1. september gikk fristen for å melde seg på turen med statsråd Iselin Nybø til Japan og Sør-Korea ut. Foto: Siri Øverland Eriksen

14 personer blir med til Japan og Sør-Korea i Nybø-delegasjonen

Ut på tur. Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, ønsket at så få rektorer som mulig skulle bli med på tur til Japan og Sør-Korea. Her er endelig påmeldingsliste.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4.-8. november skal forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), besøke Japan og Sør-Korea. I motsetning til Kina-turen i fjor, hvor hun tok med seg 220 personer fra universitets- og høgskolesektoren, vil Nybø i år kun ta med seg 14 personer i den offisielle delegasjonen.

Ingen utover de inviterte er del av min delegasjon. Så er det et fritt land og alle som vil må gjerne reise.

Iselin Nybø

— Jeg ser for meg at det blir rundt 20 i delegasjonen. Dette er en helt annen reise enn den vi hadde til Kina og Brasil, sa Nybø til Khrono 27. august.

Den offisielle delegasjonen

1. september gikk fristen for å melde seg på turen ut. Kunnskapsdepartementet har informert Khrono om at de som blir med i Nybøs offisielle delegasjon er følgende:

1. Håkon Haugli, Innovasjon Norge

2. Harald Nybølet, Diku

3. En person fra Diku

4. John-Arne Røttingen, Forskningsrådet

FAKTA

Solberg-regjeringens Panorama-strategi

En strategi for høyere utdannings- og forskningssamarbeid med Brasil, India, Japan, Kina, Russland og Sør Afrika (2016–2020).

Strategien skal legge til rette for et mer helhetlig og langsiktig samarbeid med strategilandene innen høyere utdanning og forskning, med sikte på mer samarbeid av høy kvalitet på områder av særlig interesse for Norge.

Regjeringen skriver at felles for disse landene er at «deres utvikling av ny kunnskap har økende betydning for verden og for Norge.»

Kilde: Regjeringen.no

5. Kristin Danielsen, Forskningsrådet

6. Dag Rune Olsen, Universitetet i Bergen /Universitets- og høgskolerådet

7. Anne Husebekk, UiT Norges arktiske universitet

8. Svein Stølen, Universitetet i Oslo

9. Anne Borg, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

10. Sjur Baardsen, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

11. Sunniva Whittaker, Universitetet i Agder

12. Johann Roppen, Høgskolen i Volda

13. Steinar Kristoffersen, Høgskolen i Molde, vitenskapelig høgskole i logistikk

14. Ole Gustavsen, Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo

Kunnskapsdepartementet varlset tidlig ønsket om liten delegasjon

Besøket til Japan er en oppfølging av regjeringens Panorama-strategi, mens besøket til Sør-Korea vil dreie seg om å lære mer om et land departementet anser som særlig interessant for framtidig samarbeid innen forskning og høyere utdanning.

Den varslede stortingsmeldingen om internasjonal studentmobilitet vil også være en del av bakteppet for reisen, heter det i en e-post fra departementet til Universitets- og høgskolerådet.

Kunnskapsdepartementet gjorde det tidlig klart at statsråden ville reise sammen med en mindre delegasjon og at «ikke alle rektorer ved universiteter og høgskoler inviteres med på reisen»

«Viktige kriterier i den vurderingen vil være institusjonenes omfang av nåværende samarbeid med de to landene, faglig bredde i samarbeidet samt ambisjoner for videre utvikling av samarbeidet med de to landene,» heter det i en e-post fra avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet, Joakim Bakke til Universitets- og høgskolerådet i februar.

— Jeg kan ikke ha med meg 15 stykker inn på møter hver gang

Da Khrono nylig snakket med Iselin Nybø sa hun at alle rektorene er invitert, til tross for at mange ikke hadde oppfattet det slik.

— Noen har oppfattet det slik at det kun er de som allerede har et samarbeid med Japan som får være med?

— Det vi har sagt er at reisen er for dem som enten har pågående samarbeid, eller dem som har konkrete planer om å igangsette samarbeid med Japan og/eller Sør-Korea. Men ingen rektorer vil få nei til å være med, sa hun, og la til:

— Alle rektorene vil imidlertid ikke kunne være med på alle møtene. Så jo flere som melder seg, jo færre møter blir de med på. Jeg kan ikke ha med meg 15 stykker inn på møter hver gang, sa Nybø, som understreket at denne turen ikke har noe sideprogram, men at det selvfølgelig er opp til hver enkelt å vurdere hvor mange som vil dra.

— Men ingen utover de inviterte er del av min delegasjon. Så er det et fritt land og alle som vil må gjerne reise, sier hun.

Tar med seg personer utenfor delegasjonen

Rektor på Universitetet i Bergen (UiB) har sagt at det kan være at UiB bestemmer seg for å sende en person fra UiB til Japan utenfor delegasjonen, hvis de ser det som formålstjenelig.

— Vi har jo folk som reiser dit ellers, og er på ingen måte avhengig av delegasjonen, sa Olsen i august.

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen vil også ta med seg to personer utenfor delegasjonen til Japan og Sør-Korea.

— Vi har allerede utveksling og samarbeid med Japan og Sør-Korea, så når programmet på statsrådens tur passet slik at vi også kunne gjøre litt egne ting, så reiser vi, sa Roppen i august.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS