Bransjen vil ha klarere tallgrunnlag fra regjeringen. FOTO: Flickr.com/Yuri Samoilov
Bransjen vil ha klarere tallgrunnlag fra regjeringen. FOTO: Flickr.com/Yuri Samoilov

Ingeniørene: Behovet for IKT-kompetanse må kartlegges

IKT-sikkerhet. Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon etterspør en rapport som viser behovet for IKT-kompetanse. De får støtte fra Universitetet i Bergen.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før jul stilte Nina Sandberg (Ap) skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsministeren om dette på oppfordring fra Norges Ingeniør og Teknologiorganisasjon (Nito).

— Når vil regjeringen skaffe oppdaterte tall for det samlede behovet for IKT-kompetanse? Spurte stortingsrepresentanten.

— Vi etterlyser en rapport som ser på behovet for IKT-kompetanse samlet sett. Det er riktig at det er en del rapporter om ulike sider ved kompetansebehovet. Da er det rart at vi ikke vet det totale behovet, sier Trond Markussen, president i Nito.

—Billig forsikring

Flere rapporter viser at Norge mangler nok kompetanse innen IT-sikkerhet. Både Nito og IKT-Norge har bedt om flere studieplasser innen IKT. Tidligere har det blitt anslått at Norge vil mangle 4000 personer med IKT-sikkerhetskompetanse i 2030.

— Statsråden sa i sitt skriftlige svar at det «ikke [er] gitt at dagens mangel på IKT-kompetanse betyr at den nåværende utdanningskapasiteten er alt for liten». En behovskartlegging burde være en billig forsikring mot den usikkerheten ministeren selv er åpen på. Hva er årsaken til at hun tar sjansen på å la være å kartlegge behovet?, spør Nito-presidenten.

President Trond Markussen i nito
President Trond Markussen i nito

Trond Markussen og fagorganisasjonen Nito vil at regjeringen kartlegger det totale behovet for IKT-kompetanse i landet. Nito

Forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø avviser i sitt svar at regjeringen ikke har kunnskap om behovet.

«Vi har et godt kunnskapsgrunnlag av nyere dato om arbeidslivets behov for IKT-kompetanse i utredninger og rapporter som både departementer og institusjoner kan bruke til å dimensjonere studietilbudet.»

- Nybø har også tidligere pekt på institusjonenes ansvar. Etter min mening blir det helt feil å skyve dette ansvaret over på andre. Å sikre nasjonalt behov for IKT kompetanse er et nasjonalt ansvar og for viktig å dele ut til andre, sier Markussen.

Ønskes velkommen

Ved Universitetet i Bergen har de bygget opp et anerkjent miljø på IKT-sikkerhet. Kjell Jørgen Hole fra Simula forteller at han ofte får spørsmål om hvor stort behovet er for mer kompetanse på IKT-sikkerhet i Norge.

— Og det er veldig vanskelig å svare på, innrømmer han.

Som Nito ønsker han dermed velkommen en oppdatert rapport som viser hvor mange som må utdannes innen IKT-sikkerhet.

Alle store IKT-miljøer har behov for sikkerhetskompetanse og da er det et behov for å utdanne det også

Kjell Jørgen Holen

— Alle store IKT-miljøer har behov for sikkerhetskompetanse og da er det et behov for å utdanne det også. Det hadde vært veldig interessant å visst noe mer om hvor mange som trengs, sier Hole.

Han understreker at han ikke har noe tall til å vite om behovet for IKT-kompetansen er blitt større enn tidligere rapporter viser.

— Men det ville overraske meg om det har gått motsatt vei. På en måte kan vi merke trykket fra industrien på våre studenter. Det er ingen problemer med å få seg jobb, sier han.

Han er daglig leder for Simula UiB AS, som eies av UiB og Simula Research Laboratory. Deres oppgave er å utdanne kryptologer, som er en retning innenfor datasikkerhet der det tidligere har blitt flagget at Norge utdanner for få med den kompetansen.

— Vi har for få kryptologer i verdensklasse i Norge. Det er noe vi jobber å løse.

Powered by Labrador CMS