjemaene ble lagt ut, og skal i utgangspunktet vare fram til 25. februar. Da går fristen ut for å få sitt kandidatur vurdert av valgkomiteen. Det er uansett åpent for å stille til valg fram til landsmøtet i april.

— Vi håper dette skal skape mer blest om valget, sier Finnerud. 

Få kandidater

Problemet med få kandidater til sentrale verv i organisasjon var synlig under landsmøtet i 2023. 

Det ble en reell kamp om ledervervet mellom Oline Sæther og Karl Magnus Nikolai Coronus Dretvik Nyeng, men det måtte kreative løsninger til for å finne kandidater til alle vervene. 

Da fristen for å lansere sitt kandidatur gikk ut i mars, var det tre søkere til nestledervervet, mens det var kun én kandidat til vervet som fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig, internasjonalt ansvarlig og velferds- og likestillingspolitisk ansvarlig.

Vervet som fag- og forskningspolitisk ansvarlig hadde ingen søkere. 

Da landsmøtet fant sted i april, var det skjedd endringer slik at alle vervene i arbeidsutvalget hadde søkere, men det var kun én kandidat til vervene som nestleder, fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig og internasjonalt ansvarlig. 

Tilbyr flyttehjelp

For å få flere interessert i å stille til valg, skal valgkomiteen også ha en tydeligere strategi på sosiale medier, og vil oppfordre kandidater til å kjøre offentlige valgkamper i egne sosiale medier-kanaler.

Et annet formål med å gjøre endringer i valgkampen, er at arbeidet til valgkomiteen skal bli mer synlig for NSOs medlemmer. Et område som de opplever er lite kjent, er hjelpen NSO tilbyr til kandidater som blir valgt. 

— Hvis en kandidat fra et annet sted i landet blir valgt, tilbyr NSO flyttehjelp og kan stille et depositum til rådighet i forbindelse med flytting.

Årets landsmøte finner sted 5. — 7. april i Tønsberg. 

Powered by Labrador CMS