Iselin Nybø (V) fikk blomster og nøkler da hun overtok som høyere utdanning og forskningsminister. Foto: Ketil Blom haugstulen

Nybø fikk nøkkel av Isaksen

Regjeringen. Onsdag ettermiddag var det tid for nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet. Torbjørn Røe Isaksen måtte dele ut to: Jan Tore Sanner og Iselin Nybø skal begge være statsråder i Isaksens gamle departement.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torbjørn Isaksen åpnet nøkkeloverrekkelsen med å minne de to ferske statsrådene på dette fagfeltet om at områdene de skal dekke er svært viktige for regjeringen.

— Dere kommer til et veldrevet departement, selv gleder jeg meg til nye oppgaver, men det er også vemodig å forlate disse korridorene, sa Isaksen.

— Hoppe etter Wirkola

— Dette er litt sånn første skoledag-følelse, sier Jan Tore Sanner i sin første kommentar.

— Jeg forlater en trygg posisjon i Kommunaldepartementet, og skal fylle en ny rolle som kunnskaps- og integreringsminister, sier han og legger til:

— Isaksen har jo også sammen med statssekretær Haugstad løftet utdanningsområdet til nye høyder, og det føles også litt som å hoppe etter Wirkola.

Iselin Nybø på sin side minner i sine ord til Isaksen om at han og Haugstad har fått god drahjelp fra Venstre med tanke på penger til sektoren for høyere utdanning og forskning.

— Gjennom en rekke budsjettforlik har vi vært en viktig drahjelp for Isaksens budsjett, minner Nybø om.

Fikk telefonen tirsdag

Iselin Nybø forteller at hun fikk telefonen fra statsminister Erna Solberg tirsdag ettermiddag.

— Min partileder Trine Skei Grande hadde ringt og advart meg dagen før, så jeg var forberedt, og man sier altså ikke nei når statsministeren kommer med et slikt spørsmål.

— Hva gleder du deg mest til i din nye jobb?

— Jeg gleder meg til å samarbeide med alle de flinke menneskene som finnes i universitets- og høgskolesektoren, og i dette departementet. Fagområdet er svært viktig for landet og det er viktig at vi lykkes med arbeidet vårt, sier Nybø.

— Hva er de viktigste sakene for deg?

— Regjeringsplattformen ligger til grunn for det arbeidet vi skal gjøre, men ellers vil jeg bruke noen uker for å sette meg inn i alt det arbeidet departementet selv er i gang med.

Haugstad: — Nybø har et godt utgangspunkt

Statssekretær Bjørn Haugstad blir i Kunnskapsdepartementet en drøy måned før han skal tilbake til sin gamle jobb som ekspedisjonssjef i olje- og energidepartementet.

Begge de to nye statsrådene sa seg veldig fornøyd med at Haugstad blir i departementets ganger en liten stund til, og også nybakt statssekretær, Rebekka Borsch sier at hun er veldig glad for at hun kan dra nytte av Haugstads erfaring noen uker.

— Bjørn Haugstad, har du noen råd til den nye statsråden for forskning og høyere utdanning?

— Råd til statsråden må nødvendigvis bli litt vagt. Hun overtar ansvaret for et saksfelt Venstre alltid har prioritert veldig høyt og med høy troverdighet, og som hun selv har investert mye av sitt politiske engasjement i, sier Haugstad, men legger til:

— Hun kjenner sektoren godt og sektoren kjenner henne. Hun har derfor det aller beste utgangspunkt for å finne sin egen vei som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Fersk statssekretær født i Tyskland

Iselin Nybø har med seg Rebekka Borsch som statssekretær. Hun er født i Olpe i Tyskland og er medlem av landsstyret til Venstre og leder av Venstres internasjonale utvalg.

Borsch forteller til Khrono at hun tok sitt første norskkurs for 14 år siden, og at det føles vanvittig stort som innvandrer til landet å få lov til å ta fatt på en så viktig jobb.

I Stortingsvalget 2017 var Borsch Venstres førstekandidat i Buskerud. Hun er utdannet journalist og statsviter fra Freie Universität Berlin og jobber som seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

— Det føles litt som første skoledag, men jeg gleder meg utrolig mye til å jobbe sammen med Iselin på dette fagfeltet. Vi har jobbet sammen i Venstre gjennom en årrekke og kjenner hverandre godt, sier hun.

— Det føles også veldig trygt at Bjørn Haugstad ikke forlater departementet umiddelbart, sier Borsch, og legger til:

— Og så tror jeg Nybø og jeg sammen med de flinke folka i departementet skal bidra til å holde trykket oppe for høyere utdanning og forsking, slik Haugstad og Isaksen har bidratt til.

Les også: Ønsker Iselin Nybø velkommen

Fakta

Iselin Nybø (36)

Iselin Nybø fra Venstre er fra 17. januar 2018 ny statsråd for høyere utdanning og forskning.

Nybø kommer fra Randaberg i Rogaland, og er nå bosatt i Stavanger.

Nybø er utdannet jurist fra Universitetet i Bergen og har tidligere jobbet ved advokatkontor med ulike forretningsjuridiske problemstillinger med hovedvekt på skatterett.

Nybø var medlem av kommunestyret i Randaberg kommune i årene 2003–2007.

I årene 2007–2015 var hun bystyremedlem og formannskapsmedlem i Stavanger.

Nybø satt på Stortinget fra 2013-17, men mistet plassen sin ved Stortingsvalget 2017.

Nybø satt i kirke-, utdanings- og forskningskomiteen fra 2013-17 og var nestleder.

Kilde: Wikipedia og NRK

Fakta

Rebekka Borsch (41)

Rebekka Borsch heter statssekretæren til statsråd Iselin Nybø i Kunnskapsdepartementet.

Rebekka Borsch (født i Olpe i Tyskland) er medlem av landsstyret til Venstre og leder av Venstres internasjonale utvalg.

I Stortingsvalget 2017 var hun Venstres førstekandidat i Buskerud.

Hun er utdannet journalist og statsviter fra Freie Universität Berlin og jobber som seniorrådgiver i Miljødirektoratet.

Rebekka Borsch bor på Nærsnes i Røyken kommune i Buskerud.

Kilde: Wikipedia

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS