Statsbudsjettet

Øker studiestøtten med over tusen kroner i måneden

Hurdalskameratene er blitt enige om neste års statsbudsjett. Mer penger til studentene og mer penger til studentboliger blant SVs gjennomslag i forhandlingene.

Arbeiderpartiets Tonje Brenna, Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Sosialistisk Venstrepartis Kirsti Bergstø presenterte søndag neste års statsbudsjett.
Arbeiderpartiets Tonje Brenna, Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og Sosialistisk Venstrepartis Kirsti Bergstø presenterte søndag neste års statsbudsjett.
Publisert Oppdatert

I det de omtaler som et historisk budsjett har Sosialistisk Venstreparti (SV) fått gjennom en økning på hele ti prosent i studiestøtten.

-- Ikke bare er dette et historisk løft, det er også et helt nødvendig løft for studentøkonomien. Skal utdanning virkelig være for alle, så må vi sørge for at alle studenter har råd til å bruke tiden sin på studier og ikke deltidsjobbene, skriver Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson i Sosialistisk venstreparti, i en e-post til Khrono.

Det betyr at studiestøtten vil komme opp på 151.698 kroner, eller i overkant av 1250 kroner ekstra hver måned.

— Vi har tatt på alvor de tilbakemeldingene vi har fått om en svært trang studentøkonomi. Dyrtiden, med skyhøye priser på mat og boligleie, har gjort det helt nødvendig å gi studentøkonomien et historisk løft.

NSO: — Nydelig førjulsgavepakke

— Dette er en stor seier og en nydelig førjulsgavepakke til norske studenter. Det er nydelig at SVs initiativ til å gi studiestøtten et kraftig løft fikk gehør hos regjeringen. Det vil gi studenter bedre muligheter til å prioritere studiene i en tid hvor prisene har galoppert, sier Oline Sæther, leder av Norsk studentorganisasjon, til Khrono.

— Så har vi en forventning om at SV og regjeringen fortsetter å løfte studiestøtten i de neste statsbudsjettene, og knytter det til grunnbeløpet. Det er det som på lang sikt vil sikre forutsigbar studiestøtte.

Også hovedsammenslutningen Akademikerne, som gjennom sine fagforeninger organiserer rundt 35.000 studenter, er fornøyde med budsjettet.

— Dette er et realt løft. Det er veldig godt å se at studentene har fått mer, det trengte de. Men det er fortsatt en vei å gå. Studiestøtten bør heves og festes til folketrygdens grunnbeløp slik at den justeres automatisk i likhet med andre ytelser, skriver Lise Lyngsnes Randeberg, leder av foreningen, i en e-post.

Norpart består

I tillegg til en økning i studiestøtten har SV fått gjennomslag for én milliard ekstra til studentboliger og for å bevare utdanningssamarbeidet med samarbeidsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika, Norpart-samarbeidet.

— I en verden med globale utfordringer som klimaforandringer, krig og uroligheter er det viktigere å åpne grensene for utdannings- og forskningssamarbeid, enn å stenge dem. Jeg er stolt av at SV har klart å redde Norpart-samarbeidet, skriver Wold.

Endringslogg: Saken er oppdatert søndag 3. desember klokken 12.15 med kommentar fra Akademikerne.

Powered by Labrador CMS