Minneord

Jan Ivar Pedersen (1936 — 2025

Vår kjære kollega og professor dr. med, Jan Ivar Pedersen, døde 25. juli 2025, 89 år gammel, etter noe tids sykdom.

Jan Ivar Pedersen døde 25. juli, 89 år gammel.

Jan har betydd svært mye for ernæringsfaget i Norge både som forsker og for undervisningen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Jan var født på Karmøy. Han gikk på gymnas i Rouen, og fikk derfor et nært forhold til Frankrike. Han ble utdannet lege i 1962 og i 1964 ansatt ved institutt for ernæringsforskning ved UiO. Her deltok han i oppstarten av en nordisk utdanning i ernæring fra 1966 ved den kommende Nordisk høgskole for husholdsvitenskap. Utviklingen av utdanningen fortsatte frem til dagens masterprogram i klinisk ernæring ved Det medisinske fakultet.

Jan tok doktorgrad i 1973. I 1984 ble han professor ved avdeling for ernæringsvitenskap som han ledet i flere perioder. Som pensjonist fortsatte han å undervise og forske til de siste årene. Hans skarpe intellekt og enorme oversikt over fagfeltet gjorde ham til et levende leksikon for studenter og kolleger.

Jan bidro til forståelse av mettet fett og transfett på sykdomsbyrde og folkehelse i Norge. Et viktig samarbeid med matvareindustrien bidro til fjerning av transfett i margarinproduksjonen. Han var også opptatt av betydningen av kalsium og vitamin D for helsen vår. Som medlem av Statens ernæringsråd satte han varige spor i arbeidet med anbefalte inntak av næringsstoffer.

Utnevnelse til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden markerte hans innsats for ernæringsfaget.

Han var en ydmyk og etterspurt samarbeidspartner som ville sine kolleger og studenter alt godt. Hans grundige og nysgjerrige tilnærming til fagfeltet vil leve videre hos de mange fagpersonene han har inspirert.

Våre tanker går til Turid og familien som betød så mye for ham.

På vegne av tidligere og nåværende kolleger, Wenche Barth Eide, Kjetil Retterstøl, Christine Henriksen og Stine M. Ulven

Minneordet har vært publisert i Aftenposten

Powered by Labrador CMS