null Foto: Benjamin A. Ward/HiOA

Glad for økt interesse og krever flere it-plasser

Mange flere vil studere it enn før, og det blir vanskeligere å komme inn. Interesseorganisasjonene er glad studentene er framtidsretta, men mener myndighetene må øke antall studieplasser raskere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til informasjonsteknologi* var det i år 4910 førstevalgssøkere til 1900 plasser. I fjor var det tilsvarende 3800 søkere til 1752 plasser.

Ved opptaket er det sendt ut 3156 tilbud mot 2821 i 2016. Det er i år en overbooking på 66,1 prosent, mot 61 prosent i 2016.

Les også: Rekordmange kvalifiserte

Vanskeligere å komme inn

Ved Universitet i Oslo (UiO) har de i år landets vanskeligste studieprogram å komme inn på, og det er det nye studieprogrammet Informatikk: digital økonomi og ledelse (DigØk).

Her må du ha hele 62,1 poeng i ordinær kvote. Til resten av UiOs informatikkutdanninger, må du ha godt over 50 poeng i ordinær kvote for å få tilbud om plass.

Jens Lægreid er leder for Studentparlamentet ved Universitet i Oslo. Han peker på at den sterke økningen innen it-fag er gledelig, og at det lover godt for framtiden.

— Institutt for informatikk har, med en stigning fra 29,7 prosent opp til 36 prosent, for første gang kommet over 30 prosent andel kvinner også, legger Lægreid til. 

Han trekker også fram at instituttet for første gang fått et studieprogram med flertall av kvinner, da 60 prosent av de som ble tilbudt plass på digital økonomi og ledelse var kvinner.

— Svært gledelig med økt it-interesse

IKT-Norge har fulgt saken om teknologistudieplasser over lang tid. De har blant annet vært opptatt av at regjeringen må sørge for flere studieplasser, og de har vært med å bringe fram i lyset at regjeringspartiene før jul «oversolgte» innsalget av budsjettforlik. 500 studieplasser viste seg i realiteten bare å være 140.

Men ved revidert nasjonalbudsjett kom det 250 nye plasser som får full virkning fra dag en.

Les også:

Heidi Austlid fra IKT-Norge uttaler i forbindelse med sommerens opptakstall:

— Det er bra at flere unge får plass på teknologistudier, som tallene fra Samordna Opptak viser. Ikke minst er det oppløftende at mange av dagens unge er så framtidsretta at de ønsker seg inn på digitale studier, sier Austlid og legger til:

IKT-Norge er derfor overrasket over at ikke regjeringen har funnet plass til enda flere teknologistudieplasser.  

— Må få flere studieplasser

— Nå gjelder det å opprette disse studieplassene slik at vi kan bygge digital kapasitet for fremtiden, fortsetter Austlid.

Samordna opptak viser eksplosiv økning i søkere til disse studieplassene.

— Behovet for IT-plasser er skrikende, men hvem sikrer at studieplasser som er vedtatt av Stortinget faktisk opprettes? Vi forventer at Regjeringen legger seg i selen for å følge opp  stortingsvedtaket slik at 750 flere fra høsten 2017 kan få studere IT, sier Austlid.

(Kilde: Samordna opptak)

Glad for økt teknologisk interesse

— Det er gledelig å se at det er en sterk økning i tilbudet til lektorutdanninger, sivilingeniører og informasjonsteknologi, sier Karen Ane F. Skjennum, leder av Tekna Student, i en pressemelding fra organisasjonen i forbindelse med årets hovedopptak.

I pressemeldingen uttaler Skjennum også:

— Vi har behov for personer med kompetanse innen for teknologi og realfag for å lykkes med både omstilling og verdiskapning i fremtiden - og det er bra det er en økning i antall som får tilbud om studieplass sammenliknet med i fjor. Tekna Student håper likevel det blir opprettet enda flere plasser innen relevante teknologiske studier, da vi har flere kompetente søkere enn antallet plasser. 

(*Note fra Samordna opptak i deres faktaframstilling: Vi gjør oppmerksom på at utdanningsområdet «infotekn» omfatter kun de studiene lærestedene selv har valgt å kategorisere som dette. Andre studier kan imidlertid også ha et faglig innhold som i større eller mindre grad omfatter informasjonsteknologi.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS