Shayan Wasta, leder i Kurdistan Student Union i Bergen. Foto: Privat
Shayan Wasta, leder i Kurdistan Student Union i Bergen. Foto: Privat

Studentforening på tyrkisk terrorliste

Terrorliste. Studentforeningen Kurdistan Student Union i Bergen står på liste over organisasjoner som tyrkiske myndigheiter mener støtter det kurdiske arbeiderpartiet PKK. PKK regnes som en terrororganisasjon av flere land. — Vi har ikke uttrykt støtte til PKK, sier lederen i foreningen til Khrono.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den tyrkiske tenketanken SETA, som ifølge NRK har tette bånd til den tyrkiske regjeringen, som har plassert Kurdistan Student Union på terrorlisten.

Årsaken er at studentforeningen ifølge en rapport SETA har gitt ut, skal være støttespillere av PKK, det kurdiske arbeiderpartiet i Tyrkia. PKK er regnet som en terrororganisasjon av flere land.

Leder i Kurdistan Studen Union, Shayan Wasta, sier til Khrono at foreningen aldri har uttrykt støtte til PKK i nyere tid.

— Nei, vi har aldri vist støtte. Alle vi som nå startet opp organisasjonen Kurdistan Student Union på nytt, ble med i 2017. Vi har aldri ytret oss politisk eller religiøst. Det er veldig viktig for oss å være nøytrale slik at vi kommer overens. Vi kommer fra ulike deler av Kurdistan og det er viktigere å bli kjent med den kurdiske kulturen enn å ytre oss politisk, sier Wasta til Khrono.

Studentforeningen skal ha stått på terrorlisten siden august, men bekymringen hos studentforeningen har økt etter at Tyrkia gikk inn i Syria tidligere denne måneden.

— Da vi leste at vi stod på listen i august tenkte vi «OK, dette trenger vi ikke ta så seriøst». Men nå ser vi hvor aggressive Tyrkia er mot kurdere og hvordan krigføringen går utover sivile barn og eldre. Da ser vi jo at Tyrkia faktisk mener dette og det bekymrer oss, forteller Wasta.

Frykter for konsekvensene

Wasta sier at hun frykter for konsekvensene for studentforeningens medlemmer etter at foreningen havnet på listen over hvem som støtter PKK. Det er for eksempel vanlig for kurdere å reise gjennom Tyrkia for å besøke familie i hjemlandet.

— Vi er først og fremst bekymret for at Tyrkia får holde på som de gjør overfor kurdere nå. For vår egen del kan vi få problemer når vi skal til de ulike delene av Kurdistan, til Nord-Irak, Syria, Iran og Tyrkia. Hvis man lander eller mellomlander i Tyrkia vet vi at de kan gå gjennom data og personlig informasjon om oss og at man kan risikere å måtte sitte i avhør i flere timer, forklarer Wasta.

Einar Wigen, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, sier til NRK at det er grunn til å bekymre seg for konsekvensene.

— Vi har sett i tyrkiske rettssaler tidligere at man tar ting som er skrevet i en annen sammenheng, og bruker det som bevis. Det er dette som er et faremoment her, sier Wigen til NRK.

120 nordmenn på lista: — Kan glemme å reise til Tyrkia

På listen som først ble omtalt av ABC Nyheter i august, og som er en oversikt over PKKs påståtte støttespillere i Europa, står totalt 120 nordmenn.

Fafo-forsker Nerina Weis sa til ABC Nyheter at hun fikk vondt i magen av å lese list. Ifølge nettavisen kan de 120 som står oppført på lista risikere fengsling i Trykia og trusler i Norge.

– Jeg får vondt i magen av å lese dette. Er man tyrkisk statsborger, eller har tyrkisk bakgrunn, så kan de glemme å reise til Tyrkia. Det vil være farlig for dem, og de vil risikere både fengsling og tortur, sa Fafo-forsker Nerina Weis til ABC Nyheter i august.

Weis omtaler rapporten som «ekstremt farlig» for de som nevnes. Den tyrkiske ambassaden har ikke svart på henvendelser fra NRK eller ABC Nyheter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS